Το ΤΕΠΑΚ σε πλατφόρμα εκπαίδευσης επαγγελματιών για ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων


Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει την έναρξη του νέου διετές ευρωπαϊκού προγράμματος όπου συμμετέχει με τίτλο: «END FGM E-CAMPUS: E-Learning Portal for Professionals to End FGM in Europe», «Ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης επαγγελματιών πρώτης γραμμής για τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων».

Για την υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, ερευνήτριες και άλλοι/ες εμπειρογνώμονες/ισσες από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, από το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο END FGM, τον Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού στην Πορτογαλία και τον Ιταλικό Οργανισμό για τις Γυναίκες και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (AIDOS) και την Ομάδα για την Κατάργηση του ΑΓΓΟ (GAMS) στο Βέλγιο.

Ειδικοί υποστηρικτικοί εταίροι θα συμβάλουν στο πρόγραμμα όπως η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και άλλοι εθνικοί και διεθνείς φορείς. Το έργο ύψους 718 χιλιάδων ευρώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βασικός στόχος του έργου «END FGM E-CAMPUS» είναι η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας διαδικτυακής μάθησης και πληροφόρησης για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ).

Η πλατφόρμα θα απευθύνεται σε επαγγελματίες διαφόρων κλάδων – όπως υγειονομικής περίθαλψης, ασύλου, κοινωνικής ευημερίας, αστυνομίας, εκπαίδευσης και κοινωνίας των πολιτών - ώστε να παρέχουν πολιτισμικά κατάλληλη και εξειδικευμένη στήριξη και προστασία σε γυναίκες και κορίτσια που επηρεάζονται από τον ΑΓΓΟ.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) αναγνωρίζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) ως μορφή έμφυλης βίας, η οποία έχει μακροχρόνιες ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις στις γυναίκες και τα κορίτσια.

Ηολοκληρωμένη και συστηματική επιμόρφωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη στην Ευρώπη, καθώς μόνο σε τρεις χώρες της ΕΕ οι επαγγελματίες λαμβάνουν τέτοια κατάρτιση ως μέρος του προγράμματος σπουδών τους.[1]

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στις 10-11 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ.


[1] Στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου End FGM www.endfgm.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










344