ΤΕΠΑΚ: Προκήρυξη τριών (3) θέσεων διδακτορικού επιπέδου


Mε έναρξη φοίτησης τον Σεπτέμβριο 2023 και καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την Τρίτη, 16 Μαΐου 2023, στις 2 μ.μ, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ ανακοινώνει την προκήρυξη τριών (3) θέσεων σπουδών διδακτορικού επιπέδου, σε καινοτόμα θέματα γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά. Μην χάσετε την ευκαιρία να γίνετε μέλος σε ένα διεθνές δίκτυο εμπειρογνωμόνων κάτω από την ομπρέλα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Αναλυτικότερα, οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι οι ακόλουθες:

Μία (1) Θέση στο γνωστικό αντικείμενο: «Η ολιστική προσέγγιση της ψηφιακής τεκμηρίωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: - Η περίπτωση του Καραβιού της Κερύνειας»

Περιγραφή: Η ψηφιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες και βέλτιστες πρακτικές για την κατανόηση και διατήρηση της μνήμης του παρελθόντος, την δημιουργία ενός ακριβούς ψηφιακού αρχείου, την προστασία, την προώθηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την προσβασιμότητά της από μεγαλύτερο κοινό. Αποτελεί, φυσικά, πολύπλοκη διαδικασία η οποία εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τύπος του υλικού του αντικειμένου υπό μελέτη, το μέγεθος, η τοποθεσία κτλ., ενώ αποτελείται ταυτόχρονα και από διάφορα στάδια, με αρχικό τη συλλογή δεδομένων. Τα απαραίτητα για τη ψηφιοποίηση δεδομένα αφορούν την προέλευση, τον σκοπό, την ηλικία, την καλλιτεχνική πτυχή, την αξία και τη μοναδικότητα των στοιχείων υπό επεξεργασία. Η συλλογή των διαθέσιμων δεδομένων μέσω διαφόρων τύπων αναλύσεων κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός τρισδιάστατου (3D) μοντέλου, η οποία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο οπτικής παρουσίασης των στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο ψηφιοποίησης ενάλιου αρχαιολογικού υλικού η προτεινόμενη διδακτορική διατριβή θα έχει ως αντικείμενο μελέτης και ψηφιοποίησης το Καράβι της Κερύνειας. Το ζήτημα της ψηφιοποίησης του Καραβιού της Κερύνειας καθίσταται ιδιαίτερα πολύπλοκο και αποτελεί τεράστια πρόκληση καθώς το ίδιο το καράβι εκτίθεται από την στιγμή της συναρμολόγησής του μέχρι και σήμερα στο Κάστρο της τουρκοκρατούμενης Κερύνειας.

Το γεγονός ότι το Καράβι βρίσκεται στο Κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου καθιστά ουσιαστικά επιτακτική την ανάγκη ψηφιοποίησής του καθώς μια τέτοια ενέργεια θα βοηθήσει, όχι μόνο στην ανάδειξη και προώθησή του, αλλά και στην προσβασιμότητά του από μεγαλύτερο κοινό.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Μαρίνος Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, marinos.ioannides@cut.ac.cy

Μία (1) Θέση στο γνωστικό αντικείμενο: «Βελτιστοποίηση της Πολυπλοκότητας της Γνώσης. Μια προσέγγιση μεταξύ τομέων και σύμφωνα με τις αρχές FAIR, για τη σημασιολογική μοντελοποίηση της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Περιγραφή: Την τελευταία δεκαετία, η εξέλιξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), των υποδομών ανοικτής επιστήμης και των πλαισίων εφαρμογών ιστού άνοιξε ολοκαίνουργια σενάρια για την κυκλοφορία δεδομένων, την ανακάλυψη, την εξαγωγή και την οπτικοποίηση . Αυτή η αλλαγή ενίσχυσε το ενδιαφέρον για την εφαρμογή των σημασιολογικών τεχνολογιών Ιστού του W3C,  για την ανάπτυξη και σύνδεση μεταδεδομένων και δεδομένων Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον ιστό των Linked Open Data (LOD).

Οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες κάνουν μια εκτεταμένη και πολύ ειδική χρήση αυτών των εργαλείων, τα οποία προορίζονται κυρίως για δισδιάστατες (2D) μορφές αρχείων. Τρισδιάστατες (3D) μορφές έχουν εισαχθεί πρόσφατα σε αυτό το σενάριο και παρουσιάζουν πολλές προκλήσεις όσον αφορά την κυκλοφορία και την σύνδεση δεδομένων, μεταδεδομένων και παραδεδομένων.

Ανεξάρτητα από τη μορφή τους, τα δεδομένα, οι πληροφορίες και οι γνώσεις που σχετίζονται με το ψηφιακό δίδυμο ενός αντικειμένου πολιτιστική είναι δύσκολο να διατηρηθούν μαζί, αν και αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί από τα πρώτα στάδια της απόκτησης και της επεξεργασίας. Οι τεχνικές μοντελοποίησης δεδομένων μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε την ετερογένεια των πηγών δεδομένων που χαρακτηρίζουν αυτό που μπορούμε να ορίσουμε ως Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ωστόσο, για να καταστεί δυνατή μια ολοκληρωμένη αναπαράσταση γνώσης, πρέπει να βασίζονται σε Συστήματα Οργάνωσης Γνώσης (KOS) όπως μοντέλα, σχήματα και οντολογίες. Επιπλέον, οι τρέχουσες ενέργειες μοντελοποίησης δεδομένων πρέπει να πλαισιωθούν εντός των αρχών FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable), που περιλαμβάνονται ήδη στις οδηγίες διαχείρισης δεδομένων H2020 και αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον σύγχρονο κύκλο ζωής των επιστημονικών δεδομένων .

Ερευνητικός Σύμβουλος: Μαρίνος Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, marinos.ioannides@cut.ac.cy

Μία (1) Θέση στο γνωστικό αντικείμενο: «Από μέσα έξω: Επεξεργασία μιας ολιστικής τεκμηρίωσης αντικειμένων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για τη διαχείριση της πολύπλευρης πολυπλοκότητας των απτών στοιχείων, για τον προσδιορισμό της άυλης ιστορίας που είναι ενσωματωμένη μέσα και πώς αυτό μπορεί στη συνέχεια να αναπαρασταθεί σε ψηφιακή μορφή.»

Περιγραφή: Η ψηφιοποίηση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων σύνθετων και πολυτροπικών δεδομένων, εικόνων και ηχογραφήσεων, προκειμένου να εντοπιστούν και να τεκμηριωθούν χαρακτηριστικά όπως η σύνθεση, οι φυσικές πολυπλοκότητες και το κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της παραγωγής και της χρήσης τους.

Με την επεξεργασία των δεδομένων που συλλέγονται, ο στόχος είναι να αξιολογηθούν τα δεδομένα από απτά χαρακτηριστικά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις άυλες πτυχές, αποκαλύπτοντας έτσι την ιστορία του - από την παραγωγή έως την τελική χρήση. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του πώς μπορούμε να ταυτοποιήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με αυτήν την άυλη ιστορία. Μια εξίσου σημαντική πρόκληση αποτελεί επίσης  το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση των δεσμών και των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων δεδομένων.

Μια βασική πτυχή αυτής της διδακτορικού έρευνας αποτελεί το κοινωνικο-πολιτισμικό υπόβαθρο του πολιτιστικού αγαθού, με στόχο να προσδιορίσουμε πότε και γιατί δημιουργήθηκε, για ποιον και πώς ή γιατί χρησιμοποιήθηκε, επιτρέποντάς μας να ανακατασκευάσουμε και να ερμηνεύσουμε την κρυφή άυλη ιστορία μέσα το αυτό.

Συγκεκριμένα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις πτυχές που βρίσκονται στα όρια της υφής και άυλης κληρονομιάς, οι οποίες περιλαμβάνουν τεχνικές παραγωγής (όπως το επίπεδο δεξιοτήτων,η γνώση του κατασκευαστή και τα διαθέσιμα εργαλεία), φθορά χρήσης και επαναχρησιμοποίησης. Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα μεθοδολογία και κατευθυντήριες γραμμές για την επεξεργασία των δεδομένων, μέσω του φιλτραρίσματος, του σχολιασμού και της ολοκλήρωσης των δεδομένων πολυμέσων, για να εμπλουτίσουμε τα δεδομένα που συλλέγονται για την ανάπτυξη μιας ολιστικής τεκμηρίωσης του πολιτιστικού αγαθού που ενσωματώνει τα υλικά, άυλα, καθώς και ένα ευρύτερο δίκτυο γνώσης.

Καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της διδακτορικής έρευνας, στα πλαίσια του έργου ERA Chair H2020 «MNEMOSYNE», στοχεύουμε να συμβάλλουμε στη συνολική διαδικασία τεκμηρίωσης, χρησιμοποιώντας επιλεγμένες μελέτες περιπτώσεων, για να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και καινοτόμα τα δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσω ενός ευρέος φάσματος τεχνικών απόκτησης, παράλληλα με εργαλεία πολυμέσων, όπως βίντεο, ήχο ή πολυφασματική και θερμική απεικόνιση,  για την ενίσχυση των υπαρχουσών γνώσεων και συνόλων δεδομένων και τεκμηρίωση πλήρως του πολιτισμικού αγαθού.

Κάνοντας αυτό επιδιώκουμε να καταγράψουμε την πολυπλοκότητα της δομής τους και της προϋπάρχουσας γνώσης για την παρέκταση της άυλης μνήμης που είναι ενσωματωμένη μέσα. Αυτή η έρευνα θα επιδιώξει επίσης να δημιουργήσει μια ταξινόμηση για τη διαχείριση των δεδομένων, των μεταδεδομένων και των παραδεδομένων, τα οποία θα τροφοδοτήσουν ένα σύνθετο σύστημα διαχείρισης γνώσης. Επιπλέον, θα στοχεύσει να συμβάλει σε ένα πρότυπο για τη διαχείριση και τη δομή των συλλεγόμενων μεταδεδομένων και παραδεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένη και ακριβής επεξεργασία των δεδομένων.

Ερευνητικός Σύμβουλος: Μαρίνος Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, marinos.ioannides@cut.ac.cy

Έναρξη φοίτησης: Σεπτέμβριος 2023

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: Τρίτη, 16 Μαΐου 2023 (2 μ.μ.)

Πληροφορίες από τη Γραμματεία του Τμήματος:

Ηλεκτρονική Φόρμα Επικοινωνίας | Τηλ.: 25002533

Για περισσότερα πατήστε ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










920