ΤΕΠΑΚ: Το Fact-Check Cyprus συμμετείχε σε ημερίδα για την Παραπληροφόρηση


Η Λουκία Ταξίταρη και ο Θάνος Σιτίστας, Ερευνητικοί Συνεργάτες στο Κέντρο κατά της παραπληροφόρησης «Fact-Check Cyprus», το οποίο δημιούργησε η Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ, συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα «ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ: Σύγχρονες μορφές προπαγάνδας και τρόποι αντιμετώπισης».

Η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, κυρία Ρόνα Κασάπη, συμμετείχε επίσης στην ημερίδα και απηύθυνε χαιρετισμό.

Την ημερίδα διοργάνωσαν, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, το Εθνικό Συβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO).

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές συζήτησαν για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης στη σύγχρονη εποχή, τους παράγοντες που καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπισή του, αλλά και για τα εργαλεία που υπάρχουν για την καταπολέμησή του.

Η εκπροσώπηση της Κύπρου στην ημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει την τρέχουσα κατάσταση της παραπληροφόρησης στη χώρα, τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει με την Ελλάδα, καθώς και τους μηχανισμούς για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Το MedDMO αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας μεσογειακής σύμπραξης που φέρνει μαζί την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης.

Πρόκειται για ένα έργο διάρκειας δυόμισι ετών, που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2022 και λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Digital Europe» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία εθνικών παρατηρητηρίων ψηφιακών μέσων, με στόχο την επέκταση της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO).

Το έργο παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Λεμεσό, από την Ερευνητική Ομάδα Κοινωνικής Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Τα εννέα μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ως Συντονιστή του Έργου, την Athens Technology Center S.A., το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους Times of Malta, το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, τα Ellinika Hoaxes και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










105