Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ: Έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Mind the Mum


Placing Parental Mental Health and Care to the Forefront

Το Τμήμα Νοσηλευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με τον διαχρονικό του εταίρο Birth Forward, καθώς και με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς από τη Σλοβενία (Institut Umbilica), την Πολωνία (Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Gdasnk) και την Ισπανία (European Institute of Perinatal Mentaal Health), ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Mind the Mum (ref. 101161382— EU4H-2023-PJ), το οποίο επικεντρώνεται στην Περιγεννητική Ψυχική Υγεία (ΠΨΥ).

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η λοχεία αποτελούν κρίσιμες φάσεις στη ζωή των γυναικών, γεμάτες σημαντικές αλλαγές. Η Περιγεννητική Ψυχική Υγεία μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά πολύπλοκων κοινωνικο-οικολογικών παραγόντων, που σχετίζονται με τα ατομικά χαρακτηριστικά, τις συνθήκες διαβίωσης, το οικογενειακό και υποστηρικτικό περιβάλλον, καθώς και τους συστημικούς και πολιτισμικούς παράγοντες του συστήματος φροντίδας υγείας. Ο έγκαιρος εντοπισμός, διαχείριση, στήριξη και πρόληψη ψυχικών δυσκολιών όπως κατάθλιψη και άγχος κατά την επιλόχεια περίοδο απαιτεί κοινωνική ευαισθητοποίηση, αλλαγή στάσεων αλλά και εκπαίδευση, διεπιστημονική συνεργασία και συντονισμό επαγγελματιών και αρμόδιων φορέων μαζί με τους τελικούς χρήστες.

Το έργο θα φέρει σε συνεργασία μια διαπολιτισμική και διεπιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών, που συμπεριλαμβάνουν επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας όπως μαίες/μαιευτές, ιατροί και νοσηλευτές/τριες, ψυχολόγους, νομικούς και τις ίδιες τις μητέρες-χρήστες των υπηρεσιών με βιωμένη εμπειρία ως “εμπειρογνώμονες βάσης”. Μέσα από τις δράσεις του έργου, στοχεύουμε να καλύψουμε δύο βασικές ανάγκες στην Κύπρο και τη Σλοβενία: πρώτον, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γυναίκες βιώνουν την περιγεννητική περίοδο, μέσω συστηματικής καταγραφής των εμπειριών τους σχετικά με την Περιγεννητική Ψυχική Υγεία, και δεύτερον, τη δημιουργία προσαρμοσμένων εργαλείων και προγραμμάτων και την υποστήριξη συστημικών αλλαγών που θα ενδυναμώσουν τις νέες μητέρες με τις απαραίτητες δεξιότητες και επιλογές για τη διασφάλιση της περιγεννητικής ψυχικής τους υγείας.

Οι στόχοι του προγράμματος, πέρα από την παραγωγή γνώσης-κατανόησης και τη δημιουργία επιστημονικά ενημερωμένων εργαλείων και παρεμβάσεων, περιλαμβάνουν και την ενίσχυση συμμαχιών ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, φορείς λήψης αποφάσεων και τελικούς χρήστες, τις ίδιες τις μητέρες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον. Η ενδυνάμωση συμμαχιών θα αποσκοπήσει στην αποτελεσματικότερη προώθηση και προάσπιση βέλτιστης πρακτικής για την προστασία και προαγωγή της μητρικής ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, καθώς και στην ενίσχυση του διαλόγου για την Περιγεννητική Ψυχική Υγεία, με στόχο την αποστιγματοποίηση και την ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων.

Το έργο είχε την επίσημη έναρξή του τον Οκτώβριο 2024. Η εναρκτήρια συνάντηση εταίρων του έργου έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας στις 8 & 9 Οκτωβρίου 2024. Οι δράσεις του έργου θα προχωρήσουν με ερευνητικές δράσεις στην Κύπρο και στη Σλοβενία που θα πληροφορήσουν τη διαμόρφωση των κατοπινών παραμβάσεων και ανάμενεται να διαρκέσουν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2027.

Για περισσότερες πληροφορίες: Επιστημονική Συντονίστρια, Δρ. Ελένη Χατζηγεωργίου, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΠΑΚ, Τηλ: +357-25002031, ηλ. διεύθυνση eleni.hadjigeorgiou@cut.ac.cy

Συντονιστής προγράμματος:
Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΤΕΠΑΚ, www.cut.ac.cy/faculties/hsc/nur
Εταίροι:
Birth Forward (Κύπρος), www.birthforward.com
Umbilica Institute (Σλοβενία) https://umbilica.si
University of Gdańsk (Πολωνία) https://ug.edu.pl
European Institute of Perinatal Mental Health (Ισπανία) https://saludmentalperinatal.es




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











61