Το Τμ. Ναυτιλιακών ΤΕΠΑΚ διοργανώνει διεπιστημονικό εργαστήριο για τη Θαλάσσια Οικονομία


Τη διεξαγωγή του 2ου στη σειρά διεπιστημονικού εργαστηρίου με θέμα τη Θαλάσσια Οικονομία, ανέλαβε το Τμήμα Ναυτιλιακών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), στο πλαίσιο της δράσης για διοργάνωση δια ζώσης εργαστηρίων δικτύωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα το Γραφείο του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ.

Το εργαστήριο διοργανώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου σε αίθουσα του ΤΕΠΑΚ και προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον. Σε αυτό παρευρέθηκαν ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί συνεργάτες, μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές από διάφορες Σχολές και Τμήματα του Πανεπιστημίου, καθώς και ένας ερευνητής από το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης. Συγκεκριμένα, παρουσιάσεις έγιναν από ακαδημαϊκούς του Τμήματος Ναυτιλιακών, του Τμήματος Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών και Χημικών Μηχανικών.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν από τους παρευρισκόμενους ακαδημαϊκούς οι περιοχές ερευνητικού τους ενδιαφέροντος που σχετίζονται ή δύναται να συσχετιστούν με τη ναυτιλία, την επιμελητεία και τις μεταφορές, με σκοπό το συγκερασμό διεπιστημονικών γνωστικών αντικειμένων που αποσκοπεί στη δημιουργία πρόσθετης ερευνητικής αξίας σε αυτόν τον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα. Αυτό μπορεί να  επιτευχθεί μέσω της από κοινού υποβολής καινοτόμων ερευνητικών προτάσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων ιδεών για διαπανεπιστημιακές και διεπιστημονικές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, έγινε συζήτηση πώς μέσα από αυτή τη διεπιστημονική συνεργασία είναι δυνατόν να παραχθούν επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της ναυτιλίας (π.χ. η απανθρακοποίηση), αλλά και να δημιουργηθούν και εφαρμοστούν ολιστικές και ολοκληρωμένες ναυτιλιακές πολιτικές, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, αφού ο τομέας της ναυτιλίας ανθεί συνεχώς και θα αποτελεί πάντοτε βασικό πυλώνα της κυπριακής και διεθνούς οικονομίας.

Επιπλέον, έγινε εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών σχετικά με το πώς μπορούν τα διάφορα ακαδημαϊκά Τμήματα ή/και Σχολές του Πανεπιστημίου μας να συνεργαστούν σε θέματα ναυτιλίας, μεταξύ άλλων στη δημιουργία ερευνητικών προτάσεων, διεπιστημονικών έργων και δράσεων από κοινού με ναυτιλιακές εταιρείες ή ακόμα και δημιουργία νέων διατμηματικών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε θέματα αιχμής όπως για παράδειγμα: Maritime Informatics / Data Analytics (Data Science & AI) in the Shipping Industry/ Shipping Environmental Management, Ship technology/Marine engineering.

Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ένα αρχικό πλάνο δράσης της ομάδας από ακαδημαϊκούς με τους οποίους υπάρχει άμεσα έδαφος διεπιστημονικής συνεργασίας, που θα εργαστεί σε ερευνητικά και άλλα θέματα που άπτονται της ναυτιλίας και των μεταφορών.

Ο Συντονιστής του Τμήματος Ναυτιλιακών, Καθηγητής Φώτης Παναγίδης, ευχαριστεί θερμά το Γραφείο του Πρύτανη το οποίο στήριξε την οργάνωση του εν λόγω εργαστηρίου και όλους τους παρευρισκόμενους.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










412