Διεθνές συνέδριο εκπαιδευτικής ρομποτικής RiE2023


Το διεθνές συνέδριο 14th International Conference on Robotics in Education – RiE2023 (https://rie.science/2023/index.html) φιλοξενήθηκε φέτος στη Λεμεσό στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) μεταξύ 19-21 Απριλίου. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (https://ccs.org.cy/el/), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ - Εργαστήριο UCY Robotics Lab - https://robolab.ucy.ac.cy/). Το θέμα του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι η «Εκπαιδευτική Ρομποτική» η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία διεθνώς κυρίως λόγω της σχέσης της με τη διδασκαλία του STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Το STEM αποτελεί μια σύγχρονη και καινοτόμο διδακτική προσέγγιση για τη συνδυασμένη διδασκαλία της Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών. Με δεδομένη την αποδεδειγμένη εκπαιδευτική της αξία η Ρομποτική έχει ενσωματωθεί σε διάφορα προγράμματα σπουδών που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προδημοτική μέχρι και το πανεπιστήμιο.

Στο τριήμερο συνέδριο συμμετείχαν και παρουσίασαν τις επιστημονικές τους εργασίες περισσότεροι από 40 ακαδημαϊκοί και ερευνητές από Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική. Tα πρακτικά του Συνεδρίου θα δημοσιευθούν υπό μορφή βιβλίου από τον εκδοτικό οίκο Springer. Το θεματολόγιο του συνεδρίου περιλάμβανε μεταξύ άλλων: Ρομποτική στα σχολεία, Ενσωμάτωση της ρομποτικής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, Διδακτικές μεθοδολογίες στη ρομποτική, Διαδικτυακές εφαρμογές, Τηλερομποτική, Προσομοίωση, Ρομποτικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες, Τεχνητή νοημοσύνη και Διαγωνισμοί ρομποτικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η προσκεκλημένη ομιλία σχετική με τον αντίκτυπο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον της εκπαίδευσης από τη Δρ. Σαλώμη Ευριπίδου από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.

Σχετικά με το θέμα των διαγωνισμών ρομποτικής που συζητήθηκε στο συνέδριο, αξίζει να σημειωθεί ότι ενισχύουν τα σχετικά προγράμματα σπουδών διεγείροντας το ενδιαφέρον των μαθητών/φοιτητών για το αντικείμενο και για αυτό τον λόγο αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Στην περίπτωση της Κύπρου, μεγαλύτερη διοργάνωση από άποψη αριθμού συμμετοχών και αγωνισμάτων αποτελεί ο διαγωνισμός «Robotex Cyprus». Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει καθιερωθεί και διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής. Φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 1-2 Ιουλίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου (https://robotex.org.cy/el).

Οργανωτική Επιτροπή RiE2023:

Δρ. Πανίκος Μασούρας - Προέδρος (ΤΕΠΑΚ)
Δρ. Σωτήρης Αυγουστή (ΤΕΠΑΚ)
Δρ. Ευτύχιος Χριστοφόρου (ΠΚ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










525