Συζήτηση ΤΕΠΑΚ: Εργαλεία ανίχνευσης κακοποίησης ηλικιωμένων ατόμων και η χρήση τους στην Ευρώπη


Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ ‘SAVE’– Screening for Abuse Victims Among Elderly”, με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ Ευρυδίκη Παπασταύρου, διοργάνωσε Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Εργαλεία Ανίχνευσης της Κακοποίησης Ηλικιωμένων Ατόμων και η χρήση τους στην Ευρώπη», η οποία διεξήχθη στην Αίθουσα της Πρυτανείας  στις 26 Οκτωβρίου 2021.

Σκοπός της συζήτησης ήταν να παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου παραδοτέου του έργου που συνοψίζονται στα ακόλουθα ευρήματα:

  • Η κακοποίηση ηλικιωμένων ατόμων είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό ζήτημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας 
  • Παρουσιάζεται ένα κενό στην εκπαίδευση και στην ύπαρξη διαθέσιμου εκπαιδευτικού υλικού για τους  επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας,
  • Η κακοποίηση ηλικιωμένων ατόμων δύσκολα εντοπίζεται και όταν εντοπιστεί δεν αναφέρεται  ή δεν γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της,
  • Τα εργαλεία ανίχνευσης της κακοποίησης βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό της κακοποίησης,
  • Η βιβλιογραφική ανασκόπηση που διεξήγαγε η ομάδα του #SAVE έδειξε συνολικά ότι υπάρχουν 37 εργαλεία ανίχνευσης,
  • Η κάθε χώρα εταίρος του έργου θα εφαρμόσει πιλοτικά ένα ή περισσότερα εργαλεία ανίχνευσης της κακοποίησης ηλικιωμένων στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν νοσηλευτές, ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι της Αστυνομίας Κύπρου και του Παρατηρητήριου Τρίτης Ηλικίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις και να καταθέσουν τις δικές τους επαγγελματικές εμπειρίες για το θέμα.

Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος της  κακοποίησης είναι απαραίτητη η διεπιστημονική συνεργασία και επικοινωνία.

Η επιστημονική ομάδα απαρτίζεται από τη Δρ. Ευρυδίκη Παπασταύρου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΠΑΚ, Δρ. Έλενα Ρούσου και Δρ. Θεολογία Τσίτση ΕΕΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΠΑΚ,  Δρ Μελίνα Ευρυπίδου Νοσηλευτικός Λειτουργός στο Νοσοκομείο Λεμεσού, Έλενα Νικολαΐδου MA, BSc,  CN, RGN και  Παρασκευή Χαρίτου  ΜSc, BSc, CN, RGN, Νοσηλευτικοί Λειτουργοί της Υπηρεσίας Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας ΟΚΥπΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε μας στον ιστότοπο:  https://www.projectsave.eu/ ή ακολουθείστε μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: #elderabuse#save

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


176