Σύστημα κατάρριψης drones στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας του ΤΕΠΑΚ


ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΥΣΙΟΥΜΑΡΗ* ΚΑΙ ΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ**

Η εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστησε εφικτή την πρόσβαση, κατασκευή και απόκτηση ηλεκτρονικών συσκευών-συστημάτων που πριν μερικά χρόνια ήταν αδύνατο, κυρίως λόγω ασύμφορου κόστους. Στην κατηγορία αυτών των ηλεκτρονικών συστημάτων ανήκουν και τα drones ή αλλιώς τετράπτερα, δηλαδή συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, που η αρχική τους κατασκευή, περίπου την δεκαετία του 1930, είχε στόχο την εκμετάλλευση τους από τον στρατό κυρίως ως ιπτάμενους στόχους για εξάσκηση των στελεχών στα αντιαεροπορικά συστήματα ενώ σήμερα παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα.

Άλλα είδη drones που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό κυρίως για φωτογραφίσεις οδήγησε επίσης στην εμφάνιση σωρείας προβλημάτων καθώς ο χειρισμός τους από πολίτες χωρίς την απαραίτητη γνώση τα μετατρέπει από μέσο ψυχαγωγίας σε απειλή τόσο για την ασφάλεια πτήσεων της γενικής αεροπλοΐας όσο και για υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών από κέντρα ενδιαφέροντος όπως στρατόπεδα.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα ο φοιτητής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου μαζί με τον επιβλέποντα καθηγητή του κατασκεύασαν εξολοκλήρου ένα σύστημα κατάρριψης drones. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του έργου βρίσκει τον ειδικό στον τομέα των ραδιοσυχνοτήτων και διεθνώς καταρτισμένο επίκουρο καθηγητή Δρα. Αντώνιο Κωνσταντινίδη να εργάζεται από φέτος σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μεταβιβάζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του κυρίως τηλεφωνικώς.

Η φιλοσοφία λειτουργίας του συστήματος είναι η εκπομπή παρεμβολών στις συχνότητες λειτουργίας των drones καθιστώντας ανέφικτή την επικοινωνία των drones με τον χειριστή και συνεπακόλουθα την υπέρπτηση των drones πάνω από τους χώρους ενδιαφέροντος αδύνατη. Ο βαθμός επιτυχίας της παρεμβολής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ισχύς και το εύρος των εκπεμπόμενων σημάτων παρεμβολής, η διαμόρφωση και η μπάντα συχνοτήτων του σήματος παρεμβολής, η απόσταση των drones τόσο από τον χειριστή τους όσο και από το σύστημα παρεμβολής αλλά επίσης και από την κεραία εκπομπής του συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του εν λόγω ερευνητικού έργου έχουν χρησιμοποιηθεί τελευταίας τεχνολογίας ημιαγωγοί που απαιτούσαν και τον ανάλογο επιστημονικό σχεδιασμό και κατάρτιση.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά αφού παρόλη την πολυπλοκότητα του συστήματος οι εν λόγω έχουν καταφέρει να φτάσουν την απόδοση του σε πολύ υψηλά επίπεδα με μέσο εύρος εξουδετέρωσης αναλογικά των αποστάσεων drone με τον παρεμβολέα και drone με τον χειριστή του 60 προς 1.

Επισημαίνεται επίσης ότι το σύστημα στο παρόν στάδιο είναι ικανό να παρεμβάλει τετράπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μέσα χαμηλού κόστους που η χρήση τους αποσκοπεί στην ψυχαγωγία του χρήστη αλλά

επίσης και άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήματα που βασίζονται πάνω στη ίδια τεχνολογία. Τα αποτελέσματα όμως αποδεικνύουν πως με μια μικρή αναβάθμιση της εν λόγω συσκευής θα περιέλθουν στο φάσμα της και επαγγελματικής χρήσης τέτοιων συστημάτων ακόμα και στρατιωτικής εφαρμογής, εφόσον διατεθούν τα απαραίτητα μέσα.

Τέλος, με την υλοποίηση της εν λόγω συσκευής, ειδικά στα πλαίσια του επιπέδου μιας πτυχιακής εργασίας αποδεικνύεται ότι υπάρχουν οι γνώσεις ώστε η Κύπρος να καταστεί τελείως αυτόνομη σε συστήματα υψίστης σημασίας για την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ακολουθεί βίντεο: 

www.youtube.com/watch?v=cObJiRmIdXE&list=PLlocbOVg9LnshioR4anSZz2ZGcN8jT9Mf&index=1&t=6s

* Φοιτητής του ΤΕΠΑΚ , Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.

** Τέως ειδικός επιστήμονας ΤΕΠΑΚ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής.
Comments (1)

  1. Αριστοκλής Νικολάου:
    Jan 06, 2022 at 08:49 PM

    Μπράβο στους επιστήμονες μας! Εξαιρετική δουλειά!


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1254