ΤΕΠΑΚ: Πρώτη Διακρατική Συνάντηση των Eταίρων του Έργου «TRANSiTION»


Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας, στην παροχή ποιοτικότερης φροντίδας για ασθενείς με κακοήθεια

Το καινοτόμο, διετές ερευνητικό έργο για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών που ασχολούνται με τη φροντίδα υγείας  του καρκίνου στην Ευρώπη, πραγματοποίησε με υβριδική παρουσία, στις 4 - 5 Μαΐου 2023, στην Λεμεσό, την 1η  Διακρατική Συνάντηση. Το έργο χρηματοδοτείται κάτω από τον πυλώνα EU4HEALTH, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στοχεύει στην υλοποίηση του Σχεδίου κατά του Καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (i.e. EU Beating Cancer Plan). Στο έργο συμμετέχουν συνολικά 25 οργανισμοί από 14 Ευρωπαϊκές χώρες.

Συντονιστής του έργου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ Ανδρέας Χαραλάμπους, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας είναι η Δρ Θεολογία Τσίτση και η Δρ Έλενα Ρούσου, ΕΕΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ο Δρ Ευθύβουλος Κυριάκου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και η Δρ Ιόλη Νικολαΐδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δρ Μαρία Χριστοδούλου Φελλά, Νοσηλευτικός Λειτουργός Α, Τμήμα Κοινοτικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας και Κωνσταντίνα Κλοκώνη, Προϊστάμενη Νοσηλευτών Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας/Νοσηλεύτρια Έρευνας, Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, Δημήτρης Πρωτόγηρος, Νοσηλευτής Ογκολογίας/Νοσηλευτής Έρευνας, Υπουργείο Υγείας Ελλάδος και Μαρία Ντολόρες, Ερευνητικός Συνεργάτης, Τμήμα Νοσηλευτικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να φέρει σε επαφή την κοινοπραξία για ευθυγράμμιση των απόψεων και χάραξη κοινής πορείας από τα αρχικά στάδια της υλοποίησης του έργου.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα του έργου απευθύνεται σε συνολικά 8250 Επαγγελματίες Υγείας σε 12 ιδρύματα καλύπτοντας ένας ευρύ φάσμα γενικών και ειδικών  γιατρών, όπως ογκολόγων, νοσηλευτών, ακτινολόγων, χειρούργων ογκολόγων κλπ. Η εκπαίδευση θα απευθύνεται επίσης και σε διοικητικά ανώτερο προσωπικό υποστήριξης (i.e. health managers), όπως είναι οι διευθυντές σε χώρους παροχής φροντίδας (συνολικά 1650 Διευθυντές σε 12 ιδρύματα).

Το έργο ξεκίνησε με απώτερο στόχο την διερεύνηση των υφιστάμενων γνώσεων των πάροχων φροντίδας υγείας για την ψηφιακή υγεία, και τη παράλληλη διερεύνηση των αναγκών τους σχετικά με το τι θα πρέπει να γνωρίζουν ώστε να βελτιώσουν την κλινική τους για την παροχή ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς. Με τα δεδομένα που θα αναδυθούν θα αναπτυχθεί ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με ειδικές ενότητες που θα είναι συμβατές τόσο για διαδικτυακή όσο και για συμβατική εκπαίδευση σε αίθουσα διδασκαλίας.

Το έργο θα εστιαστεί στην μελέτη των τρεχουσών και μελλοντικών χρήσεων της τηλεϊατρικής, των εφαρμογών υγείας για κινητές συσκευές και της τεχνολογίας αυτόματης αποστολής μηνυμάτων σε ασθενείς. Αναμένεται ότι θα συμβάλει επίσης στον εντοπισμό πιθανών νέων, ανεξερεύνητων ψηφιακών πόρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στην κλινική πρακτική.

Η τελική φάση του Προγράμματος ‘TRANSiTION’, αξίας 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι η αξιολόγηση της επίδρασης του όλου έργου στην παροχή φροντίδας των ασθενών και στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί η εφαρμογή του όλου έργου στην Ευρώπη με την υποστήριξη των ιδιωτικών εταίρων.

TRANSITION ΕΤΑΙΡΟΙ

­– EUROPEAN CANCER PATIENT COALITION (ECPC), Belgium;

– EUROPEAN ONCOLOGY NURSING SOCIETY (EONS), Belgium; 

– SERVIZO GALEGO DE SAUDE (SERGAS), Spain;

-          FUNDACION BIOMEDICA GALICIA SUR, Spain;

– EUROPEAN CANCER ORGANISATION (E.C.O.), Belgium;

– SVEUCILISTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU MEDICINSKI FAKULTET OS IJEK     

   (MEFOS), Croatia;

– KLINICKI BOLNICKI CENTAR SPLIT (KBC SPLIT), Croatia;

– PADAGOGISCHE HOCHSCHULE HEIDELBERG (PHHD), Germany;

– ASSOCIACAO DE INVESTIGACAO DE CUIDADOS DE SUPORTE EM ONCOLOGIA (AICSO), 

   Portugal;

– MITROPOLITIKO COLLEGE ANONYMI EKPAIDEYTIKI ETAIRIA (MITROPOLITIKO, Greece;

– LINAC-PET SCAN OPCO LIMITED (GOC), Cyprus;

– NACIONALINIS VEZIO INSTITUTAS (NCI), Lithuania;

– PCG POLSKA SP (ZOO) (PCG Polska), Poland;

– UNIVERSITAETSKLINIKUM FREIBURG (UKLFR), Germany;

– VSI SMART HEALTH DIH (Health DIH), Lithuania;

– INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF DR ION CHIRICUTA CLUJ-NAPOCA (IOCN), Romania;

– ISTITUTO EUROPEO DI ONCOLOGIA SRL (IEO), Italy;

– EUROPEAN HEALTH MANAGEMENT ASSOCIATION (EHMA), Belgium; 

– UNIVERSITE DE BRETAGNE OCCIDENTALE (UBO), France;

– UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE CAROL DAVILA DIN BUCURESTI (UMFCD 

   Bucharest), Romania;

–  WELLICS EFARMOGES EREVNAS KAI PLIROFORIKIS MONOPROSOPI I.K.E. (WELLICS), Greece,

– FUNDACIO PER A LA UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA (FUOC), Spain

– BULGARIAN GENERAL PRACTICE SOCIETY FOR RESEARCH AND EDUCATION (BGPSRE),  

    Bulgaria

– UNIVERZA V MARIBORU (UM), Slovenia

– INSTITUT CATALA D'ONCOLOGIA (ICO), Spain




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










280