Χρυσό βραβείο για τη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου στα CELA 2022


Χρυσό βραβείο στην Ενότητα «Διοίκηση-Συνεργασίες» και στην Κατηγορία «Δεσμοί με την Κοινωνία» εξασφάλισε η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου στα Cyprus Education Leaders Awards 2022, με την υποψηφιότητά της «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης».

Η απονομή των βραβείων έγινε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 στο Lemon Park στη Λευκωσία. Tο βραβείο έλαβαν εκ μέρους της ΘΣΕΚ η Δρ Μαρία Παύλου, Συντονίστρια της δράσης «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» και ο κ. Γιώργος Καλλονάς, μουσικός και 4ετής φοιτητής στο ΠΠΣ Θεολογίας της ΘΣΕΚ.

H ΘΣΕΚ εκφράζει θερμές ευχαριστίες τόσο στα μέλη της κριτικής επιτροπής όσο και στην Εταιρεία Boussias, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της τελετής απονομής, για την τιμητική διάκριση. Η διάκριση της Σχολής στην Κατηγορία «Δεσμοί με την Κοινωνία» μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς βασική πεποίθηση της ΘΣΕΚ είναι ότι τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης πρέπει να έχουν τις πύλες τους ανοικτές στο ευρύ κοινό, να αφουγκράζονται και να σφυγμομετρούν τις ανάγκες της κοινωνίας και να ανταποκρίνονται σε αυτές με επαγγελματισμό, ενσυναίσθηση, αμεσότητα και επάρκεια.

Σύντομη περιγραφή της βραβευθείσας δράσης «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» (για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ)

Η πρόσφατη πανδημία είχε δυσμενή αντίκτυπο και οδυνηρές συνέπειες για όλους τους τομείς της ζωήςπολλαπλασιάζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και οξύνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα. Μολονότι ο εγκλεισμός, η αναγκαστική απομόνωση, και η απαγόρευση της διά ζώσης επικοινωνίας επηρέασαν την κοινωνία εν γένει, για κάποιες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες οι συνέπειες υπήρξαν περισσότερο επώδυνες. Στις ομάδες αυτές ανήκουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με αναπηρίες.

Αποβλέποντας στην έμπρακτη και ουσιαστική ανακούφιση των ομάδων αυτών, η ΘΣΕΚ προχώρησε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του καινοτόμου και πρωτότυπου προγράμματος «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης». Πηγή έμπνευσης για την εν λόγω διαδικτυακή δράση υπήρξε η τεχνογνωσία που αποκόμισαν τα μέλη της Σχολής μέσα από τη χρήση του λογισμικού προγράμματος MS Teams, το οποίο αξιοποιήθηκε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, στην οποία προχώρησαν με οδηγίες του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) όλα τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου τον Μάρτιο του 2020.

Πρώτιστος στόχος του προγράμματος «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» ήταν να φέρει σε επαφή δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίες με νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, παρέχονταςστα εμπλεκόμενα μέρη διαδικτυακή στέγη και έναν κοινό «ομιλητικό χώρο» για εξ αποστάσεως αλληλεπίδραση και εποικοδομητικό διάλογο.  Λόγω των περιοριστικών μέτρων τα οποία κατά τη δεδομένη περίοδο απαγόρευαν ή απέτρεπαν τις διά ζώσης επισκέψεις σε στέγες ηλικιωμένων και άλλα κοινωφελή ιδρύματα, οι συναντήσεις αυτές, έστω και από απόσταση, κρίθηκε ότι μπορούσαν να παράσχουν έναν πρόσφορο και δυναμικό δίαυλο επικοινωνίας.

Το πρόγραμμα «Διαδικτυακές Συναντήσεις Αγάπης» εφαρμόστηκε πιλοτικά τον Μάιο 2021. Οι πρώτες συναντήσεις έγιναν από ομάδα φοιτητών της ΘΣΕΚ σε συνεργασία με δύο γηροκομεία. Ο τεράστιος ενθουσιασμός αμφοτέροθεν, σε συνδυασμό με την παράταση των περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, οδήγησε στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος τον Σεπτέμβριο 2021. Μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Δεκέμβριο 2021 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία συνολικά δεκαεπτά (17) διαδικτυακές μονόωρες συναντήσεις αγάπης, κατά τις οποίες νήπια, μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και φοιτητές της ΘΣΕΚ «τηλεσυναντήθηκαν» με άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες και πέρασαν εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους. Οι συναντήσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τραγούδι, απαγγελία ποιημάτων και «τσιαττιστών» (ποιήματα στην κυπριακή διάλεκτο) και παραδοσιακούς χορούς τόσο από μέρους των μαθητών όσο και από μέρους των ηλικιωμένων. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά τις οποίες οι ηλικιωμένοι μοιράστηκαν εμπειρίες από την παιδική τους ηλικία και τα έθιμα των Χριστουγέννων με μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης, ή χόρεψαν και τραγούδησαν μαζί με τους μαθητές μέσης εκπαίδευσης τόσο παραδοσιακά όσο και σύγχρονα τραγούδια. Σε μια από τις συναντήσεις του προγράμματος φιλοξενήθηκε και η μουσικοπαιδαγωγός/αφηγήτρια Ελενίτσα Γεωργίου με τραγούδια και αφήγηση παραμυθιών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά οκτώ (8) φορείς που στεγάζουν ή φιλοξενούν άτομα τρίτης ηλικίας ή άτομα με αναπηρία, ως εξής:

Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας

Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη, Αθηένου

Σ.Κ.Ε. Δαλίου «Άγιος Δημητριανός», Λευκωσία

Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, Λευκωσία

ΚΕΠΑ «Άγιος Χριστόφορος», Παραλίμνι

Σ.Κ.Ε. Γερίου «Παναγία Χρυσογεργιώτισσα», Λευκωσία

Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Αντώνιος», Περιστερώνα,

Κυριακίδειον Ίδρυμα Ηλικιωμένων, Πάφος

Την ψυχαγωγία (με μία ή περισσότερες διαδικτυακές συναντήσεις) ανέλαβαν ιδιωτικά και δημόσια σχολεία προδημοτικής, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, όπως επίσης και ομάδα φοιτητών της ΘΣΕΚ, ως εξής:

Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο G. K. Little Angels (Λευκωσία)

Προδημοτική Περνέρα (Λευκωσία)

Δημοτικό Σχολείο Μανδριών (Πάφος)

Δημοτικό Σχολείο Ακακίου (Λευκωσία)

Α΄ Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς (Λευκωσία)

Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού (Κύκλος Β΄) (Λευκωσία)

Δημοτικό Σχολείο Παλαιομετόχου (Λευκωσία)

Νικολαΐδειο Γυμνάσιο (Πάφος)

Λύκειο Αγίου Νεοφύτου (Πάφος)

Λύκειο Κύκκου (Πάφος)

Λύκειο Παραλιμνίου (Αμμόχωστος)

Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου

Κάθε διαδικτυακή συνάντηση αγάπης ήταν ξεχωριστή, με τη δική της δυναμική, ένταση και ενέργεια, το δικό της χρώμα και παλμό. Όλες, όμως, ανεξαιρέτως είχαν ως κοινό άξονα την προσφορά, την αλληλεγγύη και την αφειδώλευτη και ανιδιοτελή αγάπη. Οι αξίες αυτές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του αισθήματος της ενεργού πολιτότητας, του εθελοντισμού και της δημιουργικότητας, ήταν όλα όσα οραματιστήκαμε ως Θεολογική Σχολή να προωθήσουμε και να χαλυβδώσουμε μέσω της συγκεκριμένης δράσης. Στόχος μας ήταν να δείξουμε, αφενός ότι όταν και εφόσον υπάρχει θέληση, το «ανθρώπινο πρόσωπο» δεν χάνεται, ακόμη και όταν εξωγενείς παράγοντες παρεμποδίζουν την διά ζώσης επικοινωνία. Αφετέρου, ότι η τεχνολογία μπορεί να αποβεί ισχυρός σύμμαχος εφόσον τίθεται στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών και δεν ανάγεται σε αυτοσκοπό. Η θετική και ενθουσιώδης ανατροφοδότηση που έχουμε λάβει από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση επίτευξης του στόχου μας αλλά και τη μέγιστη ηθική επιβράβευσή μας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της δράσης!

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1016