ΘΣΕΚ: Πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Ενημέρωσης για το Ερευνητικό Έργο SEMELI


   Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 η Βραδιά Ενημέρωσης για το Ερευνητικό Έργο SEMELI, το οποίο έχει ως απώτερο σκοπό την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και του μιντιακού γραμματισμού των κρατουμένων. Στο έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Erasmus+, (KA3), συμμετέχουν εταίροι από πέντε χώρες: την Κύπρο (Θεολογική Σχολή Εκκλησίας της Κύπρου, Enoros Consulting Ltd, Τμήμα Φυλακών και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι και συντονιστής του προγράμματος), την Ελλάδα (Athens Lifelong Learning institute), την Ισπανία (Associació Social Andròmines), τη Ρουμανία (Asociatia de Terapie Familiala si de Cuplu Timisoara – ATFCT) και τη Λετονία (EPPEA).

   Το πρόγραμμα SEMELI ξεκίνησε επίσημα την 1η Δεκεμβρίου 2020 και έχει σχεδόν ολοκληρώσει τους περισσότερους από τους  στόχους του. Το έργο έχει αναπτύξει και εφαρμόσει καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές για την προώθηση της ενσωμάτωσης των κοινωνικά και γεωγραφικά περιθωριοποιημένων νεαρών κρατουμένων (16-35 ετών) από τα ψηφιακά μέσα και τα ΜΜΕ. Μέσω της καλλιέργειας κοινών αξιών με την υπόλοιπη κοινωνία και την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και του μιντιακού γραμματισμού έχει ήδη εκπαιδεύσει 35 νεαρούς κρατούμενους στο Τμήμα Φυλακών Κύπρου και αντίστοιχο αριθμό στις υπόλοιπες τέσσερις χώρες. Επιπρόσθετα, έχει ετοιμαστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης δεσμοφυλάκων, οι οποίοι μετά την εκπαίδευσή τους θα μπορούν να λειτουργούν ως εκπαιδευτές και εμψυχωτές στην προώθηση του μιντιακού γραμματισμού για ενδυνάμωση των νεαρών κρατουμένων.

   Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στην αρχή της εκδήλωσης ο Διευθυντής της ΘΣΕΚ Πρωτ. Κυπριανός Κουντούρης, ο Διευθυντής της Enoros Consulting κ. Kωνσταντίνος Κλουδάς, ο Αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου κ. Μάριος Βρυωνίδης και ο κ. Τάσος Τραττονικόλας εκ μέρους της Διευθύντριας των Φυλακών κ. Άννας Αριστοτέλους, υπογραμμίστηκε ο τεράστιος κοινωνικός αντίκτυπος του έργου SEMELI, αλλά και οι τομές που έχουν γίνει στο Τμήμα Φυλακών Κύπρου τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας δραστικά και ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε τη γενική παρουσίαση τόσο του Έργου SΕΜΕLI όσο και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων του Προγράμματος Εκπαίδευσης των κρατουμένων και των δεσμοφυλάκων. Πιο συγκεκριμένα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Χάρις Ξιναρή παρουσίασε το θέμα «Γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης στην εποχή μας και η αναγκαιότητα εκπαίδευσης». Στη συνέχεια η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της ΘΣΕΚ  (και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κρατουμένων) Δρ Όλγα Σολομώντος-Κουντούρη πραγματοποίησε γενική ενημέρωση για το πρόγραμμα SEMELΙ και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των κρατουμένων και των δεσμοφυλάκων. Στη συνέχεια, η Δρ Ιλιάδα Τοφαρίδου παρουσίασε το θέμα: "Ψηφιακές Δεξιότητες και γραμματισμός" και ο Δρ Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης παρουσίασε τις θεματικές: "Μαρτυρίες Προτύπων, Ρομποτική και Εικονική Πραγματικότητα". Παρουσιάστηκαν, επίσης, δείγματα από το πολυτροπικό εκπαιδευτικό υλικό που ετοιμάστηκε και διδάχθηκε ή πρόκειται να διδαχθεί σε κρατουμένους και δεσμοφύλακες (π.χ. σχέδια μαθήματος, βίντεο, οδηγοί χρήσης κ.λπ). Κοινή θέση όλων των ομιλητών ήταν ότι το Έργο SEMELI υπήρξε μια ανεπανάληπτη και καθόλα μεστή εμπειρία για όλους τους εμπλεκομένους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










685