Το Frederick Research Center εταίρος σε έργο για δημιουργία καινοτόμου φυσικού προϊόντος...


...από ενδημικό φυτό της Κύπρου

Την έναρξη της συνεργασίας τους επισφράγισαν με υπογραφή σύμβασης έργου το Frederick Research Center, το Γενικό Χημείο του Κράτους και η Κυπριακή εταιρεία Cyherbia. To έργο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και αφορά στη χρήση ενδημικών φυτών της Κύπρου για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου φυσικού προϊόντος.

Η ερευνητική πρόταση ήταν μεταξύ αυτών που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» των προγραμμάτων RESTART 2016-2020, στο οποίο είχαν υποβληθεί και αξιολογηθεί από εξωτερικούς επιστημονικούς εμπειρογνώμονες πέραν των 100 προτάσεων.

Στόχος της πρότασης είναι η απομόνωση και αξιοποίηση σαπωνίνων από το ενδημικό είδος της Κύπρου, Saponariacypria, το οποίο θα καλλιεργείται υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Τα εκχυλίσματα θα χρησιμοποιηθούν για διερεύνηση των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενός καινοτόμου φυσικού προϊόντος από την εταιρεία Cyherbia. Η καινοτομία στο συγκεκριμένο προϊόν δεν έγκειται μόνο στη δημιουργία φυσικού προϊόντος, αλλά και στο ότι για πρώτη φορά θα χαρακτηριστεί και θα αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ενδημικό είδος του τόπου μας.

Η πρόταση αναπτύχθηκε και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Frederick Research Center, το οποίο αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τη βιομηχανία σε επίπεδο έρευνας, καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας. Ειδικότερα, οι ερευνητές και ακαδημαϊκοί του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, Δρ Δέσποινα Χαραλάμπους και Δρ Μαρία Παντελίδου, όπως επίσης και ο Δρ Μάριος Ανδρέου, ερευνητής της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick, θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της ερευνητικής εργασίας που απαιτείται για το έργο. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συμμετοχή και του Γενικού Χημείου του Κράτους στον ποσοτικό και ποιοτικό χαρακτηρισμό των εκχυλισμάτων.

Πρέπει να αναφερθεί ότι εμπνευστής της ιδέας είναι ο ειδικός στον τομέα φυσικών προϊόντων, Δρ Αριστείδης Κατσός.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










74