Η Κοινότητα του ΤΕΠΑΚ πενθεί για τον θάνατο της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Χριστιάνας Κούτα


Οι Πρυτανικές Αρχές, το Συμβούλιο και σύσσωμη η κοινότητα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) εκφράζουν τον συγκλονισμό και τη βαθύτατη τους θλίψη για τον θάνατο της Καθηγήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου, Χριστιάνας Κούτα, η οποία απεβίωσε το Σάββατο, 25 Μαρτίου, σε ηλικία 53 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες της καθώς επίσης οι φοιτητές και φοιτήτριες της μιλούν για έναν φωτεινό άνθρωπο και για μια εξαίρετη επιστήμονα, με πλούσιο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο, με ήθος, καλοσύνη και ανθρωπιά. Μιλούν για έναν άνθρωπο χαμογελαστό, γενναιόδωρο και πάντα πρόθυμο να βοηθήσει οποιοδήποτε ζητούσε τη βοήθειά της, ενώ κάνουν λόγο για μια μεγάλη απώλεια για το ΤΕΠΑΚ και τη Νοσηλευτική της Κύπρου.

«Έχω χάσει μια συναδέλφισσα, μια συνεργάτιδα, μια φίλη. Με τη Χριστιάνα είχα την τιμή να συνεργαστώ σε σειρά ερευνητικών έργων και συχνά ζητούσα τη συμβουλή της σε πολλά θέματα διοίκησης. Ένας άνθρωπος με πλούσιο χαρακτήρα, ευγένεια, καλοσύνη, αγάπη και κατανόηση για όλους. Το ΤΕΠΑΚ έχει χάσει ένα από τα πρώτα μέλη του, η καθηγήτρια Χριστιάνα Κούτα διατέλεσε πρόεδρος του τμήματος Νοσηλευτικής και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ. Η επιστήμη χάνει μια άξια ακαδημαϊκό που έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα της Νοσηλευτικής», αναφέρει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σε μήνυμά τους προς την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το ΤΕΠΑΚ είχε βραβεύσει την εκλιπούσα, τον περασμένο Φεβρουάριο, για την πολύτιμη και πολυετή προσφορά της στην εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνία καθώς και για το γεγονός ότι η ίδια αποτελούσε πηγή έμπνευσης και δύναμης στα θέματα της έμφυλης ισότητας και της καλλιέργειας κουλτούρας σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Ως Πανεπιστήμιο, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της αείμνηστης Χριστιάνας Κούτα και συμπαραστεκόμαστε στο βαρύ τους πένθος.

Η κηδεία της εκλιπούσας θα τελεστεί την Τρίτη, 28 Μαρτίου και ώρα 13:00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Δομέτιο. Η οικογένεια της απευθύνει έκκληση όπως αντί στεφάνων γίνονται εισφορές στον ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.Φ και στον Σύνδεσμο «Αγκαλιά Ελπίδας» για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. 

Οι σημαίες στα κτήρια του Πανεπιστημίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους,  ενώ η προγραμματισμένη για σήμερα αιμοδοσία στο ΤΕΠΑΚ θα πραγματοποιηθεί εις μνήμη της. 

Θα τη θυμόμαστε πάντα με σεβασμό, αγάπη και εκτίμηση.

Αιωνία της η μνήμη.

Βιογραφικό σημείωμα εκλιπούσας

Η αείμνηστη Χριστιάνα Κούτα έλαβε δίπλωμα στη Νοσηλευτική από τη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου και Πτυχίο (BSc in Nursing) από το University of Indianapolis, ΗΠΑ. Κατείχε, επίσης, Μεταπτυχιακό (Msc) στην Προαγωγή της Υγείας από το University of East London και διδακτορικό από το Middlesex University, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εργαζόταν στο ΤΕΠΑΚ και στο Τμήμα Νοσηλευτικής από το 2007, με ζήλο, αφοσίωση και συνέπεια. Διετέλεσε υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού προγράμματος στην Προηγμέ­νη Νοσηλευτική και Φροντίδα Υγείας στην Κοινότητα. Δίδασκε στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Κοινοτική Νοσηλευτική, Προαγωγή Υγείας, Διαπολιτισμική Νοσηλευτική και Οικογενειακή Νοσηλευτική. Τα ερευνητικά της ενδιαφέ­ροντα συνδυάζαν την υγεία στην κοινότητα, τη διαπολιτισιμική υγεία λαμβάνοντας υπόψη το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Η Δρ Κούτα διετέλεσε, επίσης, Εκπαιδευτικός Λειτουργός στη Νοσηλευτική Σχολή Κύπρου το 1998-2007.

Διετέλεσε Γραμματέας του European Transcultural Nurses Association (ETNA), συντονίστρια του πανευρωπαϊκού διεπιστημονικού δικτύου για τον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (FGM) και επιστημονική συντονίστρια της πανευρωπαϊκής Δράσης για τη Γυναικοκτονία στην Ευρώπη.

Ήταν επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών στην Αγωγή Υγείας κατά την περίοδο 2009-2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τομέα Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών το 2008-2016.

Η Δρ Κούτα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας και μέλος του Δοικητικού Συμβουλίου, υπηρετώντας για χρόνια με επαγγελματισμό και αφοσιώση τη Δημόσια Υγεία στον τόπο μας.

Είχε εμπλακεί σε πολλές ερευνητικές δραστηριότητες ως κύρια ερευνήτρια, μέλος ή επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων, ακαδημαϊκός σύμβουλος διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










562