«Ασύλληπτη απώλεια ενός εξαίρετου επιστήμονα και σπάνιου ανθρώπου»


Ανακοίνωση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για τον θάνατο του Βάσου Σωτηρίου.

«Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με συγκλονισμό εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για τον αιφνίδιο θάνατο του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βάσου Σωτηρίου.

Ο Βάσος Σωτηρίου ήταν ένας εξαίρετος και πολύ σπάνιος άνθρωπος. Κύριο μέλημα του ήταν η συνεχής πρόοδος και η πραγματική αριστεία, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν από τα πρώτα ακαδημαϊκά μέλη του Τμήματος, το οποίο έχει υπηρετήσει από το 2007. Η συνεισφορά του στο Τμήμα, το Πανεπιστήμιο και την ευρύτερη κοινωνία είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Το επιστημονικό του πεδίο ήταν η αρχιτεκτονική Η/Υ, όπου ήταν γνωστός και διέπρεπε παγκοσμίως, και στο οποίο έχει αφήσει για πάντα το στίγμα του με κορυφαίες επιστημονικές δημοσιεύσεις και βραβεία. Έχει περάσει τις γνώσεις του σε γενεές φοιτητών του Τμήματος μέσω υψηλότατου επιπέδου διδασκαλίας και καθοδήγησης σε έρευνα. Ήταν ένας πραγματικά ακούραστος ερευνητής και πανεπιστημιακός δάσκαλος που εργαζόταν ασταμάτητα, χωρίς να ξεχωρίζει αργίες και Σαββατοκύριακα. Η συνεισφορά του τόσο στην επιστήμη όσο και στην κοινωνία εκτός από σημαίνουσα θα παραμείνει ανεξίτηλη.

Το πάθος του και η αγάπη του για την επιστήμη και την υψηλού επιπέδου έρευνα ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Το πάθος του για πρόοδο και αριστεία δεν περιοριζόταν μόνο εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά ήταν τρόπος ζωής του. Με τεράστιο αίσθημα υπευθυνότητας φρόντιζε και αγαπούσε τη σύζυγό του, και πιο πρόσφατα το νεογέννητο τους αγοράκι, που του έφερε απέραντη χαρά. Η απώλεια του Βάσου Σωτηρίου είναι πραγματικά ασύλληπτη.

Το βιογραφικό του Βάσου Σωτηρίου, εξαίρετο και πλούσιο, στην κορυφή της αριστείας και της επιστήμης. Ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Rice (ΗΠΑ) και διδάκτωρ Ηλεκτρολογίας του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ). Οι προπτυχιακές του σπουδές χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου με πλήρη υποτροφία από το Cyprus Fulbright Commission. Είχε λάβει βραβεία καλύτερων επιστημονικών δοκιμίων, ήταν μέλος του Institute of Electrical and Electronic Engineers (ΙΕΕΕ), μέλος του Association for Computing Machinery (ACM), και μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας High Performance and Embedded Architecture and Compilation. Κατά την περίοδο 2002-2006 διατέλεσε μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Gigascale Systems Research Center, όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους ερευνητές στους τομείς των χαμηλής ισχύος ενδό-συνδεόμενων και ολοκληρωμένων δικτύων.

Είχε λάβει επίσης Βραβείο Διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Princeton ως Βοηθός Διδασκαλίας, και δίδαξε ως επισκέπτης Λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είχε εργαστεί σε διάφορες εταιρίες παραγωγής τεχνολογίας αιχμής όπως η Micron Technology Inc. στις ΗΠΑ, η Texas Instruments Inc. στις ΗΠΑ, το Ερευνητικό Κέντρο της IBM GmbH στη Ζυρίχη της Ελβετίας, και ο Ερευνητικός Οργανισμός Imec στην Ολλανδία και Βέλγιο. Είχε ακόμη διατελέσει μέλος Τεχνικής Επιτροπής αρκετών διεθνών συνέδριων της IEEE και ACM, καθώς και κριτής πληθώρας επιστημονικών δοκιμίων και χειρογράφων.

Το Τμήμα εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του αείμνηστου και πολυαγαπημένου μας συναδέλφου. Το Τμήμα θα είναι πάντοτε στο πλευρό της».
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter3605