ΤΕΠΑΚ/Εσπερίδα για Θρησκευτικό Τουρισμό: Δράσεις, συμπεράσματα και εισηγήσεις για αναβάθμιση


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στην Κύπρο με συμμετοχή όλων σχεδόν των εμπλεκομένων φορέων - Όλα όσα ειπώθηκαν στις ομιλίες και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση - Έτσι θα αναβαθμιστεί ο Θρησκευτικός Τουρισμός στην Κύπρο

Η ανάγκη αλλά και διάθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων για να συνεργαστούν με συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο την αναβάθμιση του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο για  κοινό όφελος, ήταν το γενικό συμπέρασμα της Εσπερίδας με θέμα «Θρησκευτικός Τουρισμός: προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης στην Κύπρο» που διοργανώθηκε, με μεγάλη επιτυχία, το βράδυ της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου στο ΤΕΠΑΚ, από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του Πανεπιστημίου και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.

Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι ο Θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική μορφή τουρισμού με μεγάλες προοπτικές και που προσφέρεται και ως εναλλακτική επιλογή στην προσπάθεια για καταπολέμηση της εποχικότητας.

Μέσα από τις ομιλίες, τη συζήτηση και τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, διαπιστώθηκε ότι γίνονται πολλά προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του θρησκευτικού τουρισμού. Αναφέρθηκαν όμως και σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ενώ ακούστηκαν και συγκεκριμένες εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά. Ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων, η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση, τόσο των Κυπρίων όσο και τον ξένων επισκεπτών για τα θρησκευτικά μνημεία, καθώς και η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας, είναι μόνο μερικά από τα σημεία που προέκυψαν μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα εσπερίδα, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και δεκάδες φοιτητές του ΤΕΠΑΚ.

Οι χαιρετισμοί

Πριν την έναρξη της εσπερίδας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου Β’.  Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ο οποίος αναφέρθηκε στον πλούτο της Ορθόδοξης Χριστιανική παράδοσης της Κύπρου και πως ελκύει το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών.

Στον χαιρετισμό του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίου έγινε αναφορά στην προτεραιότητα που δίνει το υφυπουργείο στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού ως ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν. Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Συντονιστής Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας Δρ Αντώνης Θεοχάρους επεσήμανε ότι η ακαδημαϊκή έρευνα στον Θρησκευτικό Τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Τμήμα όπου συμβάλει ενεργά στην ανάδειξη του θέματος

Οι τρεις κύριοι ομιλητές

Στο κυρίως μέρος της εσπερίδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος παρουσίασε  τις  δράσεις για την αναβάθμιση του Θρησκευτικού Τουρισμού από την Εκκλησία της Κύπρου. Οι προσπάθειες που γίνονται από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου είναι αξιοσημείωτες, τόσο με τις έντυπες εκδόσεις αλλά και τις εκδηλώσεις μαζί με τουριστικούς φορείς τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιτυχή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία σχετικά με τα ‘Έθιμα του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο’ το 2017 η οποία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για να αυξηθούν οι αφίξεις από την Πολωνία την επόμενη περίοδο κατά 300%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, Λειτουργός Θεμάτων Θρησκευτικού Τουρισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου και είχε ως αναφορά το πλάνο και τις  ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο. Ο κ. Παπαχριστοδούλου, σημείωσε ότι το Υφυπουργείο αξιοποιεί όλες τις πτυχές του θέματος. Εμπλέκει την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, τη χριστιανική αρχιτεκτονική, τους ιστορικούς ναούς κ.α.  με τα ήθη και έθιμα, το φαγητό, τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου και όχι μόνο.

Ακολούθως, ο Δρ. Βασίλειος Δρακονάκης, Εκτελεστικός Διευθυντής, Σωματείο  Φιλοκαλία (Κύριος Δικαιούχος της πράξης Re-Cult Magnum)  παρουσίασε την ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού μέσα από την ψηφιοποίηση και ανάδειξη της υλικής και άυλης Εκκλησιαστικής &  Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στην παρουσίαση του προβλήθηκε το παράδειγμα της ψηφιοποίησης της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας. Έγινε αναφορά για 8000 σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος στην Κύπρο ενώ άξια αναφοράς είναι και η προσπάθεια ανάδειξη ενιαίας τουριστικής ταυτότητας Κύπρου - Ελλάδας.

Φόρουμ συζήτησης με ερωτήσεις από το κοινό

Το δεύτερο μέρος της εσπερίδας αφορούσε Φόρουμ Συζήτησης με συμμετέχοντες τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο (Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου), τον κ. Χριστόδουλο Παπαχριστοδούλου, Λειτουργό του Υφυπουργείο Τουρισμού, τον κ. Βασίλη Σταματάρη, Πρόεδρο Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA),την κα Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ),τον  κ. Χρίστο Τζιαμπάζη Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων  (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), τον Δρ. Βασίλη Δρακονάκη Εκτελεστικό Διευθυντής του Σωματείου Φιλοκαλία και τον Δρ. Αντώνη Θεοχάρους, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ και Συντονιστή του  Ερευνητικού Κέντρου Ηράκλειτος.

Την εσπερίδα παρακολούθησε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο οποίος έκανε και τη δική του παρέμβαση κατά τη συζήτηση.


Κατά τη διάρκεια του φόρουμ ανοικτής συζήτησης οι ερωτήσεις του κοινού αφορούσαν την έλλειψη προσβασιμότητας στους ιερούς χώρους, στο θέμα της απώλειας της Ρωσικής αγοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις προοπτικές ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού με στόχο την καταπολέμηση της εποχικότητας

Διαπιστώθηκε κοινή παραδοχή όλων των φορέων για ελλείψεις σε θέματα προσβασιμότητας σε Μονές, Ναούς και άλλα σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε δέσμευση για να δοθεί η δέουσα σημασία στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα και όπως μέσω συνεργασίας δοθούν συγκεκριμένες λύσεις για βελτιώσεις σε θέματα προσβασιμότητας.

Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων, ανέφεραν ότι οι απώλειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καλύφθηκαν από νέες αγορές και από το γεγονός ότι οι τουρίστες που φθάνουν στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα ανήκουν στην ελίτ και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από άλλες χρονιές.

Επιπλέον αναφέρθηκαν και πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ξεναγοί και επισκέπτες κατά τις επισκέψεις τους σε Μονές, Εκκλησίες και άλλα θρησκευτικά μνημεία. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία των αρμόδιων φορέων και με το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Αξιοσημείωτη ήταν η ενημέρωση από τον Δρ Αντώνη Θεοχάρους για τη συμφωνία του ΤΕΠΑΚ με αρμόδιους φορείς για την ένταξη της Σχολής Ξεναγών κάτω από την στέγη του Πανεπιστημίου. Είναι μια εξέλιξη που ξεκάθαρα θα αναβαθμίσει τον κλάδο και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν.

Θετικά σχολιάστηκε η εισήγηση για αξιοποίηση στα σχολεία του ψηφιακού υλικού με θρησκευτικά μνημεία και ιστορικά αντικείμενα που ετοιμάζεται μέσα από την πράξη Re-Cult Magnum, με στόχο τα παιδιά της Κύπρου να γνωρίσουν καλύτερα την θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Γενικά, οι συμμετέχοντες στο πάνελ ανέφεραν ότι ο Θρησκευτικός Τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα και αυτό γιατί η Χριστιανική Ορθόδοξη κληρονομιά της Κύπρου είναι μοναδική και αξιοσημείωτη.

Τον συντονισμό της εσπερίδας είχε ο κ. Σωτήρης Νικηφόρου – θεολόγος/δημοσιογράφος.

Υπεύθυνες για την διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν η  Δρ Κατερίνα Περικλέους, η Δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου (ΤΕΠΑΚ)  και ο Όμιλος φοιτητών  του τμήματος ‘Φιλοξενίας και Τουρισμού ‘ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ΄. Η εσπερίδα μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά με την βοήθεια της ομάδας φοιτητών του CUTing Edge του ΤΕΠΑΚ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εσπερίδα στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=6ndvgpqOH1o&t=8024s




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










528