ΤΕΠΑΚ/ Compass: Υποστήριξη υπεύθυνων φροντίδας που ηγούνται στην προσωποκεντρική φροντίδα


Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετέχει στο Compass, έναχρηματοδοτούμενο έργο Erasmus+ που στοχεύει  να εφοδιάσει τους διευθυντές φροντίδας με δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, το οποίο αναμένεται να  υλοποιηθεί μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιανουαρίου 2025.

Διάφορες εκπαιδευτικές ευκαιρίες κατάρτισης στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων είναι διαθέσιμες με στόχο την αύξηση της γνώσης και της κατανόησης μεταξύ των εργαζομένων της πρώτης γραμμής παροχής φροντίδας προκειμένου να υποστηριχθεί μια στρατηγική με επίκεντρο τον ασθενή. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων που να απευθύνονται στους υπεύθυνους παροχής φροντίδας, οι οποίοι, έχουν ουσιαστικό ρόλο αφού αυτοί είναι οι συντονιστές της παρεχόμενης φροντίδας.

Έχοντας αυτό υπόψη, το Compass πρόκειται να καλύψει αυτό το κενό μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών. Το έργο στοχεύει  να εφοδιάσει τους διευθυντές φροντίδας με δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, ιδίως βελτιώνοντας τις δεξιότητές τους για να ηγηθούν της αλλαγής για υιοθέτηση  προσωποκεντρικής φροντίδας στο εργασιακό τους περιβάλλον και παρέχοντας καθοδήγηση στους ευρωπαίους διευθυντές φροντίδας για το πώς να εφαρμόσουν πρακτικά την ανθρωποκεντρική ηγεσία στην καθημερινή τους εργασία.

Στόχοι του Compass:

● Να παρέχει στους ευρωπαίους διαχειριστές φροντίδας δεξιότητες για να ηγηθούν της αλλαγής για την υιοθέτηση προσεγγίσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο στο εργασιακό τους πλαίσιο.

● Να προσφέρει στους διευθυντές φροντίδας έναν χώρο και μια μεθοδολογία για να υποστηρίξουν τον προβληματισμό, τον αναστοχασμό και τη μάθηση μέσα από την εργασιακή εμπειρία, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών που εξασκούν αυτή τη δουλειά σε εθνικό επίπεδο και είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε  μια διαδικασία επαγγελματικής ανάπτυξης.

● Να αναπτυχθεί μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα διευθυντών φροντίδας και εργαζομένων φροντίδας σε Προσωποκεντρική φροντίδα  για ηλικιωμένους με στόχο να ανταλλάσσουν εμπειρίες και δεξιότητες, να οικοδομήσουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας  και να υποστηρίξουν την εδραίωση ενός νέου επαγγελματικού οράματος για την ανθρωπιστική φροντίδα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Για την επίτευξη των στόχων της, η σύμπραξη  Compass, με την υποστήριξη βασικών ενδιαφερομένων προσβλέπει 3 κύρια αποτελέσματα:

Ένα πολυγλωσσικό, συνδυασμένης μάθησης (συνδυασμός συνεδριών ηλεκτρονικής μάθησης και πρόσωπο με πρόσωπο) εκπαιδευτικό πακέτο που θα απευθύνεται σε διευθυντές φροντίδας σε όλη την Ευρώπη.

Μια μεθοδολογία για τη λειτουργία διαδικτυακών στοχαστικών ομάδων διευθυντών φροντίδας που δεσμεύονται να βελτιώσουν τις πρακτικές προσωποκεντρικής φροντίδας των οργανισμών τους, εμπνευσμένη από τη μεθοδολογία «ομάδες συζήτησης εργασίας».

Μια ψηφιακή κοινότητα πρακτικής για ευρωπαίους διαχειριστές φροντίδας που δεσμεύονται να βελτιώσουν τις πρακτικές προσωποκεντρικής φροντίδας των οργανισμών τους.

Η κοινοπραξία:

Το πρόγραμμα Compass αποτελείται  από 7 οργανισμούς από 6 συνολικά χώρες.

Συγκεκριμένα οι εταίροι του προγράμματος είναι:

Anziani e non solo, Ιταλία – Συντονιστής

The European Association for Social Innovation (EaSI), Ρουμανία

Aproximar, Πορτογαλία

Cyprus University of Technology, Κύπρος

Asociatia Habilitas, Ρουμανία

Redial, Ιρλανδία

Fundación Intras, Ισπανία

Την επιστημονική ομάδα απαρτίζουν οι: Δρ Ανδρέας Χαραλάμπους Αναπληρωτής Καθηγητής, Δρ Θεολογία Τσίτση, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό Τμήματος Νοσηλευτικής, Δρ Μαρία Χριστοδούλου Φέλλα, Νοσηλευτικός Λειτουργός Α΄ Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, Κωνσταντίνα Κλοκώνη, Προϊσταμένη Νοσηλευτικός Λειτουργός/ Ερευνήτρια Ακτινολογικό Ογκολογικό Τμήμα Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου

Μάθετε περισσότερα για το Compass από τον ιστότοπο του έργου και μείνετε ενημερωμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Website | Facebook | LinkedIn | Youtube




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










455