Η καρδιά του Ψηφιακού Πολιτισμού χτύπησε στην Κύπρο


Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 9ο Ευρω-Μεσογειακό  Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μια διοργάνωση του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την Αιγίδα του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Η Κύπρος, για μια ακόμα φορά, μέσω του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Διευθυντής Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης)  και του Ευρωπαϊκού έργου Μνημοσύνη (Η2020 ERA CHAIR https://erachair-dch.eu/) του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, το 9οκατά σειρά Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – EuroMed 2022 (9th International Conference on Digital Cultural Heritage), στο ξενοδοχείο «The Royal Apollonia» στη Λεμεσό, από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022.

Φέτος, λόγω της πανδημίας, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε  υβριδικά (με φυσική και διαδικτυακή παρουσία).Η διοργάνωση φιλοξένησε διακεκριμένους επιστήμονες, ερευνητές και κρατικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο  οι οποίοι έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο και επαγγελματικό ενδιαφέρον την  Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου και τη διάσωσή της.

Την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου προλόγισαν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Γιάννης Καρούζος, εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πολιτισμού  υπό την Αιγίδα του οποίου τελούσε το Συνέδριο, ο κ. Στέλιος  Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, και ο Πρόεδρος του ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν, ως εισηγητές, αλλά και ως ακροατές,  επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τις ανακοινώσεις τους παρουσίασαν το έργο τους στις ψηφιακές τεχνολογίες στον Πολιτισμό, την ψηφιοποίηση και τη διάσωσή του.

Πολλές οι διεθνείς συμμετοχές

Το συνέδριο EuroMed, που αγκαλιάζεται όλα αυτά τα χρόνια, από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα,  διοργανώνεται από το  Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς  από το 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εργαστήριο έχει ανατεθεί η μοναδική σε όλο τον κόσμο Έδρα UNESCO στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, όπως επίσης και η νεοσυσταθείσα Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (EU-ERAChair).

Το Συνέδριο ήταν σε συνεργασία με την UNESCO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, το ICOMOS Κύπρου (www.icomos.org), το EXCELSIOR 2020, το  Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης», την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ Europeana  και από τους επιστημονικούς Φορείς της Ελλάδας που διοργανώνουν κάθε δύο χρόνια τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  και το πολυβραβευμένο Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»).

Επιστήμονες από δεκάδες χώρες της υφηλίου έλαβαν μέρος στο συνέδριο EuroMed 2022, ανάγοντάς το σε μία διοργάνωση που προωθεί την καινοτομία, την πρωτοπορία, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την έρευνα και την διεπιστημονικότητα, σε ένα σημαντικό θέμα όπως είναι η διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας, καθιστώντας την Κύπρο και το ΤΕΠΑΚ , ένα «εργαστήριο» γνώσης, ανταλλαγής απόψεων, παρουσίασης επιστημονικών ερευνών, παραγωγής γνώσης, ανάπτυξης των επιστημών  και δημιουργίας πολιτικών του μέλλοντος .

Αναζήτηση απαντήσεων σε μείζονα θέματα της παγκόσμιας κοινότητας

Στο φετινό Συνέδριο εξετάστηκαν  θέματα που απασχολούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, όπως η συμβολή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διατήρηση και αποκατάσταση των σημαντικότερων και απειλούμενων Μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, οι Ψηφιακές Τεχνολογίες του Μέλλοντος, η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι  Τρισδιάστατες Ερευνητικές Προκλήσεις στην πολιτιστική κληρονομιά, η διαδικασία δημιουργίας εικονικών μουσείων, ο Ψηφιακός  μετασχηματισμός  που επικεντρώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά,  ο Πολιτιστικός Τουρισμός (Cultural Tourism), το Data Space για την Πολιτιστική Κληρονομιά κατά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου στα πιο πάνω θέματα, και το παρόν και μέλλον της εύρεσης πόρων για την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Κύπρος, παγκόσμιο σημείο αναφοράς μέσω του ΤΕΠΑΚ

Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και επικεφαλής της παγκόσμιας αυτής επιστημονικής συνάντησης Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε ότι: «Τα Συνέδρια ΨηφιοποίησηςEuromed (International Conference on Digital Heritage),κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια, από το 2006 μέχρι σήμερα, χωρίς διακοπή, να γίνουν παγκοσμίως γνωστά και να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σημαντικών επιστημόνων από όλη την υφήλιο. 

Διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια στην Κύπρο και από το 2015 και στην Ελλάδα (2015, 2017, 2019, 2022), στο μεγάλη συνάντηση μελών της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, η οποία μέσα από τα Συνέδρια αυτά, παρουσιάζει τις έρευνες, τις εξελίξεις, τις νέες τεχνολογίες και τα αποτελέσματα μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων και εργασιών, στο μείζονος σημασίας θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Σημαντικοί επιστήμονες, διεθνούς και εγνωσμένου κύρους  συμμετέχουν ως Key-Note Speakers, μεταφέροντας  την τεχνογνωσία τους στους Συνέδρους, που προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν σε ένα γεγονός,  που τηρεί υψηλές προδιαγραφές και αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Κατά συνέπεια η Κύπρος πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά και η καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού χτύπησε  δυνατά  στην Κύπρο την εβδομάδα του Συνεδρίου  μεταφέροντας γνώσεις, εμπειρίες, προτάσεις για τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  παγκόσμιες συνεργασίες μεταξύ φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων.

Έτσι, η Κύπρος, μέσω του ΤΕΠΑΚ αλλά και άλλων Πανεπιστημίων της, γίνεται γνωστή για τις επιστημονικές της επιδόσεις, την καινοτομία, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη συνεισφορά της στην έρευνα, μελέτη, καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς, αποτελώντας σημείο αναφοράς και οδηγό για την πρόοδο της επιστήμης της ψηφιοποίησης του Πολιτισμού του Ανθρώπου.

Το ΤΕΠΑΚ , θα συνεχίσει τη μεθοδική  και σοβαρή εργασία  του για προσφορά στις Επιστήμες και τις Νέες Τεχνολογίες και είναι πάντα ανοιχτό σε συνεργασίες που παράγουν σημαντικό έργο για την Κύπρο, προάγουν το βιοτικό επίπεδο του Ανθρώπου, δίνουν απασχόληση σε εξειδικευμένους επιστήμονες και καθιστούν την Κύπρο ως ένα ιδανικό προορισμό έρευνας και καινοτομίας».

Όλες οι πληροφορίες για το Συνέδριο στο link https://euromed2022.eu/ .




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










578