Επιτυχής ολοκλήρωση του Ε´ Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της ΘΣΕΚ και της ΔΜΓΕ του ΥΠΠΑΝ


 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 το Ε´ Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το φετινό συνέδριο με τίτλο “To υψηλόν της Αρχιερωσύνης αξίωμα” είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα την Αρχιερωσύνη και κατ᾽ επέκταση την Ιερωσύνη, και ήταν αφιερωμένο στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β΄, ιδρυτή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου και πρόεδρο του Συμβουλίου της, με την ευκαιρία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης τετραετίας λειτουργίας της Θ.Σ.Ε.Κ.

Η στόχευση του Ε´ Ετήσιου Επιστημονικού συνεδρίου ήταν διττή. Αφενός, να προσφέρει μια ιστορική και θεολογική προσέγγιση του αξιώματος της Αρχιερωσύνης μέσα από την εξέταση του ρόλου του Επισκόπου και του Αρχιερέα, στην Παλαιά Διαθήκη, στην Καινή Διαθήκη και στην Πατερική Παράδοση. Αφετέρου, να εστιάσει σε σημαντικά ζητήματα με πιο τοπικό προσανατολισμό, όπως το αυτοκέφαλο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου και oι διαχρονικές εκκλησιαστικές και πολιτικές διαστάσεις των προνομίων του προκαθημένου της, οι ομολογίες πίστης στη χειροτονία επισκόπου που απαντούν στα κυπριακά χειρόγραφα ευχολόγια, ο κομβικός ρόλος της Εκκλησίας και δη του Αρχιεπισκόπου στην Εκπαίδευση της Κύπρου, η δράση των Κυπρίων Αρχιερέων του 17ου αιώνα, και τέλος η απεικόνιση των Κυπρίων Αγίων Ιεραρχών στην εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου.

Το συνέδριο διεξήχθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Τeams και το παρακολούθησαν 90 περίπου συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών φοιτητές, απόφοιτοι και καθηγητές της Θ.Σ.Ε.Κ. To συνέδριο, φιλοξένησε εννέα έγκριτους ομιλητές από την Κύπρο (Θ.Σ.Ε.Κ. & Παν. Κύπρου) και τις αδελφές Θεολογικές Σχολές Αθηνών (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας) και Θεσσαλονίκης (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού). Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο συμμετείχαν με εισήγηση οι: Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Αθανάσιος Παπαρνάκης (Α.Π.Θ.), Σωτήριος Δεσπότης (Ε.Κ.Π.Α.), Αρχιμ. Νικόλαος Ιωαννίδης (Θ.Σ.Ε.Κ.) Αρχιμ. Γρηγόριος Α. Ιωαννίδης (Θ.Σ.Ε.Κ.), Ιωάννης Μπέκος (Θ.Σ.Ε.Κ. και Παν. Κύπρου), Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης (Θ.Σ.Ε.Κ), Χρυσοβαλάντης Κυριάκου (Θ.Σ.Ε.Κ.), Ουρανία Περδίκη (Παν. Κύπρου).

Μετά το πέρας εκάστης των τριών συνεδριών του συνεδρίου ακολούθησε εκτενής συζήτηση και γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εισηγητών και του κοινού.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1199