Τελετή Απονομής Πιστοποιητικών Παρακολούθησης Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Ιερού Κλήρου 2023–25


Με σεμνότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2025, η τελετή απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης του Διετούς Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Ιερού Κλήρου (2023–2025), στην αυλή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, μελών της Ιεράς Συνόδου, κληρικών και πλήθους καλεσμένων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό της Θ.Σ.Ε.Κ. και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Διευθυντή της Σχολής, Πρωτοπρεσβύτερο Κυπριανό Κουντούρη. Στη συνέχεια, ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λειτουργικής, παρουσίασε συνοπτικά τη φυσιογνωμία και το θεολογικό όραμα του διετούς προγράμματος. Ακολούθως, ο κ. Χρυσοβαλάντης Κυριάκου, Λέκτορας Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ανέλυσε τα στατιστικά δεδομένα συμμετοχής και τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων αξιολόγησης και ανατροφοδότησης, που συμπληρώθηκαν ανώνυμα από τους συμμετέχοντες κληρικούς με το πέρας των ακαδημαϊκών ετών 2023-2024 και 2024-2025. Και τα δύο έτη, σημειώθηκαν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης σε ερωτήματα σχετικά με την εκπαιδευτική διεργασία, την οργάνωση και ποιότητα του σεμιναρίου, τους διδάσκοντες, τους χώρους και τα μέσα διδασκαλίας. Στην ομιλία του, ο Μακαριώτατος τόνισε τις ποιμαντικές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο σημερινός ιερέας και εξήρε τη σημασία της συνεχούς επιμόρφωσης ως αναγκαίου εργαλείου διακονίας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των πιστοποιητικών στους ιερείς και ακολούθησε δεξίωση στην αυλή της Θεολογικής Σχολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο κύκλο σεμιναρίου επιμόρφωσης που εφαρμόστηκε από την Εκκλησία Κύπρου σε ευρεία κλίμακα για τους κληρικούς της και μάλιστα εντός διετούς πλαισίου. Το πρόγραμμα αγκάλιασε έξι αρχιερατικές περιφέρειες: την Αρχιεπισκοπή και τις Ιερές Μητροπόλεις Κιτίου, Μόρφου, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Ταμασού και Ορεινής και Τριμυθούντος. Κατά τα δύο έτη του Προγράμματος, η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε σε τρία επιμορφωτικά κέντρα, τα οποία αντιστοιχούσαν στη γεωγραφική διασπορά των κληρικών και εξυπηρετούσαν την ανάγκη για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση των κληρικών. Όποιος κληρικός δεν δυνατό να παρακολουθήσει κάποιο μάθημα, κατά τη μέρα την οποία λειτουργούσε το κέντρο της περιοχής του, είχε τη δυνατότητα να καλύψει την παρακολούθηση με μετακίνησή του σε κάποιο από τα υπόλοιπα κέντρα. Τα κέντρα αυτά ήταν: (α) Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Νεοφύτου στην Ανθούπολη, (β) η έδρα της Θ.Σ.Ε.Κ., στο κέντρο της Λευκωσίας και (γ) το Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου του Κοντού στη Λάρνακα.

Η σπονδύλωση του προγράμματος επεκτάθηκε σε 5 ενότητες: (α) Βιβλικές Σπουδές, (β) Λειτουργική, (γ) Δογματική, η οποία περιλάμβανε ενότητες Ηθικής και Βιοηθικής, (δ) Πατερική Γραμματεία και Ιστορία και (ε) Ποιμαντική, η οποία περιλάμβανε ενότητες Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής.

Τα μαθήματα διδάχθηκαν από 14 διδάσκοντες. Οι 6 ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Σχολής, ενώ οι 8 στο συνεργαζόμενο προσωπικό και προέρχονται από τις Θεολογικές Σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής. Η πολύτιμη συμβολή και αγαστή συνεργασία όλων των καθηγητών και καθηγητριών, προς όφελος της επιμόρφωσης των κληρικών μας, αντικατοπτρίζουν τη θέση της Θ.Σ.Ε.Κ. σε ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασιών με έγκριτους επιστήμονες και ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Με βάση τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος αποτέλεσε η παρακολούθηση τουλάχιστον του 80% των διδακτικών ωρών (125 στο σύνολο – 63 ώρες για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 και 62 ώρες για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025).

Η επιτυχία του προγράμματος επιμόρφωσης επιβεβαιώνεται από τα αριθμητικά δεδομένα. Οι ενδιαφερόμενοι κληρικοί που δήλωσαν συμμετοχή ήταν αρχικά 90, από τους οποίους οι 12 αποσύρθηκαν. Από τους 78 που ξεκίνησαν το πρόγραμμα αποχώρησαν στην πορεία άλλοι 13. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή περίπου το 83% όσων είχαν αρχικά ενταχθεί στο πρόγραμμα, παρέμεινε μέχρι το τέλος. Από τους 65 αυτούς κληρικούς, οι 57 (δηλαδή περίπου το 73%) είχαν ποσοστό παρακολούθησης 80% και άνω. Για 8 κληρικούς το ποσοστό παρακολούθησης κυμάνθηκε μεταξύ 64% και 78%. Για την ομάδα αυτή αποφασίστηκε η απονομή του σχετικού πιστοποιητικού παρακολούθησης, με δυνατότητα αναπλήρωσης των ωρών που υπολείπονται για το ελάχιστο ποσοστό παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του επικείμενου δεύτερου κύκλου του προγράμματος για τη διετία 2025-2027.

Με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου και την ενθουσιώδη ανταπόκριση των συμμετεχόντων, ο θεσμός αναμένεται να συνεχιστεί με νέο κύκλο σεμιναρίων για την περίοδο 2025–2027.




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter











206