Μήνυμα του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Π. Ζαφείρη - Απολογισμός για το 2021 - Ευχές


 «Για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρόσημο του απολογισμού είναι θετικό αφού το 2021 ήταν μια παραγωγική χρονιά που συνοδεύτηκε από εξελίξεις σε κύριες στρατηγικές επιδιώξεις του οργανισμού».

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας,

Το 2021 ήταν ομολογουμένως ακόμα μια χρονιά δύσκολη σε όλους τους τομείς της ζωής μας λόγω πανδημίας και μια αντίστοιχα περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις χρονιά για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας.

Το Πανεπιστήμιο μας αντιμετώπισε νέες συνθήκες και διλήμματα στα οποία ανταποκρίθηκε με θετικό πνεύμα και δημιουργικές λύσεις, προσεγγίζοντας τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για αξιοποίηση. Για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρόσημο του απολογισμού είναι θετικό αφού το 2021 ήταν μια παραγωγική χρονιά που συνοδεύτηκε από εξελίξεις σε κύριες στρατηγικές επιδιώξεις του οργανισμού.

Συνοψίζοντας τις κατά τη γνώμη μου στιγμές-ορόσημα της φετινής χρονιάς αναφέρω τα ακόλουθα:

  *   Ίδρυση Νέων Σχολών και Τμημάτων:  Η πρόσφατη συμφωνία μας με το ΥΠΠΑΝ δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που γνώρισε το ΤΕΠΑΚ από ιδρύσεως του, αφού περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ίδρυση μιας νέας Σχολής, δυο ακαδημαϊκών Τμημάτων και ενός Ινστιτούτου.

  *   Νέα προγράμματα σπουδών: Εμπλουτίζουμε τις υφιστάμενες Σχολές μας με νέα προπτυχιακά προγράμματα. Σε προχωρημένο στάδιο  βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δυο νέων προπτυχιακών προγράμματων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης.

  *   Ερευνητική αριστεία και καινοτομία: Θεσμοθετήθηκε η προκήρυξη νέων εσωτερικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (Pump Priming και ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ) με στόχο την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού, την ώθηση νέων ακαδημαϊκών οι οποίοι/ες βρίσκονται στην αρχή της ακαδημαϊκής τους καριέρας και την προσέλκυση νέων αρίστων επιστημόνων. Στο τομέα της καινοτομίας, μεγάλη επιτυχία αποτελεί η χρηματοδότηση  €1,2 εκ για την περίοδο 2021-2023, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (The European Institute of Innovation and Technology – EIT<https://eit.europa.eu/>), με στόχο την ενίσχυση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας στη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+<https://www.univ-tech.eu/>).  Ακαδημαϊκοί μας είχαν επιτυχίες σε μια σειρά από χρηματοδοτούμενα  προγράμματα του ΙδΕΚ (π.χ. Νησίδες Αριστειας).  Ταυτόχρονα, μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και τιμητικές βραβεύσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, με πιο πρόσφατη τη βράβευση τριών από τους τέσσερις νέους επιστήμονες/ερευνητές για το 2021, στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας 2021 του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), να είναι Συνεργάτες του Πανεπιστημίου μας.

  *   Διεργασίες Συμμαχίας Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (ΕUt+): Η εμπλοκή μας στο EUt+ δρομολογεί σημαντικές αλλαγές και ανοίγει δρόμους για διεθνή εξωστρέφεια και πολλές συνεργασίες. Τον Σεπτέμβριο του 2021 το ΤΕΠΑΚ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στη Λεμεσό, την πρώτη σύνοδο των Πρυτάνεων της συμμαχίας όπου και ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη δημιουργία του EUt+ και εντός του έτους πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εταίρων σε πανεπιστημιουπόλεις των μελών της συμμαχίας.

  *   Ψηφιακός μετασχηματισμός και ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Από τον Σεπτέμβριο του 2021 το Πανεπιστήμιο έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την ηλεκτρονική υπογραφή σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες του, καθιστώντας το τον πρώτο δημόσιο οργανισμό στην Κύπρο που προχωρεί στην εφαρμογή της σε ευρεία κλίμακα.  Ταυτόχρονα, με μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που υλοποιήθηκαν έχουν μηχανογραφηθεί κύριες διαδικασίες όπως η διαδικασία διαχείρισης πληρωμών, η οποία γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένα και 100% ηλεκτρονικά, αφού σε αυτήν έχει ενσωματωθεί και η ηλεκτρονική υπογραφή για τις εγκρίσεις που απαιτούνται στα διάφορα στάδια. Επίσης μηχανογραφήθηκε η νέα πολιτική για προσλήψεις και ανελίξεις ακαδημαϊκού προσωπικού απλοποιώντας τη διαδικασία και σμικραίνοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης της.  Αρχές του 2022 μπαίνει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα για διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.

  *   Προώθηση καινοτομίας στην εκπαίδευση: Μέσω της δράσης του Δικτύου Ενίσχυσης και Ανάπτυξης της Μάθησης (ΔΕΑΜ) στοχεύσαμε στην προώθηση της καινοτομίας στη διδασκαλία και στη μάθηση, την υποστήριξη του έργου των διδασκόντων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.  Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΕΑΜ πραγματοποίησε τον Νοέμβριο, σεμινάριο με ομιλήτρια την Άντρια Ζαφειράκου, στην οποία έχει απονεμηθεί το βραβείο της καλύτερης δασκάλας του κόσμου το 2018.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου εξελίσσεται σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας.  Σε αυτό το πλαίσιο με ανοικτό μυαλό, αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, το 2021 επιδιώξαμε εκείνες τις στρατηγικές συνεργασίες που θα αποδώσουν υψηλές συνέργειες.

Αγαπητές και αγαπητοί,

Καμία στρατηγική επιτυχία, διάκριση και εξέλιξη στην πορεία του Πανεπιστήμιου μας δε θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνεισφορά της καθεμίας και καθενός από εσάς, από τη θέση την οποία υπηρετεί. Θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την καθημερινή σας προσπάθεια, τη συνεργασία, την επιμονή και την ανθεκτικότητα που συνεχίζετε να επιδεικνύετε κάτω από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Παρά τις δυσκολίες, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει κάθε λόγο να ατενίζει το 2022 με αισιοδοξία.  Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, πετύχαμε σημαντικά βήματα μπροστά και αξιοποιήσαμε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Συνεχίζουμε.

Εύχομαι Καλό Νέο Έτος 2022, με υγεία πάνω από όλα.

Εμβολιαζόμαστε σήμερα, είναι η ατομική και συλλογική ευθύνη όλων μας προς τη δημόσια υγεία, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους.

Παναγιώτης Ζαφείρης

 

Πρύτανης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου http://www.cut.ac.cy/ https://www.facebook.com/CUTRector/
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


300