ScienceTalks: Oρθολογικότητα και σχηματισμός πεποιθήσεων


Φαίνεται ότι διαφορετικές πνευματικές κοινότητες δεν μοιράζονται τις ίδιες θεμελιώδεις πεποιθήσεις. Αυτό είναι κάτι που είδαμε πολύ έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το βιώνουμε επίσης με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη στάση της Τουρκίας απέναντι στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, το προσφυγικό ζήτημα και πολλά άλλα. Υπάρχει πρόβλημα με τη διάχυση της πληροφορίας ή μήπως δεν νοιάζεται πια κανείς για την αλήθεια;

Στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast του Πανεπιστημίου Κύπρου #ScienceTalks, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Χρίστος Κυριάκου, αναλύει την ανθρώπινη τάση να περιβαλλόμαστε από ομοϊδεάτες και να αναζητάμε πληροφορίες και ειδήσεις σε μέσα που επιβεβαιώνουν τις απόψεις μας, εξηγεί για τις κοινωνικές δομές που είναι γνωστές ως «δωμάτια ηχούς» και «επιστημικές φυσαλίδες» και μιλά, μεταξύ άλλων, για την έννοια της πιθανότητας.

Ο Δρ Κυριάκου έλαβε τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό του τίτλο από University of Edinburgh ενώ το πρώτο του πτυχίο το έλαβε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη γνωσιολογία, τη μεταηθική και τις τομές μεταξύ αυτών των δύο περιοχών. Ειδικότερα, τον  ενδιαφέρει η σημασιολογία των αποδόσεων γνώσης, ο επιστημικός ορθολογισμός, ο ηθικός ορθολογισμός, τα εξελικτικά επιχειρήματα απομυθοποίησης, ο ορθολογικός διαισθητισμός, η εννοιολογική ικανότητα, η ηθική της αρετής, η επιστημολογία της αρετής και άλλα σχετικά θέματα.

Για να ακούσετε το 58ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://www.ucy.ac.cy/services/science-talks/. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα επεισόδια κάνοντας εγγραφή στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










371