Οι φοιτητές του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου ( ΤΕΠΑΚ), Μιχάλης Σκαρπάρης και Γιώργος Λουκαΐδης, δημιούργησαν ακόμη μια εντυπωσιακή τοιχογραφία, αυτή τη φορά στο κτήριο του Λυκείο Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.
Οι τοιχογραφίες στο σχολικό περιβάλλον μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο, με στόχο την προώθηση και την ενθάρρυνση τής ελευθερίας της έκφρασης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μαθητών και μαθητριών, δίνοντας ταυτόχρονα χρώμα στους τοίχους των σχολείων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, βλέποντας τα έργα τέχνης να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια τους, ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και συναισθήματα μέσα από την τέχνη.
Πηγή έμπνευσης για τους δύο φοιτητές του ΤΕΠΑΚ αποτέλεσε, αυτήν τη φορά, η ελληνική μυθολογία, φιλοτεχνώντας την προτομή του Δία. «Στόχος μας ήταν ή προώθηση τής τέχνης γι’ αυτό και επιλέξαμε την προτομή του Δία, ένα σύμβολο που υποδηλώνει την αρχή της ακαδημαϊκής τέχνης, έναν πυρήνα της παράδοσης και της ιστορίας. Το έργο σαφώς και θα απευθυνόταν σε έφηβους/ες που θέλουν να επαναστατήσουν και είναι γεμάτοι με ενέργεια. Σε παιδία μιας ψηφιακής εποχής, με διάφορες επιρροές, ιδέες και χρώματα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε και το έργο, στο οποίο αποτυπώνεται η κλασική μορφή του Δία και μπροστά από αυτήν υπάρχουν μερικά κομμάτια ζωγραφισμένα με πιο αντισυμβατικά χρώματα, όπως είναι το πράσινο, το μωβ και το ροζ, με τη τεχνική του ‘distortion’. Μέσα από αυτό το έργο, αναδεικνύεται η ακαδημαϊκή τέχνη και ταυτοχρόνως η σύγχρονη αντισυμβατική», ανέφεραν ο Μιχάλης και ο Γιώργος.
Σημείωσαν, επίσης, πως «μια εικαστική παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει τον χώρο, τους χρήστες και τους περαστικούς με πολλούς τρόπους. Ως προς τον χώρο μια αισθητική προσθήκη μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, να προκαλέσει συζητήσεις και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο χώρος αντιλαμβάνεται την τέχνη. Τους ‘χρήστες – θεατές’ μπορεί να τους ενθαρρύνει στο να εξερευνήσουν τη δική τους δημιουργικότητα και να εκφραστούν με ένα πιο ελεύθερο και δικό τους τρόπο».
Ανέφεραν, τέλος, πως «μια τοιχογραφία έχει αρκετές ομοιότητες με ένα πίνακα ζωγραφικής. Ωστόσο με μια τοιχογραφία δημιουργείται ένα site specific έργο έξω “στον δρόμο”. Τα έργα είναι προφανώς ανοικτά προς όλο το κοινό ,κάνοντας έτσι τον χώρο σαν μια υπαίθρια gallery».
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Τέχνης του σχολείου, Νίκη Μαλά, είπε πως «η συνεργασία του σχολείου μας με το Τμήμα Καλών Τεχνών ξεκίνησε μετά από πρόταση που κάναμε στη Σχολή, για τη δημιουργία ενός γκράφιτι από φοιτητές/ριες του ΤΕΠΑΚ στο σχολικό μας χώρο. Η ανταπόκριση ήταν θετική και άμεση, ενώ όλη η διαδικασία κύλησε ομαλά».
«Όσο για το αποτέλεσμα της τοιχογραφίας, τι να πω; Ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Το τελικό σχέδιο ήταν καλύτερο από τα προσχέδια. Ένα αποτέλεσμα στο οποίο κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει την ποιότητα, τη τριβή των φοιτητών με το σχέδιο, τη σύνθεση και τη φόρμα. Ένα έργο πολύ ανώτερο τεχνικά άλλα και αισθητικά από πολλά γκράφιτι που υπάρχουν στην πόλη μας» σημείωσε.
«Μέσα από αυτήν τη δράση», πρόσθεσε, « θέλουμε σιγά, σιγά να ευαισθητοποιήσουμε τους/τις νέους/νέες μας, όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και το τι αξίζει να αποτυπώνεται πάνω στους τοίχους της πόλης μας. Όλοι έχουμε αγανακτήσει με την αυθαιρεσία των γκράφιτι- «συνθήματα» στους τοίχους. Μάστιγα έχουν καταντήσει στο σχολείο μας, οι συχνοί βανδαλισμοί από ομάδες εφήβων που γράφουν στους τοίχους. Έτσι, το σχέδιο αυτό θέλουμε να γοητεύσει τους έφηβους μας, ώστε να το σεβαστούν και να θέλουν να το μιμηθούν».
«Σήμερα, το σχολείο καλείται να λάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αισθητική καλλιέργεια των μαθητών/ριών μας, μιας και η πόλη μας υστερεί σε αισθητική και πολιτιστική κουλτούρα. Αρωγός, σε αυτή τη δράση μπορεί να σταθεί το ΤΕΠΑΚ, το οποίο θα συνεχίσει να ενισχύει και να προωθεί παρόμοιες δράσεις στη πόλη μας», κατέληξε η κα Μαλά.
Η Διεύθυνση του Λυκείου Αγίου Νικολάου παρείχε όλα τα απαραίτητα υλικά στους φοιτητές για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας, με επιτυχία, την εικαστική δημιουργία τους.
Τον περασμένο Ιούλιο, οι ίδιοι φοιτητές είχαν δημιουργήσει τοιχογραφία και στο κτήριο του Β’ Δημοτικού Σχολείου Ποταμού Γερμασόγειας.
Τον συντονισμό και των δύο τοιχογραφιών, είχε η Λειτουργός της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αγγέλα Φραγκεσκίδου.