Το ΤΕΠΑΚ αντέχει και οφείλει να παραμείνει ανοικτό


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ*

«Tο σύστημα υγείας της πατρίδας μας αντέχει», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησής μας να επαναλειτουργήσουν κανονικά όλα τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα. «Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας. Εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί και υγειονομικοί.

Η ίδια λογική δεν μπορεί παρά να ισχύει και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα προγράμματα σπουδών μας, με εξαίρεση το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, βασίζονται στη φοίτηση/μάθηση με φυσική παρουσία. Η εξ αποστάσεως μάθηση είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης, άρα προσωρινής διάρκειας.

Τον προηγούμενο χρόνο καλέσαμε τους φοιτητές/ριες μας να εμπιστευτούν την επιστήμη και να εμβολιαστούν. Με την πράξη αυτή, να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, το κοινωνικό σύνολο, το σύστημα υγείας του τόπου και, βεβαίως, να κερδίσουμε πίσω την κανονικότητα στη ζωή μας. Οι φοιτητές/ριες και γενικά οι νέοι/ες μας, παρά τις όποιες ανησυχίες και επιφυλάξεις τους, σε ποσοστό που ξεπέρασε το 75% ανταποκρίθηκαν θετικά.

Στο ΤΕΠΑΚ αποφασίσαμε το προηγούμενο εξάμηνο να ανοίξουμε με τρόπο που να διασφαλίζει ότι δεν θα αναγκαστούμε να ξανακλείσουμε με τις πρώτες δυσκολίες (κρούσματα). Δώσαμε πρόσβαση με φυσική παρουσία σε όσους είχαν εξασφαλίσει ανοσοποίηση, διασφαλίσαμε στους υπόλοιπους εξ αποστάσεως πρόσβαση. Το ωρολόγιο πρόγραμμα υλοποιήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις. Όλοι συμμετείχαν στις τελικές εξετάσεις με φυσική παρουσία. Τα καταφέραμε σε γενικές γραμμές. Υπήρξαν αδυναμίες και προβλήματα στην εξ αποστάσεως πρόσβαση, που σε μεγάλο βαθμό εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν. Περιθώρια περαιτέρω προσαρμογών και διορθώσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια, εξακολουθούν να υπάρχουν. 

Η Σύγκλητος του ΤΕΠΑΚ ήδη αποφάσισε (1/12/21) το Εαρινό Εξάμηνο να προσφερθεί όπως και το Φθινοπωρινό Εξάμηνο, δηλαδή με φυσική παρουσία και τους ίδιους όρους. Χρειάζονται αλήθεια κάποιες προσαρμογές. Από τη μια για να διορθωθούν κάποιες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν, από την άλλη για να ενισχυθεί η υγειονομική προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να ισχύσουν τα ακόλουθα:

  • Φυσική παρουσία σε όλα τα μαθήματα συνεχίζουν να έχουν άτομα με ανοσοποίηση (εμβολιασμός/νόσηση), που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο, να καταστεί υποχρεωτική και η υποβολή πιστοποιητικού εργαστηριακής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) 48 ωρών. Τεστ δύο με τρεις φορές τη βδομάδα για όλους. Στο ΤΕΠΑΚ λειτουργεί καθημερινά σημείο για rapid test του Υπουργεία Υγείας, δωρεάν για δικαιούχους. Η διαδικασία είναι γρήγορη και απλή.
  • Ενίσχυση των διαθέσιμων εργαλείων εξ αποστάσεως πρόσβασης, βελτιώνοντας αδυναμίες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο (π.χ. καλύτερη σύγχρονη παρακολούθηση εκεί που είναι χρήσιμη και υποβοηθητική).
  • Ειδικές ρυθμίσεις κατά περίσταση προγράμματος για πρόσβαση των μη ανοσοποιημένων φοιτητών/ριών σε επιλεγμένα εργαστηριακά μαθήματα. Με αποφυγή συγχρωτισμού με τους υπόλοιπους. Με αυστηρούς ελέγχους πιστοποιητικών. Το ίδιο να γίνει για εργαστηριακούς χώρους για σκοπούς ασκήσεων, μετρήσεων κλπ. Οι αριθμοί είναι διαχειρίσιμοι.
  • Οι έλεγχοι των πιστοποιητικών να γίνεται πλέον από ειδικό λογισμικό που έχει σχεδιαστεί από την αρμόδια Υπηρεσία Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μας και επιτρέπει αυτοματοποίηση και αξιοπιστία σε πραγματικό χρόνο (άμεσα). Είμαστε έτοιμοι.

Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα τις επόμενες βδομάδες. Όπως όλη η κοινωνία. Αν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μπορούν να διαχειριστούν κρούσματα και στενές επαφές με βάσει τα πρωτόκολλα του κράτους, το ίδιο μπορεί να πράξει κι ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο.  Για την ακρίβεια μπορούμε πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα, διότι έχουμε περισσότερα εργαλεία και πόρους και μεγαλύτερη ευελιξία.

* Οι πιο πάνω απόψεις έχουν διαβιβαστεί στην ακαδημαϊκή ηγεσία, που έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Νοείται πώς ό,τι και να αποφασιστεί, εμείς θα πράξουμε το καλύτερο δυνατόν για τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο μας.

*Προϊστάμενος Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


959