ΤΕΠΑΚ και Επίτροπος του Πολίτη ενώνουν δυνάμεις για την υλοποίηση κοινών δράσεων


Με στόχο την ενίσχυση τής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την ενθάρρυνση τής ενεργού πολιτότητας προς όφελος της κοινωνίας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Γραφείο του Επίτροπου του Πολίτη υπέγραψαν την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Σεντώνας, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο της Πρυτανείας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σεντώνα στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης Ζαφείρης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, το οποίο, όπως είπε, ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών μέσω της υλοποίησης δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που θα φέρουν οφέλη στην κοινωνία.

«Η συνεργασία μας με τον Επίτροπο, φίλο Παναγιώτη Σεντώνα, ξεκίνησε με το πρόγραμμα Youth Makerspace στη Λάρνακα, όταν ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και από τότε συνεχίζει δυναμικά με διάφορες δράσεις κοινού ενδιαφέροντος, έχοντας ως στόχο την ενθάρρυνση τής συμμετοχής των νέων στον δημόσιο διάλογο και την ενίσχυση της φωνής τους στα διάφορά κέντρα λήψης αποφάσεων», σημείωσε.

«Έχουμε ήδη συζητήσει για τη φιλοξενία και διοργάνωση δράσεων στο πανεπιστήμιό μας στη Λεμεσό, στο επόμενο χρονικό διάστημα, για ενίσχυση του εθελοντισμού και την καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής προσφοράς, ιδιαιτέρα ανάμεσα στους νέους μας», κατέληξε ο Πρύτανης.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΑΚ έχει εισαγάγει έναν νέο θεσμό, αυτόν της χορήγησης Φοιτητικών Βραβείων Ήθους και Κοινωνικής Προσφοράς, με σκοπό να τιμήσει και να επιβραβεύσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν για το ήθος και την εθελοντική τους δράση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Σεντώντας εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το ΤΕΠΑΚ, με ένα Πανεπιστήμιο, όπως είπε, «που ακολουθεί μια φιλόδοξη πορεία με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο».

Ο Επίτροπος είπε ότι συμμερίζεται όλα όσα ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια αμοιβαιότητα στην αντίληψη των πραγμάτων, κάτι που σε βοηθά να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις δράσεις». Ανέφερε, επίσης, πως το Πρωτόκολλο έρχεται να εμβαθύνει και να διευρύνει την ήδη υπάρχουσα συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.     

Σημείωσε πως οι δραστηριότητες του Γραφείου του εδράζονται πάνω σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας, όπως είπε, αφορά στη στρατηγική για τη συμμετοχική διακυβέρνηση, προσθέτοντας πως, μετά από εισήγησή του Γραφείου του,  διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μια επιστημονική ομάδα γύρω από τα θέματα της συμμετοχικής Δημοκρατίας και της ενεργού πολιτότητας «στην οποία συμμετέχουν και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ τους οποίους και ευχαριστώ».

 Ο δεύτερος άξονας, ανέφερε, αφορά σε κάποιες σημαντικές νομοθεσίες, «ήδη ξεκινήσαμε τη συζήτηση στη Βουλή για τον Περί Πρωτοβουλίας Πολιτών Νόμο, ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που δίνει ένα εργαλείο στην Κοινωνία για συμμετοχή. Δηλαδή, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω της συλλογής ενός ικανού αριθμού υπογραφών, να κατατεθούν θέματα στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο να είναι υποχρεωμένο -  δια του νόμου και όχι να εναπόκειται στην καλή του προαίρεση - να λογοδοτεί πίσω για το τι έπραξε για κάποιο συγκεκριμένο θέμα».

Ο τρίτος άξονας, είπε, αφορά στο θέμα της καλλιέργειας κουλτούρας γύρω απ’ αυτά τα θέματα και υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις σε εξέλιξη. Ο Επίτροπος έφερε ως παράδειγμα τη διοργάνωση, τον περασμένο Απρίλιο, του Digital Democracy Hackathon  από το Γραφείο του, με συντονιστή το ΤΕΠΑΚ.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










602