Ικανοποίηση Υπ. Παιδείας για συμμετοχή του ΤΕΠΑΚ στη Συμμαχία των Ευρωπ. Τεχνολογικών Πανεπιστημίων


Αποφοίτησαν οι πρώτοι/πρώτες φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Καλών Τεχνών

Η λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) βελτίωσε την ερευνητική εικόνα της Κύπρου, τόνισε την Πέμπτη  τo βράδυ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχία του ΤΕΠΑΚ να εξασφαλίσει, μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία, τη συμμετοχή του στη Συμμαχία «Ευρωπαϊκών Τεχνολογικών Πανεπιστημίων».

Ο κ. Προδρόμου μιλούσε στην τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης και της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 23 Ιουνίου, στο ∆ημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας».

Κατά τη διάρκεια της 4ης και τελευταίας τελετής αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, απονεμήθηκαν οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών στους απόφοιτους και απόφοιτες καθώς επίσης τα βραβεία στους/στις πρωτεύσαντες/πρωτεύσασες φοιτητές/φοιτήτριες των Τμημάτων Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών, Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου και των Τμημάτων Καλών Τεχνών και Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών.

«Η βραδιά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ΤΕΠΑΚ καθότι σήμερα αποφοιτούν οι πρώτοι και πρώτες φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου», ανέφερε ο Υπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζουμε έμπρακτα και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ΤΕΠΑΚ μέσα από τη συνεχή, κτηριακή, επέκτασή του και την ανάπτυξή του με τη σταδιακή αύξηση των Σχολών, των Τμημάτων και των προγραμμάτων σπουδών του αλλά και του αριθμού των φοιτητών και φοιτητριών που μπορεί να φιλοξενήσει»

«Χαίρομαι γιατί στις μέρες μας έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη και γόνιμη σχέση συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ, περισσότερο από προηγουμένως, τόσο για το φιλόδοξο κτιριολογικό πρόγραμμα που μέλλει να ολοκληρωθεί στην περιοχή Βερεγγάρια όσο και για τη συνεργασία στον τόσο αναγκαίο τομέα της τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και την ανάληψη από το ΤΕΠΑΚ της διαχείρισης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου μέσα από μια καινούργια Σχολή η οποία θα εδρεύει στην Πάφο», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία», συνέχισε, « ότι η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Ανώτερη Εκπαίδευση της Κύπρου και ορόσημο στην ανάπτυξη και της τοπικής κοινωνίας εδώ στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα πόλο προόδου και πολιτισμού για την ευρύτερη κοινωνία της Κύπρου».

Είπε, επίσης, πως «ουσιαστικής σημασίας στην ομαλή ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ και ικανοποίηση των φοιτητικών αναγκών αποτέλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει στο ΤΕΠΑΚ τους χώρους στον οικισμό Βερεγγάρια. Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε σταδιακά να υλοποιείται αυτό το αναπτυξιακό όραμα του ΤΕΠΑΚ αλλά και της Κυβέρνησης και θα πρέπει να κάνουμε καθετί δυνατό για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο σημαντικό έργο που επιτελείται στο ΤΕΠΑΚ, αποτέλεσμα του οποίου είναι, όπως είπε, οι συνεχείς διακρίσεις. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία του ΤΕΠΑΚ ανάμεσα στα πρώτα 600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως βάσει της διεθνούς λίστας κατάταξης των Times Higher Education για το 2022. Η αποψινοί απόφοιτες και απόφοιτες μπορούν να είναι ιδιαίτερα περήφανοι και περήφανες γιατί ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «η λειτουργία του ΤΕΠΑΚ βελτίωσε την ερευνητική εικόνα της Κύπρου ενώ συνάμα έχει επεκτείνει τις διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες και διακρίσεις τόσο περιφερειακά όσο και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας δυναμικά στην περαιτέρω προώθηση της Κύπρου ως ενός περιφερειακού και διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης που αποτελεί πάγιο στόχο της κυπριακής πολιτείας και της σημερινής κυβέρνησης».

Εξέφρασε, ακολούθως, την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την επιτυχία του ΤΕΠΑΚ να εξασφαλίσει, μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία, συμμετοχή στη Συμμαχία «Ευρωπαϊκών Τεχνολογικών Πανεπιστημίων», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε έμφαση και βαρύτητα στο σχήμα των ευρωπαϊκών συνεργασιών μεταξύ Πανεπιστημίων γιατί θεωρούνται τα εκκολαπτήρια, η μέθοδος μέσα από την οποία θα φτιάξουμε ένα ενιαίο και δυνατό προφίλ του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού χώρου».

Επιπλέον, κατέληξε, «η συνεχής αναβάθμιση όχι μόνο της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έρευνας αλλά και της ποιότητας της φοιτητικής ζωής γενικότερα, ενισχύεται διαρκώς μέσα από έργα και πρωτοβουλίες όπως η ανάπτυξη ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών στον οικισμό Βερεγγάρια, η ίδρυση του Δικτύου Ενίσχυσης και Ανάπτυξης της Μάθησης και η παραχώρηση υποτροφιών».

Στην ομιλία της, η πρωτεύσασα προπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, κα Μαρία Αγησιλάου ανέφερε πως «ανήκοντας στους πρώτους απόφοιτους του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου μας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω, εκ μέρους όλων, όχι μόνο τον ενθουσιασμό μας αλλά και την ανυπομονησία που μας διακατέχει στην προοπτική  να συμβάλουμε στην καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, απονεμήθηκε το βραβείο του Δήμου Λεμεσού στην απόφοιτο της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, κ. Διαμάντω Κόκκινου.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν και κατά την τελευταία τελετή αποφοίτησης, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς και ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης, κ. Εφραίμ Λιλή.

 

Τα βίντεο και των τεσσάρων τελετών αποφοίτησης βρίσκονται αναρτημένα στον επίσημο λογαριασμό του ΤΕΠΑΚ στο youtube στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCYgPdWWp7FZguifTCdukDJA




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










529