ΤΕΠΑΚ: Καταδικάζουμε το περιστατικό ομοφοβικής βίας στον χώρο του Πανεπιστημίου


«Ζητούμε την πλήρη διερεύνησή του από τις Αρχές»

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), καταδικάζει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, το περιστατικό ομοφοβικής βίας και εκφοβισμού που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε, χθες βράδυ, η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου (ΦΕΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με την οργάνωση Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου.

Η ειδεχθής και αποτρόπαια αυτή επίθεση από κουκουλοφόρους, στρέφεται ευθέως κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της διακίνησης ιδεών και απόψεων αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας, αρχές και αξίες αδιαμφισβήτητες και αδιαπραγμάτευτες για ένα ακαδημαικό ίδρυμα, τις οποίες, ως ΤΕΠΑΚ, σεβόμαστε πλήρως και θέλουμε να διασφαλίσουμε για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.  Η βία, η ρητορική μίσους και ο εκφοβισμός   δεν έχουν καμία θέση σε ένα Πανεπιστήμιο και εν γένει σε μια σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία, όπου ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Την επίθεση καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και κάλεσε τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και ειδικότερα την Αστυνομία και την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να διερευνήσουν πλήρως το περιστατικό και να συνδράμουν άμεσα για την εξάλειψη τέτοιων αδιανόητων φαινομένων.

«Το ΤΕΠΑΚ έκανε και θα συνεχίσει να κάνει βήματα μπροστά με στόχο τη διασφάλιση  της ισότητας και τηνπροαγωγή της πολυμορφίας εντός της Πανεπιστημιακής του κοινότητας.  Συγχαίρω τη φοιτητική μας Ένωση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει γι’ αυτά τα θέματα και εκφράζω την ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα της και να τη στηρίξουμε. Ως  πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλουμε έμπρακτα να σταθούμε απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης.  Το κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας αξίζει και πρέπει να νιώθει ασφάλεια και σεβασμό παντού και πάντα, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα ή την ταυτότητα φύλου του», σημείωσε ο Πρύτανης. Ανέφερε, τέλος,  ότι έρευνα για το περιστατικό γίνεται και από το Πανεπιστήμιο.

Ως Πανεπιστήμιο, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, που εκδήλωση της Accept – ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, γίνεται στόχος μιας τέτοιας τέτοιας απαράδεκτης επίθεσης από αγνώστους. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβρη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση στον χώρο του Πανεπιστημίου, με τίτλο «Πολύχρωμες Οικογένειες», άγνωστοι άνοιξαν την πόρτα της αίθουσας, όπου πραγματοποιείτο η εκδήλωση, και έριξαν φυλλάδια με ομοφοβικά μηνύματα, προκαλώντας αναστάτωση στους παρευρισκομένους.

Με αφορμή και το νέο, θλιβερό, περιστατικό, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται και σε όποιον/α κι αν στρέφεται και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή δέσμευση και προσήλωσή μας προς τις αρχές της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας, με στόχο τη δημιουργία μιας πιο αλληλέγγυας, ανεκτικής και συμπεριλιπτηικής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Εκφράζουμε, τέλος, την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον φοιτητή μας που τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη χθεσινοβραδινή επίθεση και του ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στις δραστηριότητές του.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










249