Ερατοσθένης και ΤΕΠΑΚ εξασφάλισαν χρηματοδότηση του έργου CARBONICA


Το Κέντρο Αριστείας ‘ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ’ και το ΤΕΠΑΚ  ανακοινώνουν ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe Excellence Hubs (HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-04-01), εξασφάλισαν χρηματοδότηση 674.000 € και  310 625,00 € αντίστοιχα, για το ερευνητικό έργο με τίτλο «Carbon Initiative for Climate-Resilient Agriculture» – CARBONICA. Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 14 εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία, που εκπροσωπούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, τις ΜΚΟ και τoυς φορείς άσκησης πολιτικής. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι  4.985.250 €.

Το έργο ‘Carbonica’ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon Europe 2021-2027.Τον συντονισμό του ‘Carbonica’ έχει αναλάβει το Foodscale Hub, ενώ ο επιστημονικός συντονιστής του έργου είναι το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-BEC)  στην Θεσσαλονίκη. Από την Ελλάδα το εταιρικό σχήμα συμπληρώνουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και η εταιρεία ScientAct AE. Από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχουν το National Extension Agency, το Πανεπιστήμιο του Goce Delcev, η εταιρία AgFutura Technologies και η ΜΚΟ Green Growth Platform.

Τέλος, από την Κύπρο συμμετέχουν το Κέντρο Αριστείας “ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ” ως συντονιστής του Οικοσυστήματος, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος), ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου και η εταιρία CELLOCK Ltd. 

Το ερευνητικό έργο CARBONICA ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2023 και η περίοδος υλοποίησης του είναι 48 μήνες. Ο Δρ Μάριος Τζουβάρας, Συντονιστής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για τον οργανισμό. Ο Καθ. Διόφαντος Χατζημιτσής είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από το ΤΕΠΑΚ. Ο Δρ Γιώργος Παπαδαυίδ είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος). Ο Δρ. Χάρης Ζαχαράτος είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από την εταιρία CELLOCK Ltd και τέλος ο κ. Τάσος Γιαπάνης είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου εκ μέρους του  Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου.

Ο κύριος στόχος του έργου, είναι η ίδρυση του Κόμβου Αριστείας CARBONICA συνδέοντας τα Οικοσυστήματα Καινοτομίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας παράλληλα την τεχνολογική τους ετοιμότητα ως παρόχους υπηρεσιών που βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής (Παρατήρηση Γης, δεδομένα επιτόπιων μετρήσεων, ψηφιακή γεωργία, κ.λπ.) στην ανθρακοδεσμευτική γεωργία. Επίσης, το έργο θα προάγει και θα παρέχει πρόσβαση στην Αριστεία σε όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και στην ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας καινοτομίας με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη κοινή στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση για την ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας όλων των σχετικών ενδιαφερομένων, ένας σχεδιασμός λύσεων ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας με βάση την κάθε τοποθεσία και τις εκάστοτε ανάγκες, καθώς και αυστηρές πολιτικές για την προώθηση των αλλαγών προς μια κλιματικά ανθεκτική γεωργία. Το Carbonica φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων να προσφέρει τη γνώση και τα εργαλεία εκείνα που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε καινοτόμες πρακτικές γεωργίας δέσμευσης άνθρακα.

Για περισσότερες πληροφορίες, στην ιστοσελίδα: http://www.carbonica-hub.eu/.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










940