Α΄ Τεχνική Λευκωσίας: 2ο Παγκύπριο βραβείο για δημιουργία «εποπτικού μέσου στο μάθημα Ρομποτικής»


Στον Διαγωνισμό «Τεχνολογία και Κανοτομία στην εκπαίδευση – ΤΕΚΕ 2019 - 2020»

     Άλλη μια διάκριση μετρά στο ενεργητικό της η Α΄ Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λευκωσίας. Το Σχολείο μας κατάφερε να κερδίσει το 2ο Παγκύπριο βραβείο για τη δημιουργία «εποπτικού μέσου στο μάθημα της Ρομποτικής» στον Διαγωνισμό «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΤΕΚΕ 2019 - 2020», ο οποίος εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Καλλιέργεια  Ερευνητικής και Καινοτομικής Κουλτούρας», του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

     Τη σημαντική αυτή διάκριση πέτυχε ομάδα δέκα (10) μαθητών/τριών του θεωρητικού τμήματος ΘΗΥ3 της ειδικότητας “Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Δικτύων και Επικοινωνιών” με την κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ.

     Η σύλληψη της ιδέας προέκυψε μέσα από την ανάγκη για εξεύρεση πρωτοπόρων, αναβαθμισμένων εποπτικών μέσων που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Ρομποτικής, το οποίο πρόσφατα έχει ενταχθεί στα αναβαθμισμένα αναλυτικά προγράμματα της “Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης”.

     Το Ρομπότ είναι κατασκευασμένο από πλαστικό τύπου PLA και βασίζεται στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα “MyRobotLab”. Όλα τα μέρη του «τα οποία αριθμητικά ξεπερνούν τα 475» έχουν κατασκευαστεί σε 3D εκτυπωτή στο εργαστήριο Ρομποτικής του σχολείου. Έχει ύψος 1.85 εκ. και ελέγχεται από δύο (2) μικρό-ελεγκτές Arduino Mega, έναν (1) ArduinoUno και 28 σερβοκινητήρες.

     Μετά από αρκετούς μήνες συστηματικής δουλειάς και περισσότερες από 3000 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης και προγραμματισμού, το ρομπότ έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό στάδιο κατασκευής και λειτουργίας. Στην παρούσα φάση εξέλιξης του έργου, διαθέτει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε χέρια, ώμους, λαιμό, μάτια και κεφαλή, καθώς επίσης μπορεί να μιμηθεί άψογα όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος. Οι δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξή του είναι σχεδόν απεριόριστες. Το Ρομπότ ακούει στο όνομα «ALPHA». O ALPHA δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η συνεχής εξέλιξή του με μοναδικά όρια την ικανότητα και τη φαντασία της ομάδας εργασίας.

     Η προσθετική εκπαιδευτική και παιδαγωγική αξία του συγκεκριμένου έργου είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς στηρίζεται σε βασικές παιδαγωγικές αρχές, όπως αυτή της οικοδόμησης της γνώσης από τον ίδιο τον μαθητή και της συνεργατικής μάθησης. Οι μαθητές/τριες μπαίνουν στη διαδικασία απτής αλληλεπίδρασης με το αντικείμενο της μάθησης σε πραγματικό χρόνο, πειραματίζονται, ανακαλύπτουν τη γνώση και οικοδομούν βασισμένοι στις γνωστικές τους κατακτήσεις, λαμβάνοντας άμεση ανατροφοδότηση και ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Επιπλέον, η διδασκαλία του μαθήματος καθίσταται πιο παραστατική και αποτελεσματική, καθώς αφενός προκαλεί σύμπραξη αισθήσεων και νόησης στους μαθητές/τριες και αφετέρου επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η εμπέδωση της διδακτέας ύλης. Τέλος, οι μαθητές/τριες αναπτύσσουν δεξιότητες διερευνητικής μάθησης και συνεργασίας, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την οξύνοιά τους, εκπαιδεύονται στην καινοτομία και την αποτελεσματική επίλυση προβλήματος.

     Η Διεύθυνση και ο Καθηγητικός Σύλλογος συγχαίρει θερμά τα παιδιά για την εξαιρετική δουλεία τους αλλά και τον εκπαιδευτή της Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ. Χάρη Κογκορόζη που είχε την υπευθυνότητα του έργου. Η ομάδα των μαθητών/τριών που πέτυχε τη σημαντική αυτή διάκριση αποτελείται από τους/τις: Ανδριανός Ασσιώτη, Ελληνίδης Γιώργος, Θεοφίλου Παντελής, Κκαΐλής Αντρέας, Κοσκόσιης Θεότιμος, Μιχαήλ Ιωάννης, Πολυκλείτου Χρίστος, Ποτουρίδη Άντρεα, Σπανός Βασίλειος, Τουλέκκης Πέτρος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1356