Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωτική εκδήλωση για το έργο BuildSkills Academy, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό.
Η εκδήλωση περιελάμβανε μια διαδραστική επίσκεψη πεδίου και παρουσιάσεις των δύο πιλοτικών εκπαιδεύσεων κατάρτισης που θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο ΤΕΠΑΚ, ενισχύοντας τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες στον κατασκευαστικό τομέα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιτόπια επίσκεψη στο εργοτάξιο προσομοίωσης κατασκευών του EUt+ Construct, όπου οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν από πρώτο χέρι το καινοτόμο πρότζεκτ που αναπτύσσουν φοιτητές από την συμμαχία EUt+ . Ακολούθησε επισκόπηση της Μεθοδολογίας BuildSkills (BESM), καταδεικνύοντας το ρόλο της στη δημιουργία ενός ανθεκτικού και ψηφιακά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού στον κατασκευαστικό τομέα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του κατασκευαστικού τομέα, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (EEK), της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επαγγελματικών ενώσεων και των κυβερνητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν το BESM, μια καινοτόμο προσέγγιση που έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως εργαλείο αξιολόγησης για τους παρόχους EEK, βοηθώντας τους να αξιολογήσουν τα προγράμματα κατάρτισης και να τα ευθυγραμμίσουν, μέσω συγκεκριμένων συστάσεων, με τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, καθιστώντας τα πιο επίκαιρα και βιώσιμα.
Μέσω της Ακαδημίας Bulldskills, 12 πιλοτικά μαθήματα θα παρασχεθούν από 6 παρόχους EEK σε έξι χώρες (Κύπρος, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία). Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα, που αντιστοιχούν σε επίπεδα από 3 έως 7 στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων (ΕΠΕΠ), έχουν αναπτυχθεί ή εμπλουτιστεί με την υποστήριξη του BESM και του αντίστοιχου εργαλείου αυτοαξιολόγησης,
Ο Δρ Στέλιος Γιατρός παρουσίασε δύο πιλοτικά μαθήματα που αποτελούν παράδειγμα της πρακτικής εφαρμογής του BESM στην Κύπρο. Η κ. Ειρήνη Κωνσταντίνου παρουσίασε την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στη Βιο-Εμπνευσμένη Καινοτομία και Σχεδιασμό για Βιώσιμες Λύσεις Μηχανικής, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές προσεγγίσεις για βιώσιμες κατασκευαστικές πρακτικές. Η δεύτερη πιλοτική εκπαίδευση, αφορά τη διαχείριση κινδύνων και την αξιοπιστία στην υγεία και ασφάλεια και παρουσιάστηκε από την κ. Γεωργία Σάββα, αναδεικνύοντας κρίσιμες εξελίξεις στα πρωτόκολλα ασφάλειας στον κλάδο. Και τα δύο μαθήματα θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2026 από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα πιλοτικά μαθήματα και αυτό που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς ήταν η αναγνώρισή τους μέσω των ECTs και των μικροδιαπιστευτών.
Στη συνέχεια, ο Δρ Στέλιος Γιατρός παρουσίασε το Μικτό Εντατικό Πρόγραμμα EUt+ Construct, το οποίο συνδέεται με την επίσκεψη πεδίου που συμμετείχαν οι συμμετέχοντες νωρίτερα, τονίζοντας το ρόλο του στην ενσωμάτωση της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εμπειρία. Δύο φοιτήτριες μοιράστηκαν την προσωπική τους εμπλοκή, περιγράφοντας το ρόλο τους στην οργάνωση του προγράμματος και συζητώντας τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία στον κατασκευαστικό τομέα.
Ο κατασκευαστικός τομέας θεωρείται από πολλούς ως η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης και η επένδυση στον εμπλουτισμό της κατάρτισης των επαγγελματιών του κατασκευαστικού κλάδου με πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες είναι τόσο σημαντική και επίκαιρη όσο ποτέ. Τα πιλοτικά μαθήματα της Buildskills Academy στοχεύουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στον τομέα των κατασκευών σε όλα τα επίπεδα του EQF και σε ολόκληρη την Ευρώπη και να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τη μελλοντική διασφάλιση των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τομέα των κατασκευών.
Φωτογραφίες, παρουσιάσεις και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: