ΘΣΕΚ: Επιτυχής ολοκλήρωση του Eικαστικού Εργαστηρίου:Γνωρίζοντας τις ‘ρίζες’ μας


«Η Αθηενίτικη Ολόπλουμη Δαντέλα ως μέσο γνώσης και ανάπτυξης διαγενεακών και περιβαλλοντικών σχέσεων»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 14 Ιουλίου το 7ο και τελευταίο Βιωματικό-Εργαστήριο για παιδιά Δημοτικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Έργου ΑUGE (Αdvancing Utterly Green Environments), το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ και συντονίζεται από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου με Εταίρο την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. To Εικαστικό Eργαστήριο με τίτλο «Γνωρίζοντας τις ‘ρίζες’ μας – Η Αθηενίτικη Ολόπλουμη Δαντέλα ως μέσο γνώσης και ανάπτυξης διαγενεακών και περιβαλλοντικών σχέσεων», με διδάσκουσα/εμψυχώτρια τη Δρα Τερέζα Μαρκίδου, Παιδαγωγό Εικαστικών Τεχνών, Εκπαιδευτικό και Ερευνήτρια, είχε στόχο την ενίσχυση των διαγενεακών σχέσεων μέσα από δύο εικαστικές πρακτικές που αφορούν τόσο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσο και την προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Αθηένου, όπου βρίσκεται και η Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη, με την οποία η ΘΣΕΚ διατηρεί στενούς δεσμούς.

Το Εργαστήριο ξεκίνησε με εξομάλυνση των όρων «πολιτιστική κληρονομιά» και «άυλη πολιτιστική κληρονομιά», ούτως ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση στην αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα, ή δαντέλα «πιττωτή» ή «βενίς», η οποία εγγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015. Τα παιδιά μελέτησαν διάφορα είδη ολόπλουμης δαντέλας και συζήτησαν τον τρόπο κεντήματός της και τα μοτίβα της (τα σχέδιά της βασίζονται κυρίως σε γεωμετρικά μοτίβα με βαμβακερή κλωστή καλής ποιότητας και απεικονίζουν ελικοειδή φύλλα, πουλιά, λουλούδια ζώα και συνθέσεις από την καθημερινή ζωή της Αθηένου). Παρούσα στο Εργαστήριο ήταν και η κ. Νόνη Παπουή Παπασιάντη, Έφορος του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου στην Αθηένου, η οποία έφερε μαζί της δείγματα ολόπλουμης δαντέλας και τα έδειξε στα παιδιά. Μετά το θεωρητικό μέρος του Εργαστηρίου τα παιδιά κλήθηκαν να περάσουν στην πράξη και να φτιάξουν τα δικά τους μοτίβα, εμπνευσμένα από  φωτογραφίες με δείγματα της ολόπλουμης δαντέλας που τους διανεμήθηκαν. Τα μεγαλύτερα παιδιά αντέγραψαν τα σχέδιά τους με τη βοήθεια λαδόκολλας σε λινόλεουμ,  το οποίο χαράχθηκε και ετοιμάστηκε κατάλληλα για το τύπωμα. Τα μικρότερα παιδιά ακολούθησαν την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι αντέγραψαν τα σχέδιά τους σε πολυστερίνη, ούτως ώστε η χάραξη να γίνει με ασφάλεια.

Αφού τύπωσαν τα πρώτα σχέδια με το χρώμα της επιλογής τους, τα παιδιά κλήθηκαν να πειραματιστούν με μια διαφορετική τεχνική, την κολλαγραφία. Όταν ολοκλήρωσαν τα σχέδιά τους οι συμμετέχοντες τα τύπωσαν σε υφασμάτινες τσάντες, οι οποίες θα δοθούν ως δώρο στους ηλικιωμένους της Κλεανθείου Στέγης στην Αθηένου μαζί με κάρτες που ετοίμασαν τα παιδιά ειδικά γι’  αυτούς.  Τα σχέδια των παιδιών πρόκειται να τυπωθούν από τη Δρα Μαρκίδου και σε ξύλινο τραπεζάκι και μικρές πήλινες γλάστρες, ώστε να αποσταλούν κι αυτά στην Κλεάνθειο Στέγη.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στη Δρα Τερέζα Μαρκίδου για την άρτια οργάνωση του Εργαστηρίου και το πρωτότυπο θέμα, στην κ. Νόνη Παπουή που μας τίμησε με την παρουσία της και, φυσικά, σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και στους γονείς τους για την ενεργό και ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










855