Όταν η καινοτομία αγγίζει την ψυχή


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΦΡΟΔΙΣΗ* 

Απολογισμός του πρώτου EUt+ Incubation Program. Το πρώτο EUt+ Incubation Program ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025 με ένα όραμα: να μετατρέψει τις ιδέες των φοιτητών και ερευνητών σε ζωντανές, εφαρμόσιμες λύσεις. Έξι μήνες αργότερα, η ιδέα αυτή δεν ήταν απλώς πραγματικότητα – είχε γίνει μια ζωντανή απόδειξη πως η Ευρωπαϊκή συμμαχία EUt+ μπορεί να συνδυάσει τεχνολογία και ανθρώπινη αξία, με φόντο ένα πιο συμπεριληπτικό, δημιουργικό και ανθρώπινο μέλλον.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2025, φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες και δημιουργικές ομάδες από τα εννέα πανεπιστήμια -εταίρους της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, συμμετείχαν σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο ιδέες, δράσεις, προκλήσεις και συνεργασίες, με στόχο να εξελίξουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις και να τις φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια διαδρομή έξι μηνών, ξεκινώντας από την εκπαίδευση, περνώντας από την καθοδήγηση και καταλήγοντας σε ένα ευρωπαϊκό τελικό. Οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες παρακολούθησαν εννέα διαδικτυακά masterclasses από εξειδικευμένους/ες εισηγητές/τριες, που κάλυψαν όλο το φάσμα της ανάπτυξης μιας καινοτόμου ιδέας: από τη διαχείριση της καινοτομίας και το επιχειρηματικό μοντέλο, μέχρι θέματα μάρκετινγκ, εύρεσης χρηματοδότησης, πνευματικής ιδιοκτησίας κα. Η θεωρητική γνώση συνδυάστηκε με πρακτική εμπειρία, καθώς κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να δουλέψει με προσωπικούς μέντορες, να λάβει εξατομικευμένη καθοδήγηση και να συμμετάσχει σε παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό και ειδικούς. Κάθε πανεπιστήμιο της συμμαχίας αποφάσισε μέσα από κοινά κριτήρια την ομάδα που θα το εκπροσωπούσε στον μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, στην Γερμανία.

Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Darmstadt, στη Γερμανία, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εργασίας της ευρωπαϊκής συμμαχίας EUt+. Οκτώ ομάδες παρουσίασαν τις ιδέες τους μπροστά σε επιτροπή αξιολόγησης και κοινό.  Οι παρουσιάσεις ήταν εντυπωσιακές, ωστόσο μία από αυτές κατάφερε να ξεχωρίσει και να συγκινήσει. Η ομάδα Rhythm Touch από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, αποτελούμενη από τέσσερις φοιτήτριες – τις Bara Iulia, Mihali Mărioara, Popa Ioana και Rizel Cătălina.  Η ομάδα παρουσίασε ένα καινοτόμο βραχιόλι που επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα ακοής να «νιώσουν» τη μουσική μέσα από δονήσεις. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προβλήθηκε ένα βίντεο που έδειχνε άτομα με απώλεια ακοής να χορεύουν με τη βοήθεια της συσκευής. Το κοινό σιώπησε – και ύστερα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Το Rhythm Touch δεν ήταν απλώς μια τεχνολογική λύση. Ήταν ένα παράδειγμα συμπερίληψης, ενσυναίσθησης και δύναμης της ανθρώπινης φαντασίας. Σε εκείνη τη σκηνή, το σύνθημα της συμμαχίας EUt+, Think Human First, δεν ήταν απλώς μια φράση: πήρε μορφή, περιεχόμενο και νόημα. Βρήκε την πιο αυθεντική και ουσιαστική του εφαρμογή μέσα από τον διαγωνισμό και κορυφώθηκε με αυτό το βραβείο, αποδεικνύοντας ότι η καινοτομία, όταν ξεκινά από τον άνθρωπο, μπορεί να συγκινήσει, να εμπνεύσει και να αλλάξει ζωές.

Η ομάδα κέρδισε επάξια την πρώτη θέση με πρώτο βραβείο ένα ταξίδι στην Κύπρο και φιλοξενήθηκαν από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου την πρώτη βδομάδα του Ιούλη, για μια εβδομάδα φιλοξενίας και δικτύωσης. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Λεμεσό, συμμετείχαν σε τοπικο μουσικό φεστιβάλ, όπου παρουσίασαν το έργο τους μπροστά σε κοινό, αλλά και σε μέλη της κοινότητας κωφών της Κύπρου που δοκίμασαν τη συσκευή και μοιράστηκαν μαζί τους τη συγκίνησή τους. Επισκέφθηκαν επίσης τη Σχολή Κωφών Λευκωσίας, αλλά και εταιρείες και ερευνητικά κέντρα όπου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να λάβουν πολύτιμες συμβουλές από στελέχη της αγοράς. Παράλληλα, παραχώρησαν συνεντεύξεις σε τηλεπιτικους σταθμους και ηχογράφησαν ένα επεισόδιο για το EUt+ Podcast.

Το EUt+ Incubation Program δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας. Είναι ένα κάλεσμα προς τους νέους να δημιουργήσουν με επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι ένα δίκτυο υποστήριξης που ενώνει πανεπιστήμια, ειδικούς, επιχειρήσεις και κοινότητες γύρω από την πίστη ότι η καινοτομία δεν είναι αυτοσκοπός – είναι μέσο για έναν καλύτερο κόσμο. Η επιτυχία της ομάδας Rhythm Touch επιβεβαίωσε ότι η τεχνολογία μπορεί να γίνει γλώσσα επικοινωνίας, προσβασιμότητας και ενότητας. Και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όταν ξεκινάς από τον άνθρωπο, μπορείς να φτάσεις παντού.

Η αρχή έγινε. Το πρώτο EUt+ Incubation Program ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας πίσω του ισχυρές βάσεις και ένα δίκτυο έμπνευσης που μόλις ξεκινά. Η δράση συνεχίζεται – και τον επόμενο χρόνο – στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» της συμμαχίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EUt+ όπου το ΤΕΠΑΚ είναι συντονιστής, με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, πιο τολμηρές ιδέες και – πάντα – με οδηγό την αρχή που μας ενώνει: Think Human First.

 *Ερευνητικός Συνεργάτης
Στέλεχος Μέσων & Επικοινωνίας / Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας (EUt+)




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











427