Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2025, η 7η Τελετή απονομής τίτλων για τα αξιολογημένα και πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου. Στην Τελετή Αποφοίτησης απονεμήθηκαν συνολικά 20 τίτλοι σπουδών, 15 για το ΠΠΣ «Θεολογία» και 5 για το ΜΠΣ «Εφαρμογές Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής στην Κοινότητα». Η Τελετή Αποφοίτησης γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς φέτος ολοκληρώνονται δέκα χρόνια απρόσκοπτης, γόνιμης, και πολυσχιδούς λειτουργίας της Σχολής.
Την Τελετή Αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των 250 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχιερείς, αξιωματούχοι της Πολιτείας, συνεργάτες και φίλοι της Σχολής, συγγενείς των αποφοίτων και άλλοι φοιτητές της Θ.Σ.Ε.Κ. Η τελετή άνοιξε με την είσοδο, εν πομπή, των αποφοίτων και του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, και με τον Βυζαντινό χορό της Θ.Σ.Ε.Κ. υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη κ. Δημητρίου Ιεροδιακόνου. Καθότι η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου είναι αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, τα μέλη του χορού έψαλαν τo Στιχηρό Ιδιόμελο της Πεντηκοστής «Πάντα χορηγεῖ τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον ...», δύο Τριαδικά Μεγαλυνάρια: «Ἄξιόν ἐστιν ὡς ἀληθῶς ...» καὶ «Ὑμνήσωμεν πάντες θεοπρεπῶς ...», και το Απολυτίκιο της Πεντηκοστής. Ενόψει της συμπλήρωσης 1700 χρόνων από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, ο Βυζαντινός Χορός έψαλε, επίσης, το Προσόμοιο Αἴνων «Ὅλην συγκροτήσαντες ...» και το Δοξαστικὸ του Μικροῦ Ἑσπερινοῦ τῶν Πατέρων «Τὰς μυστικὰς σήμερον τοῦ Πνεύματος σάλπιγγας ...». Η ενότητα των Ύμνων ολοκληρώθηκε με το Απολυτίκιο του Αποστόλου Βαρνάβα, πολιούχου Αποστόλου και Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή της Θ.Σ.Ε.Κ., Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής, προχώρησε σε ευσύνοπτο απολογισμό για το πολυσχιδές και σύνθετο έργο που επιτεύχθηκε κατά την προηγούμενη δεκαετία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πριν από δέκα χρόνια, ένας σπόρος πίστεως και οράματος φυτεύτηκε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ο οποίος τη 15η Σεπτεμβρίου του 2015, διατύπωνε την ανάγκη δημιουργίας ενός θεολογικού ιδρύματος ‘πανεπιστημιακού επιπέδου’, που θα εφοδιάζει τους φοιτητές του με ‘άρτια επιστημονική κατάρτιση’ και θα τους εμπνέει ‘να διαμορφώνουν φρόνημα και ήθος εκκλησιαστικό’. Ο σπόρος αυτός βλάστησε, ρίζωσε, έγινε δέντρο πολύκλαδο, ευσκιόφυλλο και καρποφόρο. Αυτή την πλούσια συγκομιδή των πρώτων δέκα ετών κρατούμε με αγαλλίαση σήμερα στα χέρια μας, όπως λέει ο ψαλμωδός ‘ἐν ἀγαλλιάσει αἴροντες τὰ δράγματα ἡμῶν’. Είναι αυτός ένας ακόμη τομέας όπου η Σχολή καλείται με δέος να διαχειριστεί μια τέτοια κληρονομιά».
Ο Διευθυντής έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σταθερή και ανοδική πορεία της Σχολής, όπως αυτή αποτυπώνεται στις πολύ θετικές αξιολογήσεις των προγραμμάτων σπουδών της, στην εξωστρέφειά της, και στα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετείχε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην προσφορά του νέου ΜΠΣ «Ορθόδοξη Θεολογία στην Ανατολική Μεσόγειο», στην ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος σεμιναρίων που προσφέρθηκαν σε περισσότερους από 80 ιερείς από 6 αρχιερατικές περιφέρειες (κατ’ ανάθεση από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Γεώργιο και την περί αυτόν Ιερά Σύνοδο), όπως και στην επιτυχή έκβαση του του 19ου Συνεδρίου του Οργανισμού ΕΑRA (25-28 Σεπτεμβρίου 2024), το οποίο φιλοξενήθηκε από τη Σχολή.
Απευθυνόμενος στους 20 νέους αποφοίτους, ο Διευθυντής επεσήμανε ότι εξέρχονται από τη Σχολή όχι μόνο με έναν τίτλο σπουδών στα χέρια, αλλά με μια μαρτυρία - όχι μόνο με γνώσεις, αλλά με την πρόσκληση να είναι φως, να οδηγούν και να κηρύσσουν την πηγή του φωτός: το Θεανθρώπινο Πρόσωπο. Τους κάλεσε, επίσης, να συνεχίσουν την πορεία τους με βεβαιότητα ότι η Αλήθεια, η Οδός και η Ζωή δεν είναι ιδέες, αλλά Πρόσωπο – ο Ιησούς Χριστός.
Μετά από την ομιλία του Διευθυντή, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωτεύσαντες απόφοιτοι του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, κ. Κωνσταντίνος Ηρακλέους και κ. Κωνσταντίνος Ζήνωνος αντίστοιχα.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη από τον εκπρόσωπό του, Δρα Νικόλα Μουσουλίδη, Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Όπως επισημάνθηκε στην ομιλία, η Σχολή έχει πλέον καθιερωθεί στον χώρο της ανώτερης εκπαίδευσης ως ένα σοβαρό ακαδημαϊκό και επιστημονικό ίδρυμα, το οποίο εμπνέει σεβασμό για το ήθος, την προσφορά και την εξωστρέφειά του. Στον χαιρετισμό τονίστηκε, τέλος, ότι η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου συμβάλλει ουσιαστικά και ενεργά στον μακροχρόνιο στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό και διεθνές κέντρο ανώτερης εκπαίδευσης και έρευνας.
Η κύρια ομιλία της τελετής έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Θ.Σ.Ε.Κ. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το θεάρεστο έργο που επιτελείται στη Σχολή από τον Διευθυντή και το λοιπό διδακτικό προσωπικό και υπογράμμισε το χριστιανικό ήθος και τον αξιολογικό προσανατολισμό της Θ.Σ.Ε.Κ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο διετές Σεμινάριο Επιμόρφωσης Ιερέων, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο, με την ευχή να επαναληφθεί σε μια νέα ομάδα ιερέων. Η ομιλία του Μακαριωτάτου επικεντρώθηκε πρωτίστως στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που επωμίζονται οι σύγχρονοι Θεολόγοι. Όπως ανέφερε, τα ποικίλα ρεύματα (ηθικά, ιδεολογικά κ.ά.) διαβρώνουν τόσο τον ηθικό προσανατολισμό του ατόμου όσο και τη σχέση του με τον Θεό. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προάγουν έναν τρόπο ζωής στον οποίο ο Θεός δεν έχει πια θέση και συμβάλλουν στη θεοποίηση των υλικών αξιών και του «εαυτού», απροσανατολίζοντας και προβάλλοντας διαστρεβλωμένα και κενά πρότυπα.
Πέρα από την παγκόσμια αυτή αναστάτωση, ο σύγχρονος Θεολόγος στην Κύπρο έρχεται αντιμέτωπος με άλλα δύο δεινά: αφενός έναν άκρατο ζηλωτισμό, αφετέρου τον κίνδυνο εκτουρκισμού του νησιού. Γι’ αυτό και ο ρόλος του σύγχρονου Θεολόγου είναι καίριος και εξαιρετικά σημαντικός. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε απευθυνόμενος στους αποφοίτους, «Καλούμαστε να δράσουμε σε έναν κόσμο που απομακρύνθηκε από τις αξίες που καθιστούν τον άνθρωπο υπεύθυνη προσωπικότητα με ελευθερία επιλογής και ελευθερία δράσης, σε έναν κόσμο στον οποίο μπορεί να υπάρχει πλούτος δεδομένων αλλά πενία ουσίας, σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν εφόδια βίου, στερούνται όμως νοήματος βίου, σε μια Εκκλησία στην οποία, πέραν των εξωτερικών εχθρών, επιτίθενται ανελέητα και οι νεοφανείς υπερορθόδοξοι ζηλωτές.
Πρέπει να δώσουμε Θεολόγοι και κληρικοί την καλή μαρτυρία και να προβάλουμε την ορθή μας πίστη, που παρελάβαμε πριν από 2000 χρόνια από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και που έφτασε, με μια ιερή σκυταλοδρομία ανόθευτη, μέχρι σ' εμάς από τους Πατέρες μας. Και μπροστά στον κίνδυνο του αφανισμού μας ως Χριστιανών και ως Ελλήνων από τη γη των πατέρων μας πρέπει να συστρατευτούμε όλοι. Να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της ανάκτησης των πατρογονικών μας εστιών και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες παραμονής του Ελληνισμού στη γη των πατέρων μας και απελευθέρωσης της γης μας».
Στο πλαίσιο της τελετής έγινε η απονομή των 20 τίτλων σπουδών από τον Μακαριώτατο, όπως και η απονομή Βραβείων Ακαδημαϊκής Αριστείας καθώς και Ειδικών Βραβείων, συνολικού ύψους 12000 ευρώ. Τα βραβεία αθλοτεθήκαν είτε από εξωτερικούς φορείς (ΚΕΟ, Ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παραλιακό Μέτωπο Πάφου, Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ηρωομάρτυρα Σάββα Χατζηπαντελή και Ανδρούλλας Χατζηπαντελή, Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας), είτε από τη Θ.Σ.Ε.Κ. (Βραβείο Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, Βραβείο Ιφιγενείας και Χαραλάμπου Μαραθεύτου, Βραβείο Νίκου Παλλαρή, Βραβείο Χριστοδούλου Παπαδοπούλου, Ρολάνδας και Θεοδώρου Παπαδοπούλλου, Βραβείο Ιερών Ναών Παναγίας Φανερωμένης, Χρυσελεούσης Στροβόλου, Παλλουριωτίσσης και Τράχωνα). Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, η Σχολή θέσπισε για πρώτη φορά φέτος και μια Ετήσια Υποτροφία προς τιμή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου. Η υποτροφία θα δίνεται στον φοιτητή με την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών των τριών πρώτων ετών.
Το Πρόγραμμα της Τελετής ολοκληρώθηκε με την προβολή βιντεοσκοπημένου χαιρετισμού από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Γέροντα πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο, με τον οποίο συνδέθηκε η Σχολή από την αρχή. Ο Σεβασμιώτατος υπήρξε κοινωνός και ένθερμος υποστηρικτής του οράματος ίδρυσης Θεολογικής Σχολής, προσφέροντας εξ αρχής το σεβαστό ποσό των 50,000 χιλιάδων δολαρίων Αμερικής, σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης. (Μπορείτε να ακούσετε τον χαιρετισμό εδώ)
Ακολούθησε δεξίωση στον προαύλιο χώρο της Σχολής.
Και φέτος το Κουαρτέτο Εγχόρδων Concordia (με τους Κωνσταντίνο Δεμιρτζόγλου και Βίκη Χατζηανδρέου στο βιολί, τον Νικόλα Ευθυμίου στη βιόλα και την Ανγκελίνα Κωνσταντίνου στο τσέλο) προσέδωσε μια ιδιαίτερη νότα στην όλη εκδήλωση, εκτελώντας τόσο τα μουσικά κομμάτια από τον Handel και τον Vivaldi που συνόδευσαν τις πομπές των φοιτητών και των καθηγητών όσο άλλα γνωστά κομμάτια πριν και μετά το πέρας της Τελετής Αποφοίτησης.