Το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, και ο Δήμος Ακάμα πραγματοποίησαν με επιτυχία την εναρκτήρια συνάντηση (Kick-off meeting) της Πράξης ECO-BEACHTECH – Αντιμετώπιση της παράκτιας διάβρωσης και πλημμύρας παραλιών τουριστικής και οικολογικής σημασίας με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, στις 8 και 9 Ιουλίου 2025, στη Μυτιλήνη.
Από το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης» συμμετείχαν οι ερευνητές Δρ. Χριστόδουλος Μέττας, Δρ. Νεόφυτος Στυλιανού και η υποψήφια διδάκτωρ Δέσποινα Μακρή.
Η Πράξη (MIS 6006357) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG VI-A Ελλάδα – Κύπρος 2021–2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους Ελλάδας και Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν οι βασικοί στόχοι και δράσεις του έργου, που περιλαμβάνουν:
-τη διαχείριση και τον συντονισμό της Πράξης,
-την επικοινωνία και διάδοση των αποτελεσμάτων,
-την εκτίμηση κινδύνου πλημμύρας και διάβρωσης σε πιλοτικές παραλίες της Λέσβου, της Λήμνου και της Κύπρου,
-την εφαρμογή φιλικών μεθόδων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών υφάλων,
-και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών όπως η τηλεπισκόπηση, και η τρισδιάστατη εκτύπωση.
Η εναρκτήρια εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους εταίρους να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, να θέσουν το πλαίσιο συνεργασίας και να προγραμματίσουν τις επόμενες φάσεις του έργου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, με στόχο την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις παράκτιες ζώνες.
Ο Δρ. Νεόφυτος Στυλιανού παρουσίασε τις δυνατότητες αξιοποίησης της ερευνητικής υποδομής του έργου EXCELSIOR στον σχεδιασμό στρατηγικών προσαρμογής και προστασίας για ευάλωτες παράκτιες περιοχές. Επιπλέον, ο Δρ. Χριστόδουλος Μέττας και η Δέσποινα Μακρή παρουσίασε το πλάνο υλοποίησης για την αξιολόγηση πλημμυρικού κινδύνου μέσω επικαιροποίησης και ανάπτυξης γεωχωρικής βάσης δεδομένων των παραλιών σε Λέσβο, Λήμνο και Κύπρο, ως βήμα για τη λήψη τεκμηριωμένων και βιώσιμων μέτρων προστασίας».