Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρύτανη Παν. Ζαφείρη στη Σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ για την έναρξη του εαρινού εξαμήνου 2022


Παραθέτουμε την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτη Ζαφείρη στη Σύγκλητο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με τον τρόπο έναρξης του εαρινού εξαμήνου 2022. 

  • Το πανεπιστήμιο χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις για πολλά δύσκολα θέματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 χρόνων που ζούμε με την πανδημία. Θεωρώ σε όλες τις περιπτώσεις επιδείξαμε ετοιμότητα, προσαρμοστικότητα, θάρρος και τόλμη παίρνοντας σωστές αποφάσεις που σχολιάστηκαν θετικά και στηρίχθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των θεσμών της πολιτείας.\
  • Το Δεκέμβριο η Σύγκλητος αποφάσισε όπως επεκτείνει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου που ίσχυσε το προηγούμενο εξάμηνο και για αυτό το εξάμηνο.
  • Θα ήθελα να θυμίσω ότι μετά από τοποθετήσεις μελών της συγκλήτου, περιλαμβανομένων και των φοιτητών, επίσης, είχε εξουσιοδοτήσει η σύγκλητος τον ΑΑΥ και τον Προϊστάμενο της ΥΣΦΜ να εξετάσουν τρόπους διεξαγωγής των εργαστηρίων και με συμμετοχή φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • Σήμερα έχουμε μπροστά μας αυτή την πρόταση που έλαβε υπόψη και τις νέες συνθήκες που αφορούν την Πανδημία και προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις στο πρωτόκολλο μας που αφορούν τη διεξαγωγή ελέγχων και τρόπους προσφοράς κάποιων εργαστηριακών μαθημάτων με φυσική παρουσία και για ανεμβολίαστους φοιτητές.
  • Αντιλαμβάνομαι από την ενημέρωση που έχω ότι προηγήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις με τους προέδρους όλων των τμημάτων, κάποιες από αυτές και κατά τη διάρκεια των εορτών. Για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν ή συντόνισαν αυτό τον διάλογο.
  • Την πρόταση αυτή που έχουμε μπροστά μας τη στηρίζω και εγώ μιας και θεωρώ ότι διασφαλίζει τη συνέχιση της ενεργής λειτουργίας του πανεπιστημίου μας σε μέγιστες δυνατές συνθήκες ασφάλειας και υγείας μεγιστοποιώντας τη φυσική παρουσία των φοιτητών μας στο πανεπιστήμιο, που ήταν από τον Ιούνιο του 2021 ο κύριος μας στόχος όπως καταγραφόταν και στην τότε απόφαση της συγκλήτου μας.
  • Θέση μας πάντα πρέπει να είναι ότι τα πανεπιστήμια οφείλουν να κάνουν ότι είναι δυνατόν (ακολουθώντας τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του κράτους) για να παραμείνουν ανοικτά.
  • Επιθυμία όλων είναι να επιστρέψουμε όλοι πίσω στην ομαλότητα. Εξηγήσαμε και συζητήσαμε εκτεταμένα σε προηγούμενες συνεδρίες τους επιδημιολογικούς και πρακτικούς λόγους για τους οποίος πήραμε τις αποφάσεις μας για πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας μόνο για εμβολιασμένους.
  • Στηρίζω την πρόταση που έχουμε μπροστά μας για διασφαλίζει ψηλή ποιότητα εκπαιδευτικού έργου, γιατί το πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου μας παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον με τη διενέργεια συστηματικών τεστ, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, την αυτοματοποιημένη παρακολούθηση των safe-pass , γιατί συνάδει πλήρως με τη διεθνή τάση για άνοιγμα σχολείων και Πανεπιστημίων, τα διατάγματα και τα πρωτόκολλα του κράτους και την επίσημη θέση του Πανεπιστημίου μας υπέρ της επιστήμης και του εμβολιασμού, γιατί η επιλογή της εξ-αποστάσεως μάθησης για όλους είναι άδικη γιατί τιμωρεί όλους τους φοιτητές επειδή μία μειοψηφία του πληθυσμού παρά τις παραινέσεις όλων δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.
  • Τα πανεπιστήμια έχουν ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις σε δύσκολα θέματα, να ανοίγουν δρόμους με τις θέσεις τους και να παραμένουν ανοικτά σαν χώροι ανάπτυξης της γνώσης. Δεν είναι οργανισμοί όπου το μόνο μέλημα τους είναι η διεκπεραίωση κάποιων διαδικαστικών θεμάτων εξ αποστάσεως.

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


348