Ο Καθ. Γλωσσολογίας Bernard Cerquiglini αναγορεύεται Επ. Διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ΠΚ


   Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγορεύεται τη Δευτέρα, 22 Μαΐου 2023, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Bernard Cerquiglini. Όπως καταγράφεται στο ψήφισμα που θα αναγνώσει ο Κοσμήτορας της Σχολής, Αναπληρωτής Καθηγητής Μιχάλης Ν. Μιχαήλ, του απονέμεται η ύψιστη τιμή του Πανεπιστημίου Κύπρου επειδή έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και των αξιών που αυτή μεταφέρει, οι δράσεις του συνέβαλαν στη διαφύλαξη της γλώσσας, αλλά και στην εξέλιξή της μέσα από τις ορθογραφικές μεταρρυθμίσεις και τη θηλυκοποίηση του ονοματολογίου των επαγγελμάτων. Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Bernard Cerquiglini, ο οποίος διετέλεσε Πρύτανης της πιο σημαντικής πανεπιστημιακής σύμπραξης στον κόσμο που βασίζεται σε μια κοινή γλώσσα, του Πανεπιστημιακού Οργανισμού Γαλλοφωνίας, συνέβαλε στη διάδοση και προώθηση της γαλλοφωνίας, σεβόμενος ταυτόχρονα την ποικιλομορφία των γλωσσών και των πολιτισμών.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, θα προσφωνήσει την Τελετή Αναγόρευσης, ενώ το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου θα παρουσιάσει η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο: « Le français: une langue, une institution, des valeurs » (Τα Γαλλικά: γλώσσα, θεσμός, αξίες), ο Καθηγητής Bernard Cerquiglini θα αναφερθεί στη δυναμική της γαλλικής γλώσσας (εκμοντερνισμός, θηλυκοποίηση, νεολογία), καθώς και στον πλούτο της γεωγραφίας της (φυσικός, ελεύθερος και δημιουργικός λόγος πολλών λαών). Σύμφωνα με τον τιμώμενο «το να μιλάς γαλλικά ως γλώσσα διαλόγου και ελευθερίας, σημαίνει να είσαι πολίτης του κόσμου».

Ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παρισιού Bernard Cerquiglini διετέλεσε Καθηγητής Γλωσσολογίας στα Πανεπιστήμια του Παρισιού, Βρυξελλών και Λουϊζιάνα Bâton Rouge, διευθυντής του Εθνικού Kέντρου για τη γαλλική γλώσσα. Είναι συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων που ασχολούνται με τη γαλλική γλώσσα, μεταξύ αυτών: Ο τόνος της ανάμνησης, Η εφεύρεση του Nithard, Η γέννηση της γαλλικής ορθογραφίας, Μια ορφανή γλώσσα, Λέξεις μετανάστες (με τον Erik Orsenna). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς ακαδημαϊκής του καριέρας, ο Καθηγητής Bernard Cerquiglini, ο οποίος  είναι Αντιπρόεδρος της Fondation des Alliances Françaises, παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερα από 800 ιδρύματα σε 133 χώρες, διετέλεσε Γενικός Εντεταλμένος για τη γαλλική γλώσσα και Πρύτανης του Πανεπιστημιακού Οργανισμού της Γαλλοφωνίας που συγκεντρώνει περισσότερα από 1.000 πανεπιστήμια σε 115 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Ο Bernard Cerquiglini τιμήθηκε για την προσφορά του στην ακαδημαϊκή έρευνα και τη γαλλική γλώσσα από αρκετά πανεπιστήμια και θεσμούς. Είναι Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, του Πανεπιστημίου του Σιτσουάν (Sichuan) και άλλων πανεπιστημίων. Είναι αξιωματούχος της Λεγεώνας της Τιμής (Ordre de la Légion d’Honneur), του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Ordre des Palmes Académiques) και του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων (Ordre des Arts et des Lettres) και μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών του Βελγίου.

Η Τελετή Αναγόρευσης, που θα αρχίσει στις 7 μ.μ. και είναι ανοικτή για το κοινό, θα λάβει χωρα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην οδό Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα ελληνικά στα γαλλικά και αντίστροφα. Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο www.ucy.ac.cy/ucyevents μέχρι τις 19 Μαΐου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου,  στα τηλ. 22894305/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










521