Η Βιβλιοθήκη ΤΕΠΑΚ συνδιοργανώνει σεμινάριο, Πρωτοποριακές τεχνολογίες στα συστήματα βιβλιοθηκών


Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την  Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και την Κυπριακή Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικές Υπηρεσίες - ΥΠΠΑΝ συνδιοργανώνουν σεμινάριο με τίτλο “Πρωτοποριακές τεχνολογίες στα συστήματα βιβλιοθηκών - Breakthrough technologies on library systems”.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 08:00–15:00 στο Thalassa Restaurant and Conference Governors Beach.

Το σεμινάριο έχει στόχο την κοινοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών στους Βιβλιοθηκονόμους, διά μέσου πανευρωπαϊκών εμπειριών, όπως αυτές εφαρμόζονται επιτυχώς σε συστήματα άλλων Βιβλιοθηκών. Στην ατζέντα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στα βιβλιοθηκονομικά συστήματα. Η κύρια θεματική που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αφορά τα συνδεδεμένα δεδομένα και τις νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες σε συστήματα βιβλιοθηκών ανοικτού κώδικα.

Η δράση θα υλοποιηθεί με τη συμβολή καταξιωμένων επιστημόνων όπως ο Roman Piontek, Director of SaaS Innovation-EBSCO Information Services, ο Γιώργος Βεράνης, Software Engineer and Developer – Dataly Tech, η Αφροδίτη Φράγκου, Βιβλιοθηκονόμος - Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, ο Χρήστος Σκούτας, Senior Business Development Manager - Open Athens και ο Camillo Pellizzari, University of Pisa, Scuola Normale Superiore (Pisa).

Ο όρος «συνδεδεμένα δεδομένα» σχετίζεται με τη χρήση του διαδικτύου ώστε να σχηματιστούν σύνδεσμοι ανάμεσα σε δεδομένα από διαφορετικές πηγές. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι τόσο διαφορετικά όσο οι βάσεις δεδομένων, οι οποίες διατηρούνται για παράδειγμα από δύο οργανισμούς σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή απλά ετερογενή συστήματα μέσα σε έναν οργανισμό. Τεχνικά, τα συνδεδεμένα δεδομένα αναφέρονται σε δεδομένα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αναγνώσιμα από τις μηχανές.

Τα συνδεδεμένα δεδομένα καθιστούν ευκολότερη την ενσωμάτωση των πολιτιστικών πληροφοριών και των ψηφιακών αντικειμένων σε ερευνητικά έγγραφα και βιβλιογραφίες. Επιπλέον, παρέχουν ενισχυμένη και εξελιγμένη πλοήγηση μέσω πολιτιστικών πληροφοριών προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους χρήστες όπως βελτιωμένες ενιαίες αναζητήσεις και εκτεταμένα ευρετήρια. Συγκεκριμένα, οι ικανότητες των χρηστών μέσα στις υπηρεσίες αναζήτησης βελτιώνονται παράλληλα με τις ανάγκες της διασύνδεσης των δεδομένων.

Οι βιβλιοθήκες στηριζόμενες στη διαχείριση των πόρων για τρέχουσα χρήση, στη μακροχρόνια διαφύλαξη και περιγραφή των πόρων βασισμένη σε συμφωνηθέντες κανόνες και στην ανταπόκριση προς τους χρήστες που ζητούν πληροφορίες, μπαίνουν όλο και περισσότερο στο δίκτυο των συνδεδεμένων δεδομένων. Η πρόσβαση των πληροφοριών από τις μηχανές αναζήτησης καθώς και η σύνδεση των καταλόγων των βιβλιοθηκών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυξάνει ολοένα την επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους και τις βοηθάει να ανταποκρίνονται καλύτερα στο δημόσιο χαρακτήρα τους.

Με τη χρήση των ανοιχτών συνδεδεμένων δεδομένων οι βιβλιοθήκες δημιουργούν ένα ανοιχτό παγκόσμιο απόθεμα κοινών δεδομένων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν για την περιγραφή των πόρων, με περιορισμένη προσπάθεια σε σχέση με τις τρέχουσες διαδικασίες καταλογογράφησης. Η χρήση κοινών αναγνωριστικών οδηγεί στον περιορισμό του κόστους στις διαδικασίες καταλογογράφησης, συμβάλλοντας έτσι στην ομοιομορφία και την ποιοτική αναβάθμιση της υπηρεσίας. Η περιγραφή των πόρων των δεδομένων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς βοηθάει στην προσπάθεια των καταλογογράφων να μην δημιουργούν βιβλιογραφικές περιγραφές που έχουν ήδη δημιουργηθεί αλλά να μπορούν να επικεντρωθούν στον τομέα της τοπικής τους τεχνογνωσίας

Με τη χρήση των Wikidata οι βιβλιοθήκες μπορούν να εισαγάγουν και να κάνουν ευρύτερα ορατό το υλικό που διαθέτουν (π.χ. βιβλιογραφικά μεταδεδομένα και αρχεία καθιερωμένων ονομάτων), ενώ από την άλλη οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Wikidata για απάντηση ερωτημάτων με τη χρήση απλών εργαλείων επάνω σε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων.

Θα παρουσιαστούν τα εργαλεία, τα ανοικτά συστήματα βιβλιοθηκών με τα οποία σχετίζονται καθώς επίσης και πρακτικά παραδείγματα της εφαρμογής τους.

Η εν λόγω ημερίδα αφορά Βιβλιοθηκονόμους και Επιστήμονες της Πληροφόρησης.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ https://actadiurna.cut.ac.cy/?p=1958

Πληροφορίες:Τηλ. 25002565/99277758

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


201