Το ΤΕΠΑΚ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ανίχνευση της κακοποίησης ηλικιωμένων ατόμων


 Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Νοσηλευτικής* του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ Ευρυδίκη Παπασταύρου, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «SAVE – Screening for Abuse Victims Among Elderly», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+. 

To πρόγραμμα «SAVE» είναι ένα Ευρωπαϊκό έργο που σκοπεύει στη βελτίωση της χρήσης εργαλείων ανίχνευσης περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων ατόμων στους χώρους παροχής φροντίδας υγείας και κοινωνικής φροντίδας, παρέχοντας εκπαίδευση και υποστήριξη στους επαγγελματίες για την αποτελεσματική εφαρμογή τους.

Στα πλαίσια του προγράμματος, κυκλοφορεί το 1o ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με το οποίο, η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή ποσοστά επιπολασμού, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των ηλικιωμένων, ενδέχεται να είναι θύματα συναισθηματικής, σωματικής, σεξουαλικής και οικονομικής βίας, παραμέλησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Παρά τα υψηλά ποσοστά επιπολασμού, γνωρίζουμε ότι η αναφορά περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων ατόμων είναι ανεπαρκής.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 80% των περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων ατόμων πιθανό να μην διαγνωστούν (ΠΟΥ 2008). Τα αίτια της ανεπαρκούς αναφοράς είναι πολλά και συμπεριλαμβάνουν τον φόβο για τις συνέπειες, την ανικανότητα του θύματος να αντιληφθεί ότι έχει υποστεί βία, αλλά και το ότι οι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τη βία και να υποστηρίζουν τα ηλικιωμένα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Από την άλλη πλευρά, η έγκαιρη αναγνώριση της κακοποίησης είναι σημαντική, καθώς μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά περιστατικά βίας και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπτώσεων στην υγεία ως αποτέλεσμα της βίας. Η χρήση εργαλείων ανίχνευσης είναι χρήσιμη, γιατί βοηθά τους επαγγελματίες να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν τη βία και την παραμέληση των ηλικιωμένων ατόμων, ωστόσο εξακολουθεί να εφαρμόζεται σπάνια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιστημονική ομάδα απαρτίζεται από τη Δρ. Ευρυδίκη Παπασταύρου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΠΑΚ, Δρ. Έλενα Ρούσου και Δρ. Θεολογία Τσίτση ΕΕΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΠΑΚ, Έλενα Νικολαΐδου MA, BSc, CN, RGN και Παρασκευή Χαρίτου ΜSc, BSc, CN, RGN, Νοσηλευτικοί Λειτουργοί της Υπηρεσίας Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας ΟΚΥπΥ.

 

Η εναρκτήρια συνάντηση διεξήχθη στις 24 Φεβρουαρίου 2021 μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους εταίρους να εξοικειωθούν με το έργο και τις δραστηριότητες του, να προγραμματίσουν τις επερχόμενες εργασίες τους, αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους δημιουργώντας ομαδικό πνεύμα συνεργασίας

 

(*Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ προσφέρει πρόγραμμα Πτυχίου Νοσηλευτικής και κλινικά μεταπτυχιακά προγράμματα)

 

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


153