Στο Συμπόσιο Δήμου Κερύνειας και ΤΕΠΑΚ ανακοινώθηκε η λειτουργία Γραφείου Ειρηνικής Επιστροφής στην Κερύνεια


Με μεγάλη συμμετοχή Κερυνειωτών και πολλών άλλων εκτοπισμένων και μη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, στο Ξενοδοχείο «Κλεοπάτρα» στη Λευκωσία, το 13ο Ετήσιο Συμπόσιο του Δήμου Κερύνειας με συνδιοργανωτή το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με θέμα: «Ειρηνική Επιστροφή στην Κερύνεια μετά τη λύση του Κυπριακού – Γραφείο Επιστροφής Δήμου Κερύνειας».

Στον χαιρετισμό της, η Δήμαρχος Κερύνειας, Δρ Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, τόνισε ότι «σήμερα οι Κερυνειώτες και οι Κερυνειώτισσες, περισσότερο από ποτέ, διατηρούμε την υπομονή, την επιμονή και τον άσβεστο πόθο για Ειρηνική Επιστροφή στις εστίες και τις περιουσίες μας, οι οποίες νόμιμα μας ανήκουν». Και πρόσθεσε εμφαντικά: «Δεν τα παραγράφουμε και δεν τα ξεχνούμε χάριν μιας οποιασδήποτε λύσης. Δεν εγκαταλείψαμε και ούτε είναι επιτρεπτό να εγκαταλείψουμε την επιθυμία για Επιστροφή ή τα όσα δικαιώματα διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε πολίτη της. Και εφόσον πιστεύουμε και διεκδικούμε την Επιστροφή μας στην πατρώα γη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όταν θα έλθει η ευλογημένη ώρα. Γι αυτό δημιουργήσαμε το Γραφείο Επιστροφής».

Ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, στον χαιρετισμό του (τον οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής Βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ, κύριος Μάριος Ζέρβας) ανέφερε ότι η Κερύνεια, ως η πόλη σύμβολο του νόστου και της αμετακίνητης πίστης για επανένωση της Κύπρου, μας θυμίζει 48 χρόνια μετά ότι είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για Επιστροφή. «Το ΤΕΠΑΚ ως ακαδημαϊκό ίδρυμα», τόνισε ο Πρύτανης Ζαφείρης, «στηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο δράσεις για δημιουργία και διατήρηση της συλλογικής μνήμης, δημιουργία ιστορικής συνείδησης καθώς και ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και διαλόγου, σχετικά με τις εξελίξεις στο εθνικό μας ζήτημα. Ως μέρος της αποστολής ενός δημόσιου πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιδιώκουμε την αναβάθμιση της χώρας μας σε όλους τους τομείς και αδιαμφισβήτητα η συνεχιζόμενη κατοχή περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο».

Το όραμα, τον σκοπό, τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τη δομή των δέκα τμημάτων του Γραφείου Επιστροφής παρουσίασε ο Δρ Σώτος Βοσκαρίδης, Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ μέσα από την εισήγησή του με τίτλο «Είμαστε Έτοιμοι για Ειρηνική Επιστροφή στην Ελεύθερη Κερύνεια;»

Περίληψη της δομής του Γραφείου Επιστροφής ΕΔΩ.

Ακολούθως, ο Κερυνειώτης Ευρωβουλευτής  Κώστας Μαυρίδης - Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο, στην παρουσίασή του με θέμα «Το Κράτος Δικαίου (Rule of Law) της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη μέρα της Επιστροφής», ανάπτυξε τη μεγάλη σημασία  που έχει το δεδομένο ότι, με βάση το Κράτος Δικαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει τα ίδια δικαιώματα για τους πολίτες της σε όλη της την επικράτεια, από τη Λισσαβώνα της Πορτογαλλίας μέχρι τη Βαρσοβία της Πολωνίας και από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας μέχρι την Κερύνεια της Κύπρου. Περαιτέρω, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε το καταναγκαστικό κράτος δικαίου με αναφορά στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα (π.χ. δημοκρατία, ασφάλεια, δικαίωμα ιδιοκτησίας, διακίνησης, εγκατάστασης κ.ά.) που διασφαλίζουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα κράτη μέλη.

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής Παντελής Κελίρης, παρουσίασε το θέμα «Ο Κοινοτικός Ενοριακός Τρόπος Ζωής στον Ελληνικό Πολιτισμό: Προϋποθέσεις για μια Αληθινή Επιστροφή». Κεντρικό σημείο της εισήγησης του Καθηγητή Κελίρη για την Επιστροφή στην Κερύνεια, ήταν η πραγματική επανασύσταση του κυττάρου των τοπικών κοινωνιών, στο μέτρο του δυνατού, δηλαδή η ενοριακή, κοινοτική σύναξη των ανθρώπων, τονίζοντας ότι «μόνο μέσα από την ανάδειξη του κοινοτικού ενοριακού τρόπου ζωής διασώζεται η ανάπτυξη και ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και η εξύψωση του ανθρωπίνου προσώπου, ώστε στην πολυπόθητη επιστροφή μας να δύνανται να δημιουργηθούν οι συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης και κοινωνίας για να είμαστε αυτό που πάντα ήμασταν στη μακραίωνη ιστορία μας». (Ολόκληρη η ομιλία του κ. Κελίρη ΕΔΩ)

Και οι τρεις ομιλητές κράτησαν αμείωτη την προσοχή των παρευρισκομένων, όπως και στη συνέχεια κατά την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, τύπου στρογγυλής τραπέζης, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση. 

Στο Συμπόσιο, του οποίου συντονιστής ήταν ο  Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαφώτισης του Δήμου, Δρ  Ιωσήφ Βιολάρης, απονεμείθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους Βουλευτές Κερύνειας Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Χρίστο Χριστόφια και Μάριο Μαυρίδη, στον Έπαρχο Κερύνειας κύριο Αντώνη Οικονομίδη και στον Φιλόλογο, τέως Δημοτικό Σύμβουλο Κερύνειας κύριο Γεώργιο Θεοφίλου, για τη συνεχή προσφορά τους στον Δήμο Κερύνειας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










862