Ένα σύντομο τηλεφώνημα, με τόσο μεγάλη ισχύ


ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥ*

Το Κέντρο Φοιτητικής Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) δέχθηκε τηλεφώνημα από λειτουργό του Πρότυπου Κέντρου «Αποστόλου Λουκά» στις αρχές του εαρινού εξαμήνου, μιας και ένας εξυπηρετούμενος εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει με κάποιους φοιτητές και φοιτήτριες και να δει πώς είναι η ζωή σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Μια τόσο ταπεινή σκέψη έγινε για εμάς κινητήριος δύναμη για τον συντονισμό πολλαπλών δράσεων για τους εξυπηρετούμενους και εξυπηρετούμενες του «Αποστόλου Λουκά». Οι στόχοι αυτών των επισκέψεων ήταν αρκετοί: να εμπλακεί το Κέντρο Φοιτητικής Ανάπτυξης σε εποικοδομητικές δράσεις ωφέλιμες για ευάλωτους πληθυσμούς, να κινητοποιήσει την ενσυναίσθηση αναμεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων, και να διδάξει τη σημασία του εθελοντισμού στη φοιτητική κοινότητα. Επιπλέον, διαμέσου αυτών των δράσεων, αναπτύχθηκαν συνεργασίες μεταξύ τμημάτων και διοικητικών υπηρεσιών.

Οι επισκέψεις των ομάδων του «Αποστόλου Λουκά» έγιναν σε τρεις φάσεις. Η αρχική μας επίσκεψη ξεκίνησε από την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας για να προσανατολίσουμε τα άτομα σχετικά με το πώς μοιάζει η φοιτητική ζωή στο Πανεπιστήμιο. Η ομάδα του «Αποστόλου Λουκά» συνοδευόταν συνεχώς από εθελοντές/ριες φοιτητές/ριες.

 Έπειτα επισκεφθήκαμε τον ραδιοφωνικό σταθμό Cut Radio και τα άτομα είχαν τη δυνατότητα να δουν ένα στούντιο ραδιοφώνου και ακόμα να μιλήσουν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Η επόμενη μας στάση ήταν η Βιβλιοθήκη, όπου οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι ετοίμασαν μια δημιουργική δράση γύρω από την αγάπη για τα βιβλία. Μάθαμε πώς να ψάχνουμε για βιβλία στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, μελετήσαμε βιβλία προσωπικού ενδιαφέροντος, αλλά έγινε και μια συζήτηση για συνεργασία για ένα στήσιμο μιας βιβλιοθήκης στο κτήριο του «Αποστόλου Λουκά». Φοιτήτρια εθελόντρια επίσης μοίρασε τριαντάφυλλα στους φιλοξενούμενους/ες επί ευκαιρία της μέρας του Αγίου Βαλεντίνου. Τέλος οι εθελοντές/ριες φοιτητές/ριες και οι εξυπηρετούμενοι/ες συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη φοιτητική ζωή και αναπτύχθηκαν ωραίοι προβληματισμοί και τοποθετήσεις.

Σε δεύτερη φάση, το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα η Αγγέλα και Κριστίνα, Βοηθοί Εργαστηρίου, φιλοξένησαν ένα καταπληκτικό εργαστήριο δημιουργικής τέχνης όπου μια μεγαλύτερη ομάδα του «Αποστόλου Λουκά» είχε τη δυνατότητα να εκφραστεί μέσα από χρώματα και μπογιές. Οι εξυπηρετούμενοι/ες μας δημιούργησαν υπέροχα έργα, και ο ενθουσιασμός τους ήταν εμφανής, καθώς και ο δικός μας.

Η τρίτη και τελευταία μας συνάντηση έγινε στη Λόφου στα υποστατικά του Τμήματος Γεωτεχνικών Επιστημών, όπου γίνεται φυτική καλλιέργεια. Τις ομάδες του «Αποστόλου Λουκά» υποδέχθηκαν ο Δ. Τσάλτας και Μ. Χριστοφόρου καθώς και εθελοντές/ριες φοιτητές/ριες του τμήματος. Τα άτομα έμαθαν για τα δέντρα που καλλιεργούνται από το ΤΕΠΑΚ, τη διαφορά μεταξύ καρπών, και τη σημαντικότητα των καιρικών συνθηκών στις καλλιέργειες.

Οι επισκέψεις είναι ένα μεγάλο βήμα για το Κέντρο Φοιτητικής Ανάπτυξης αλλά και του ευρύτερου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ως προς την κατάλληλη κατεύθυνση για την ενημέρωση για θέματα συμπεριληπτικότητας αφού όπως διαφάνηκε τόσο φοιτητές και φοιτήτριες όσο και διοικητικές υπηρεσίες αλλά και ακαδημαϊκά τμήματα αγκάλιασαν με στοργή αυτές τις δράσεις. Ευχόμαστε και σε πολλές άλλες.

(*) Κλινική Ψυχολόγος - Λειτουργός Συμβουλευτικής Κέντρου Φοιτητικής Ανάπτυξης ΤΕΠΑΚ 

Τηλεφωνική επικοινωνία: 25002411

Ηλεκτρονική επικοινωνία: georgia.frangou@cut.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










804