ΤΕΠΑΚ: Μαζικές ψηφιοποιήσεις φωτογραφιών και τεκμηρίωσης της μνήμης της Κύπρου


 «Από τις Μνήμες των Γονιών μας στα Μάτια των Παιδιών μας»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, η επίσημη τελετή της εκδήλωση με θέμα  «Από τις Μνήμες των Γονιών μας στα Μάτια των Παιδιών μας». Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, ο κ. Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της πρώτης εκδήλωση πληθοπορισμού στην Κύπρου και για τη συλλογή μεγάλου και μοναδικού ιστορικού αρχείου της χώρας μας. Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει το σπουδαίο έργο που επιτελεί η έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και έχουν στενή συνεργασίας μέσω της Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.

O Δρ. Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Ψηφιακός πρωταθλητής Κύπρου και προεδρεύων της Εθνικής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, σημείωσε τη σημαντικότητας της καταγραφής της μνήμης αλλά και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Στην ομιλία του ανέφερε επίσης πως η Κύπρος εξαιτίας της ιστορίας της διαμέσων των αιώνων διαθέτει σπάνιο και πλούσιο υλικό και μέχρι στιγμής έχει ψηφιοποιηθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό. «Χρειάζεται μια συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια προς εκπλήρωση του χρέους μας προς τον τόπο μας» και χαιρέτισε την εκδήλωση πληθωπορισμού η οποία έχει συλλέξει μέχρι στιγμής μοναδικό και σπάνιο αρχείο. Δήλωσε επίσης πως η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής σκοπό έχει τη καταγραφή και διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.  

Σε οπτικοαουστικό μήνυμα, η κυρία Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως «χαίρομαι που το έργο «We αre #EuropeForCulture» μέσα από σειρά εκδηλώσεων σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής στην Κύπρο, συνδέεται με τους στόχους της ΕΕ καθιστώντας την πολιτιστική κληρονομιά προσιτής προς όλους και έχοντας επίκεντρο τον άνθρωπο. Τέλος εξέφρασε τα συγχαρητήρια της στο Εργαστήριο της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, που έχει καταλάβει τη μοναδική έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και την μοναδική έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστική Κληρονομιά και πως είναι ιδιαίτερη περήφανη που το εργαστήριο αναζωογονεί την καταγραφή της ιστορίας της Κύπρου ενθαρρύνοντας τις κοινότητες και τους πολίτες να ψηφιοποιήσουν αρχείο, διασφαλίζοντας πως το πολύτιμο υλικό διασώζεται και θα παραμείνει διαθέσιμο και προσιτό για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην καταγραφή της μνήμης και της ποικιλομορφίας της ΕΕ σε μια ενιαία πλατφόρμα, την Europeanna, την ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Αναφέρθηκε επίσης, πως η πολιτιστική κληρονομιά και η κοινωνική ένταξη αποτελούν σημαντικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής και ήταν και το επίκεντρο των εργασιών κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, χαιρετισμό απεύθυνε η Έφορος του Ιδρύματος Δρ Μόνικα Ασημένου, η οποία ευχαρίστησε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα τον Δρ. Μαρίνο Ιωαννίδη για την αγαστή συνεργασία. Αναφέρθηκε στη συνέχεια πως τέτοιους είδους εκδηλώσεις στηρίζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα καθώς εμπίπτουν στους στρατηγικούς του στόχους.

Ο Διευθυντής της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, συνεργάτες και δημόσιους φορείς για την οργάνωση και για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε για τον «άθλο» του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς πως από το 2013 μέχρι και το 2019, μέσα σε 6 χρόνια έχει καταφέρει να εξασφαλίσει €7.4 εκ από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα και έχει τοποθετήσει επάξια την Κύπρο στην κορωνίδα της Ψηφιακής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι αξιοσημείωτο, αναφέρθηκε, πως το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ, κατέχει δυο μοναδικές έδρες ανά το παγκόσμιο, την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (UNESCO chair on Digital Cultural Heritage), όπως επίσης και την Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (EU-ERA Chair on Digital Cultural Heritage), ως αναγνώριση του σπουδαίου έργου που επιτελεί.  

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κυρίας Antonella Fresa, συντονίστρια του Προγράμματος  RivivEU #WeΑreEuropeforCulture.

Η Εκδήλωση ολοκληρώνεται την Παρασκευή 20 Δεκέμβριου 2019. Μέχρι τώρα έχει μαζευτεί σημαντικό αλλά και ποιοτικό αρχείο και η συγκίνηση είναι μεγάλη, καθώς το κοινό μοιράζεται φωτογραφίες και μνήμες με φωτογραφίες από τις οικογένειας τους. Συνεπώς καλούμε, όλους του πολίτες, οργανωμένους φορείς, σωματεία και οργανισμούς, με σκοπό τη συλλογή  και ψηφιοποίηση υλικού και φωτογραφιών της ιστορίας και παράδοσης της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της πρώτης πεντηκονταετίας του εικοστού αιώνα. Το κοινό θα φέρει μαζί του το υλικό, όπου θα ψηφιοποιηθεί επιτόπου με σχετικό εξοπλισμό από έμπειρο προσωπικό, με σκοπό να παραμείνει ζωντανή η μαρτυρία και ο πολιτισμός της Κύπρου στο πέρασμα του χρόνου και θα αποτελεί μέρος του υλικού  της Europeana, της ψηφιακής βιβλιοθήκης για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στο κοινό θα του παραδοθεί το ψηφιοποιημένο του αρχείο και ένας από τους συμμετέχοντες θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες σε μια μεγάλη τελική Εκδήλωση για το θέμα αυτό τον Φεβρουάριο το 2020.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter638