Επίσκεψη του Ιάπωνα Πρέσβη στην Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ


Σημαντική επίσκεψη πραγματοποίησε την Πέμπτη 30 Μαρτίου, 2023, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, κ. Yoshio Yamawaki, και αντιπροσωπεία της Πρεσβείας, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και στο Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας (Digital Heritage Research Laboratory / Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ «Μνημοσύνη») που έχει έδρα το Πανεπιστήμιο.

Η επίσκεψη του Ιάπωνα Πρέσβη έγινε στο πλαίσιο της παραχώρησης αριθμού βιβλίων για την Ιαπωνική κουλτούρα και ιστορία από την Ιαπωνική Πρεσβεία στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ, ως δωρεά, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «READ JAPAN PROJECT» του ιδρύματος Nippon. 

Ο Διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ, Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, ο κάτοχος της Έδρας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου «Μνημοσύνη», Καθ. Κυριάκος Ευσταθίου, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ, Δρ. Άθως Αγαπίου, πραγματοποίησαν σύντομες παρουσιάσεις σχετικές με τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου και του προσωπικού που το στελεχώνει.

 Ο Δρ Ιωαννίδης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προσέλκυση χρηματοδότης ύψους πέραν των 10 εκ. ευρώ την τελευταία δεκαετία που έχει οδηγήσει σε σημαντικά ερευνητικά έργα των οποίων τα αποτελέσματα διοχετεύονται στην Κοινωνία μέσω της ολιστικής ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης της μνήμης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις και σε πιθανές συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών, Ιαπωνίας και Κύπρου, σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και σε θέματα καινοτομίας.

Στη συνέχεια, ο κάτοχος της Έδρας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, Δρ Κυριάκος Ευσταθίου, αναφέρθηκε στο Έργο ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ, πραγματοποιώντας μια σύντομη παρουσίαση των 17 μελετών περίπτωσης του Έργου και με μία από αυτές «τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων» έδειξε πώς μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η επόμενη, ορατή στην Ευρώπη, έκλειψη ηλίου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Πρεσβείας της Ιαπωνίας, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για το σπουδαίο έργο που πραγματοποιείται στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά  και για την επίτευξη μελλοντικών συνεργασιών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










322