ΤΕΠΑΚ: Η κβαντική επικοινωνία στην ασφάλεια των επικοινωνιών στην εναρκτήρια εκδήλωση CYQCI


 Στόχος του έργου η δημιουργία του πρώτου εθνικού δικτύου κβαντικών οπτικών επικοινωνιών στην Κύπρο

Η σημασία της κβαντικής επικοινωνίας στην ασφάλεια των επικοινωνιών επισημάνθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του ερευνητικού προγράμματος που στοχεύει στη δημιουργία του πρώτου εθνικού δικτύου κβαντικών οπτικών επικοινωνιών στην Κύπρο που συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με την ονομασία «Cyprus Quantum Communication Infrastructure» (CYQCI). Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθεί ένα προηγμένο πειραματικό κβαντικό δίκτυο στην Κύπρο, το οποίο θα επιτρέψει τη μεταφορά πληροφοριών υψηλής ασφάλειας μεταξύ δημοσίων, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών τελικών χρηστών. Το CYQCI αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας EuroQCI που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς  κβαντικού, διευρωπαϊκού δικτύου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2023, παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία και του Γενικού Διευθυντή, Δρ Στέλιου Χειμώνα.

Ο Υφυπουργός, μέσα από την ομιλία του, τόνισε τη σημασία των ασφαλών επικοινωνιών που είναι απαραίτητες για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών, των εθνικών υποδομών, των εμπιστευτικών δεδομένων και της εθνικής μας ασφάλειας.

Οι σημερινές εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν καθημερινή απειλή για κρίσιμους οργανισμούς, ακόμη και ολόκληρα έθνη. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι μπορούν να έχουν την υπολογιστική ισχύ για να σπάσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι παραδοσιακές μέθοδοι κρυπτογράφησης δεν αποτελούν πλέον βιώσιμη λύση για την ασφαλή μεταφορά πληροφοριών. Ωστόσο, οι κβαντικές επικοινωνίες και η διανομή κβαντικού κλειδιού προσφέρουν μια λύση στα τρέχοντα τρωτά σημεία των παραδοσιακών μεθόδων κρυπτογράφησης και τα οφέλη που προσφέρει την καθιστούν μια αξιόλογη επένδυση για ιδιώτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται κβαντική διανομή κλειδιού (QKD). Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κρυπτοσυστήματα, η ασφάλεια του QKD δεν βασίζεται στη μαθηματική πολυπλοκότητα και επομένως δεν εξαρτάται από την υπολογιστική ισχύ ενός χάκερ. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τις αρχές της κβαντικής μηχανικής για να εγγυηθεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια υποκλοπής της επικοινωνίας και κλοπής πληροφοριών σχετικά με το μυστικό κλειδί είναι ανιχνεύσιμη από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες.

Η χρήση κβαντικών επικοινωνιών και διανομής κβαντικού κλειδιού (QKD) έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στα δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα οπτικών επικοινωνιών καθώς και στις διαδικασίες κυβερνοασφάλειας, αναπτύσσοντας παράλληλα νέες κερδοφόρες υπηρεσίες που μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο ασφαλή τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Καθώς προχωράμε περαιτέρω στον 21ο αιώνα, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε την κβαντική επικοινωνία να γίνεται αναπόσπαστο μέρος των δικτύων επικοινωνίας μας και το έργο «CYQCI» είναι το πρώτο και καθοριστικό μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω αυτού του πρωτοποριακού ερευνητικού έργου, δίνεται η ευκαιρία στην Κύπρο να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί μέσω καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα των κβαντικών οπτικών επικοινωνιών. Το έργο CYQCI σχεδιάζει να προσφέρει ευκαιρίες για συμμετοχή σε σχετικές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα, εταιρίες έρευνας και ανάπτυξης, τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τελικούς χρήστες αλλά και για ένταξη στο ίδιο το κβαντικό δίκτυο.

Στην εκδήλωση έναρξης του CYQCI παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τελικοί χρήστες του δικτύου και μέλη  της κοινοπραξίας που συντονίζει ο καθηγητής Κυριάκος Καλλή από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ), η Αρχή Εθνικής Ασφάλειας (ΕΑΑ), η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), το Κυπριακό Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ) και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσιάζοντας τη συμβολή τους στην επόμενη βήματα των στόχων του έργου.

Το έργο CYQCI συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ και θα συγχρηματοδοτείται εξίσου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έως το 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε τους ακόλουθους συνδέσμους:

https://cyqci.eu/index.html

Το έργο CYQCI συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου στο πλαίσιο του GrantAgreementNo. 101091655. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










589