Συνεργασία ΤΕΠΑΚ – Παρατηρητηρίου για την Ψυχική Υγεία «ο Αντιφών»


 Στόχος η ολιστική φροντίδα των ατόμων με νευρονοητικές- νευροβιολογικές (ψυχικές) διαταραχές και των οικογενειών τους

Σε μια προσπάθεια προαγωγής της ολιστικής φροντίδας των ατόμων με νευρονοητικές- νευροβιολογικές (ΝΝ/ΝΒ) – ψυχικές- διαταραχές και των οικογενειών τους, την Πέμπτη 1η Ιουνίου υπογράφηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ  του Παρατηρητηρίου για την Ψυχική Υγεία «ο Αντιφών» και του ΤΕΠΑΚ

Εκ μέρος του Παρατηρητηρίου για την Ψυχική Υγεία, το μνημόνιο υπέγραψε η Πρόεδρός του κ. Πόλυ Γρηγορά και εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ ο Πρύτανης Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφειρης.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής, και μέλος του Παρατηρητηρίου για την Ψυχική Υγεία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας Μαρία Καρανικόλα.

Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, και συγκεκριμένα η περαιτέρω συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης φοιτητών/τριών, μιας και για πρώτη φορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συμμετέχουν μέλη του παρατηρητηρίου στη διδασκαλία των μαθημάτων Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, καθιστώντας το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ πρωτοπόρο στη συνεργατική (participatetory) μάθηση.

Άλλες πτυχές της συνεργασίας που συζητήθηκαν αφορούσαν μελλοντικές συνέργειες σε ερευνητικά έργα και στην από κοινού διοργάνωση δράσεων  επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας και ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών/τριών και επαγγελματιών υγείας.

Όπως δήλωσε η κ. Γρηγορά «η προσήλωση στην ψυχοκοινωνική, σωματική και πνευματική ευημερία των ατόμων με ΝΝ/ΝΒ (ψυχικές) διαταραχές και των οικογενειών τους θα αποτελέσουν τους πυλώνες κοινής δράσης των δύο φορέων, με τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου να παραμένει η προτεραιότητα των ενεργειών μας. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στη μείωση των στερεοτυπικών ιδεών για τα άτομα με ΝΝ/ΝΒ (ψυχικές) νόσους και τις οικογένειές τους.»

Επί του θέματος, η Δρ Μαρία Καρανικόλα, σχολίασε: "Δεσμευόμαστε μέσα από αυτή τη συνεργασία να συμβάλλουμε στην ενίσχυση όχι μόνο της επιστημονικής γνώσης των φοιτητών και φοιτητριών μας, εντός ενός πραγματιστικού μαθησιακού περιβάλλοντος, αλλά κύρια στην ενδυνάμωση της ενσυναισθησιακής ικανότητάς των φοιτητών και φοιτητριών μας προς τα άτομα με ΝΝ/ΝΒ διαταραχές και τις οικογένειές τους.»

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών του Παρατηρητηρίου, των μελών ΔΕΠ της Σχολής Επιστημών Υγείας και του διοικητικού προσωπικού που παραβρέθηκαν, θέτοντας ερωτήσεις και σχόλια και προς τους δύο φορείς.

Να σημειωθεί ότι εμπνεύστρια της δημιουργίας του Παρατηρητηρίου Ψυχικής Υγείας «ΑΝΤΙΦΩΝ» είναι η κ. Άννα Χατζηιωάννου, διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ η οποία βραβεύτηκε για αυτή της τη δράση το 2022 από το ΤΕΠΑΚ, με το βραβείο ήθους και κοινωνικής προσφοράς, καθώς και για τις δράσεις της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε φοιτητές και φοιτήτριες λόγω της κοινωνικής τους δράσης και της προσφοράς τους προς την κοινότητα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα νοσηλευτικής ή το "Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας - ΑΝΤΙΦΩΝ"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










805