Πρύτανης Ζαφείρης: Σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης


Η έγκριση από τη Βουλή της προσφοράς από τα δημόσια πανεπιστήμια ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Ως «ένα σημαντικό βήμα για τη διεθνοποίηση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης» χαρακτηρίζει με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, με αφορμή την έγκριση από τη Βουλή της προσφοράς από τα δημόσια πανεπιστήμια ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

 Ακολουθεί το μήνυμα:

«Χαιρετίζω τη σημερινή ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου που επιτρέπει στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα σπουδών και σε ξένη γλώσσα. Η ψήφιση αυτή έρχεται μετά από περισσότερο από δέκα χρόνια δημόσιας και κοινοβουλευτικής συζήτησης, και αποτελεί ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της διεθνοποίησης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Τα τελευταία χρόνια, εργαστήκαμε συστηματικά και μεθοδικά, παρουσιάζοντας τις θέσεις μας και αναδεικνύοντας τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Μέσα από έναν ανοιχτό και τεκμηριωμένο διάλογο, υπογραμμίσαμε επανειλημμένα τη στρατηγική ανάγκη για ενίσχυση της διεθνοποίησης, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ακαδημαϊκή πρόοδο, την εξωστρέφεια και τη συνολική ανάπτυξη του κυπριακού πανεπιστημιακού χώρου.

Θέλω να συγχαρώ την ισχυρή πολιτική βούληση της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου για κατάληξη αυτού του θέματος και την προσήλωσή της σε μια στρατηγική κατεύθυνση που επιδιώκει να καταστήσει τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας πιο ανοιχτά, πιο ανταγωνιστικά και πιο ελκυστικά στο διεθνές περιβάλλον.

Ως Πανεπιστήμιο, πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει το νέο πλαίσιο. Ήδη, τα τελευταία χρόνια εντοπίζοντας την σημασία των διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών όπως τα ενθαρρύνει και η ΕΕ μέσω των συμμαχιών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, εργαζόμαστε εντατικά για την ανάπτυξη ξενόγλωσσων προγραμμάτων, ενώ επιταχύνουμε τις συζητήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με διεθνή πανεπιστήμια για την από κοινού προσφορά κοινών διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών. Η θεσμοθέτηση εξαίρεση στο νομικό πλαίσιο της δυνατότητας να προσφέρονται διαπανεπιστημιακά προγράμματα σε οποιαδήποτε γλώσσα αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο μας.

Παρόλο που η ψήφιση του νομικού πλαισίου συνιστά αισθητή πρόοδο, εκφράζω την ανησυχία μου για συγκεκριμένους περιορισμούς που ενσωματώθηκαν στην πορεία από την επιτροπή παιδείας της βουλής.

Τέτοιοι περιορισμοί, παρότι φαίνεται να αντανακλούν ανησυχίες και πιέσεις προερχόμενες από εξωγενείς προς τα δημόσια πανεπιστήμια παράγοντες, δημιουργούν αχρείαστη ταλαιπωρία στον στόχο μας για εξωστρέφεια.

Πρέπει να συνεχίσουμε όμως με συνέπεια, υπευθυνότητα και δημιουργικότητα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα του νομικού πλαισίου που έχει ψηφιστεί και διεκδικώντας, όπως πάντα, με τεκμηριωμένες θέσεις, περαιτέρω βελτιώσεις στο μέλλον, με γνώμονα την ακαδημαϊκή ποιότητα και το δημόσιο συμφέρον.

Θα ενημερώσω λεπτομερώς για τις σχετικές πρόνοιες της νέας νομοθεσίας την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας την ερχόμενη Τρίτη 15/7/2026».

 



Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











453