Επιτυχής ολοκλήρωση Ημερίδας «Σχολεία πιο πράσινα, πιο δημιουργικά και με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα»


Xρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ (Κ2) και συντονίζεται από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου (ΘΣΕΚ)

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023 με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα με τίτλο «Σχολεία πιο πράσινα, πιο δημιουργικά και με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα», η οποία διοργανώθηκε από το Έργο ΑUGE (Advancing Utterly Green Environments – Προάγοντας καθόλα πράσινα περιβάλλοντα) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ.

Η Ημερίδα εντάσσεται στα παραδοτέα του Έργου ΑUGE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ (Κ2) και συντονίζεται από τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου (ΘΣΕΚ) με Εταίρο την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.

Στην Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της ΘΣΕΚ, συμμετείχαν 36 εκπαιδευτικά ιδρύματα με συνολικά 56 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς (Διευθυντές, Β/Δ, και εκπαιδευτικούς με αρμοδιότητες σε ζητήματα περιβάλλοντος).

Η Ημερίδα άνοιξε με καλωσόρισμα από τη Δρα Μαρία Παύλου, Συντονίστρια του Έργου ΑUGE, η οποία συνόψισε τους στόχους και τις καινοτομίες του Έργου, όπως και τις ποικίλες δράσεις του. Μεταξύ άλλων η κ. Παύλου έκανε αναφορά στα 9 βιωματικά εργαστήρια για παιδιά Δημοτικής και Μέσης, τα οποία πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, και στα οποία καταβλήθηκε προσπάθεια καλλιέργειας της οικολογικής συνείδησης των συμμετεχόντων μέσω των τεχνών (της μουσικής, των εικαστικών τεχνών και της τέχνης του animation).

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δρα Γεώργιο Κάκκουρα, Επιθεωρητή των Θρησκευτικών, o oποίος παρέστη εκ μέρους του κ. Κυπριανού Λούη, Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, και ανέγνωσε τον χαιρετισμό του, και από τον Διευθυντή της ΘΣΕΚ, Πρωτ. Κυπριανό Κουντούρη.

Οι 4 ομιλίες της Ημερίδας είχαν ως εξής:

Κλιματική Κρίση και Καλές Πρακτικές με Εφαρμογή σε Εκπαιδευτικές Μονάδες

Αντώνιος Καλογεράκης, Υπεύθυνος Ινστιτούτου Θεολογίας & Οικολογίας – Παράρτημα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης 

Φωτοβολταϊκά Συστήματα: To Παρόν, το Μέλλον και τα Οφέλη από την Εγκατάστασή τους σε Σχολικές Μονάδες

Δρ Γιώργος Κωνσταντίνου, Επικεφαλής του R&I της Eletoyia Photovoltaics

Βιώσιμος Kήπος και η Συμβολή του στη Βιοκλιματική Αναβάθμιση των Σχολείων

 Δρ Δημήτριος Σαρρής, Συντονιστής της Σχολής Περιβαλλοντικών Σπουδών του KES College και Διευθυντής Έρευνας του KES Research Centre

Προώθηση και Ενθάρρυνση της Φιλοσοφίας της Επαναχρησιμοποίησης μέσω του Προγράμματος ERASMUS +  & Eυκαιρίες Χρηματοδότησης μέσω των Δράσεων του ERASMUS +

Γιώργος Γιωργάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Eurosuccess Consulting

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια σύντομη παρουσίαση του έργου που επιτελείται στο Λύκειο Σολέας, το οποίο ανήκει στα οικολογικά σχολεία, και με κλήρωση, κατά την οποία δύο από τα συμμετέχοντα σχολεία, έλαβαν 400 ευρώ έκαστο, προς εξωραϊσμό του κήπου τους. Νικητές αναδείχθηκαν το Γυμνάσιο Ανθούπολης και το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Στροβόλου.

Η ΘΣΕΚ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στη ΔΜΓΕ για την αγαστή συνεργασία, στους ομιλητές, αλλά και στους εκπαιδευτικούς που τίμησαν και στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στη Σχολή Περιβαλλοντικών Σπουδών του KES College για την προθυμία της να συμβάλει στον εξωραϊσμό των κήπων των δύο τυχερών σχολείων, αλλά και σε όλα τα μέλη του προσωπικού της ΘΣΕΚ για τη συμβολή τους στην επιτυχή έκβαση της Ημερίδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεργασία με τη ΔΜΓΕ το Έργο AUGE (βλ. σχετική Εγκύκλιο) διοργανώνει στις 3 Μαΐου 2023 Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα «Αξιοποιώντας την εικαστική δημιουργία για μια βιώσιμη ανάπτυξη». Το Εργαστήριο απευθύνεται πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς της τέχνης. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για εγγραφή εδώ.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










804