Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η εμπιστοσύνη της πολιτείας προς το ΤΕΠΑΚ είναι δεδομένη


Συνεχάρη τις Πρυτανικές Αρχές για τις έγκαιρες αποφάσεις που έλαβαν, εν μέσω πανδημίας, για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου

Το γεγονός πως το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει καταφέρει, στα λίγα χρόνια λειτουργίας του, να κατατάσσεται ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου είναι κάτι που περιποιεί τιμή στο Πανεπιστήμιο, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη της Πολιτείας προς το ΤΕΠΑΚ είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Ο κ. Προδρόμου μιλούσε κατά την 4η και τελευταία τελετή αποφοίτησης που διοργάνωσε χθες βράδυ (19/6) το ΤΕΠΑΚ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», για την απονομή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων στους απόφοιτους της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως μέσα από την 14χρονη πορεία του και τον στοχευμένο εστιασμό του στη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, το ΤΕΠΑΚ έχει αναδειχθεί, στην επιστημονική κοινότητα, ως ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «αντάξιο αξιόλογων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού, με έμφαση στην ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία».

«Η αξιόλογη ακαδημαϊκή προσφορά του σε προγράμματα προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, πρόσθεσε, «έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της κυπριακής κοινωνίας, ενώ οι ερευνητικές επιτυχίες του έχουν εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον». Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ενδεικτικά ότι στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020, το ΤΕΠΑΚ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση πέραν των 11,6 εκατομμυρίων ευρώ με 33 ερευνητικές προτάσεις.

Σημείωσε, επίσης, πως οι συνεργασίες που προωθεί το ΤΕΠΑΚ με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς και δίκτυα στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, του εξασφαλίζουν μια σημαντική παρουσία στο διεθνή ακαδημαϊκό χώρο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη επιτυχία του ΤΕΠΑΚ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του στη Συμμαχία, με άλλα επτά πανεπιστήμια από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, ενός νέου μοντέλου πανεπιστημίου που έχει χαρακτηριστεί ως ένα πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

Με τις σημαντικότατες αυτές συνεργασίες και με τα ερευνητικά του επιτεύγματα, ανέφερε ο Υπουργός, το ΤΕΠΑΚ έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές θέσεις στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα και σε διεθνείς κατατάξεις, σημειώνοντας ότι περιποιεί τιμή στο ΤΕΠΑΚ το γεγονός ότι, μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να κατατάσσεται ανάμεσα στα 301 με 350 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με την κατάταξη των Times Higher Education. Γεγονός, πρόσθεσε, που καταδεικνύει την προσήλωση του Πανεπιστημίου στην αριστεία και την ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

«Η εμπιστοσύνη της πολιτείας προς το ΤΕΠΑΚ είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου για κτηριακή ανάπτυξη, εξασφάλιση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και ικανοποίηση των αναγκών ακαδημαϊκής και διοικητικής στελέχωσης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παραχώρηση 90 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης προς το ΤΕΠΑΚ με στόχο την πραγματοποίηση του μεγάλου έργου στον χώρο του πρώην οικισμού «Βερεγγάρια». Πρόκειται, είπε, για ένα πολύ σημαντικό έργο με σύγχρονες φοιτητικές εστίες και ερευνητικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 40 εκ. ευρώ. Το έργο, είπε, θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό με  τους ειδικούς ευνοϊκούς όρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο κ. Προδρόμου συνεχάρη, τέλος, τις Πρυτανικές Αρχές για τις έγκαιρες και στοχευμένες αποφάσεις που έλαβαν, εν μέσω της πανδημίας, του κορωνοϊού για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου και την επιτυχή ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους, διατηρώντας το ίδιο υψηλό ποιοτικό επίπεδο στην παρεχόμενη εκπαίδευση.

Αμέσως μετά την ομιλία του, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας απένειμε τα βραβεία στους πρωτεύσαντες απόφοιτους ως επίσης τα βραβεία ακαδημαϊκής αριστείας, μαζί με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρύτανης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ως Πανεπιστημιακή Ηγεσία, είμαστε πολύ περήφανοι για όλους τους απόφοιτους μας. Αλλά ειδικά  εσείς, οι απόφοιτοι της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020-2021, καταφέρατε κάτι ανεπανάληπτο. Οι πρωτοφανείς και πιεστικές συνθήκες που επέφερε η πανδημία απαιτούσαν υπέρμετρη επιμονή και πολύ κουράγιο για ένα πολύ μεγάλο χρονικό κομμάτι των σπουδών σας.  Ανταποκριθήκατε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, επιδείξατε προσαρμοστικότητα στις νέες μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης που εφαρμόσαμε και σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτό. Αξιοποιήστε την εμπειρία αυτής της δοκιμασίας σε οποιοδήποτε άλλο εγχείρημα θα επιδιώξετε. Αν το κάνετε αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε ξανά! ».

«Η αποφοίτηση από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός κύκλου προσπάθειας, μελέτης και προσήλωσης. Είναι ταυτόχρονα και το ξεκίνημα μιας νέας δημιουργικής πορείας για προσωπική και συλλογική καταξίωση.   Όλα όσα έχετε κατακτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών σας - επιστημονικές γνώσεις, ατομικές δεξιότητες, εμπειρίες και ανθρώπινες σχέσεις, αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την περεταίρω ακαδημαϊκή, επαγγελματική και κοινωνική σας ανάπτυξη. Όμως μην επαναπαυτείτε στις έως σήμερα επιτυχίες σας. Η αποφασιστικότητα και η θετική σας ενέργεια από τώρα και στο εξής θα καθορίσουν το εύρος και το μέγεθος των επικείμενων επιτευγμάτων σας», κατέληξε ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης. 

Στο δικό του χαιρετισμό, o Πρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ. Πανίκος Φιλίππου, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η τελετή αποφοίτησης των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, αποτελεί για μας γιορτή. Αφενός σηματοδοτεί την επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας των φοιτητών μας και αφετέρου αποτελεί εφαλτήριο για νέους στόχους και καινούργιες προσπάθειες στη ζωή».

Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, πρόσθεσε, « θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι το Πανεπιστήμιο μας,  γνωρίζει και αναγνωρίζει τον πολύπλευρο του ρόλο στην κοινωνία, υψώνει το ανάστημα του απέναντι στις προκλήσεις και πρωτοστατεί ως υποστηρικτικός θεσμός της πολιτείας για μια καλύτερη κοινωνία. Νιώθουμε περήφανοι διότι το Πανεπιστήμιο μας προχωρά μπροστά με εξωστρέφεια, τυγχάνοντας την μία μετά την άλλη αναγνώριση».

«Το Πανεπιστήμιο μας βρίσκεται στη λίστα με τα 301 - 350  καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων Times Higher Education World University Rankings, τα τελευταία 3 έτη και πρώτο ανάμεσα στα Κυπριακά Πανεπιστήμια. Επίσης αριθμός Ακαδημαϊκών μας Μελών, βρίσκεται στον κατάλογο των 100.000 κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως», κατέληξε ο Δρ Φιλίππου.  

Χαιρετισμούς στην τελετή αποφοίτησης απηύθυναν, επίσης, η Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΤΕΠΑΚ, κ. Αντωνία Ανδρέου και η πρωτεύσασα προπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Διοίκησης και Οικονομιας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2020 – 2021, κα Βαρβάρα Γεωργίου.

Όλες οι τελετές αποφοίτησης μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πανεπιστήμιου στον σύνδεσμο: www.cut.ac.cy/live




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










539