ΘΣΕΚ: Επιτυχής ολοκλήρωση του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Άγιο Νεόφυτο


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο “Ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος: 800 χρόνια από την κοίμησή του”, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου και τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου υπό την αιγίδα της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β´.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 στο Ξενοδοχείο St George (Χλώρακα-Πάφος) και στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, φιλοξένησε (διά ζώσης και διαδικτυακά) 14 έγκριτους ομιλητές από την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι εισηγητές επιχείρησαν να αναδείξουν και να φωτίσουν ποικίλες πτυχές, αφενός μεν του βίου και του πολυσχιδούς συγγραφικού έργου του Αγίου Νεοφύτου σε συνάρτηση και με το ιστορικό και κοινωνικό συγκείμενο, αφετέρου δε της διαμόρφωσης της Εγκλείστρας του αλλά και της ιστορικής πορείας της Μονής του Αγίου Νεοφύτου κατά τη Λατινοκρατία και την Τουρκοκρατία. Η διαθεματική προσέγγιση του βίου και του έργου του ουρανοπολίτη Αγίου αλλά της ιστορικής πορείας της Μονής έφερε στο φως πολλά νέα στοιχεία, ενώ έδωσε και το έναυσμα για εποικοδομητικό διάλογο και συζήτηση.

Το Συνέδριο άνοιξε τις εργασίες του με Εκκλησιαστικούς Ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης Τάλας υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη κ. Χρίστου Καράλη, με καλωσόρισμα από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου κ. Λεόντιο, και με χαιρετισμό του Μακαριωτάτου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος. Στο Συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις οι: Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Κώστας Ν. Κωνσταντινίδης (Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Παν. Ιωαννίνων), Σταύρος Σταύρου (Παν. Κύπρου), Αρχιμ. Βενέδικτος Ιωάννου (Διευθυντής Ιερατικής Σχολής “Απόστολος Βαρνάβας”), Aρχιμ. Νεόφυτος Εγκλειστριώτης (Ιερά Μονή Α. Νεοφύτου), Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου (Εκπαιδευτικός), Ιωάννης Μπέκος (Θ.Σ.Ε.Κ.), Γεώργιος Πέτρου (Εκπαιδευτικός-Αγιογράφος), Ανδρέας Φούλιας (Θ.Σ.Ε.Κ.), Αρχιμ. Γρηγόριος Α. Ιωαννίδης (Θ.Σ.Ε.Κ.), Χρυσοβαλάντης Κυριάκου (Θ.Σ.Ε.Κ.), Νάσα Παταπίου (Ιστορικός-Ερευνήτρια), Κωστής Κοκκινόφτας (Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου), Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης (Θ.Σ.Ε.Κ). 

Πέρα από τις επιστημονικές εργασίες, το Συνέδριο περιλάμβανε και παράλληλες λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου. Το Σάββατο το απόγευμα τελέστηκε Εσπερινός μπροστά στην Ιερά Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου, ενώ την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής. Της ευχαριστιακής σύναξης προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, Εξάρχου του Παναγίου Τάφου εν Κύπρω, και του Επισκόπου Χύτρων και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου κ. Λεοντίου. Έλαβαν επίσης μέρος οι Αρχιμανδρίτες Αλέξιος Εγκλειστριώτης, Γρηγόριος Ιωάννίδης, Βενέδικτος Ιωάννου, Νεόφυτος Εγκλειστριώτης, Γρηγόριος Μουσουρούλλης και Γεώργιος Χριστοδούλου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου της Μονής.

Στο Συνέδριο και στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχε μεγάλος αριθμός συνέδρων, μεταξύ των οποίων Αρχιερείς, και φοιτητές και απόφοιτοι της Θ.Σ.Ε.Κ. Θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες σε όλους τους συνέδρους τόσο για την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή τους με παρεμβάσεις, σχόλια και επισημάνσεις, όσο και για τη συνεργασία τους ως προς την αυστηρή τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου για τη λοιμώδη νόσο Covid-19.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1141