Το ΜΕΤΩΠΟ παραιτείται από τις δύο έδρες που κατέχει στην ΕΦΕΚ Η.Β.


Με ανακοίνωσή του, το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Σεμέλη Χριστοφορίδου αναφέρει ότι παραιτείται από τις δυο έδρες που κατέχει στο σύλλογο της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου. Στη μακροσκελή ανακοίνωση του το ΜΕΤΩΠΟ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Συμφοιτήτριες και Συμφοιτητές,
Η έννοια της λέξης ἦθος, είναι ίσως από τις δυσκολότερες να αποδοθούν. Καταφεύγοντας στην ιστορική ρήση του Ηράκλειτου, «ήθος ανθρώπω δαίμων», συμπεραίνουμε πως το ήθος κάθε ανθρώπου είναι ο προσωπικός του δαίμονας, (κατά το μέγιστο Σωκράτη «δαιμόνιο») - η συνείδηση του καθενός, η οποία διαφεντεύει τις πράξεις του και ορίζει την απραγία του. Καθείς είναι ελεύθερος να πράττει «κατά το Δαίμονα εαυτού» και να έχει τη συνείδηση του καθαρή και αλώβητη. Πλην όμως, η σιωπή είναι αποδοχή, και όπου η συνείδηση προστάζει την αντίδραση, «ο σιωπών δοκεί συναινείν».
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, ΠΟΤΕ δεν προσπέρασε την αδικία, τον εμπαιγμό και την ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ, και ουδέποτε θα το πράξει. Τα τεκταινόμενα στο σύλλογο της ΕΦΕΚ τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα τα όσα αναφέραμε στο Δελτίο Τύπου μας με ημερομηνία 4/3/2013, προστάζουν την αντίδραση μας στο βρώμικο και στημένο παιχνίδι των αδελφών κομματικών φοιτητικών παρατάξεων Πρωτοπορίας και Αναγέννησης. Ως παράταξη που σέβεται τους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουμε με πλήρη υπευθυνότητα πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην κοροϊδία του φοιτητόκοσμου.
Ο λόγος που οδήγησε τις θυγατρικές παρατάξεις του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ στο να «αναβάλουν» και ουσιαστικά να ακυρώσουν τις φοιτητικές εκλογές είναι πασιφανής. Γνωρίζουν πως το ΜΕΤΩΠΟ με την κάθοδο του φέτος θα ακρωτηρίαζε τις ομοσπονδιακές τους ονειρώξεις και θα τους κατατρόπωνε. Αναγνώρισαν την πρωτοφανή δυναμική του κινήματος μας ανάμεσα στο φοιτητόκοσμο του Ηνωμένου Βασιλείου και βρήκαν τον τρόπο αντιμετώπισης της. Εμπέδωσαν πως στις 9 Μαρτίου 2013 (σ.σ. ημερομηνία κατά την οποία θα διεξάγονταν οι φοιτητικές εκλογές) το κομματικό κατεστημένο θα είχε υποστεί την πιο βαριά ήττα από την ημέρα εγκαθίδρυσης του. Και δεν το δέχτηκαν. Δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με την ιδέα.
Παρενθετικά, το ξεσκέπασμα της Αναγέννησης και της Πρωτοπορίας, και η άμεση ανάμειξη του προέδρου της ΠΟΦΕΝ στο σκάνδαλο ακύρωσης των φοιτητικών εκλογών, δικαιώνει απόλυτα το κίνημα μας για τη στάση του έναντι της Π.Ο.Φ.Ε.Ν, δηλαδή τη μη συμμετοχή του και τη μη αναγνώριση της Π.Ο.Φ.Ε.Ν. ως πραγματικό δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών. Η όλη στάση της Π.Ο.Φ.Ε.Ν. και η διαπλοκή της με τις δύο παρατάξεις, καταδεικνύει πως αντί να εργάζεται για το καλό των Κυπρίων φοιτητών στα κατά τόπους σπουδαστικά κέντρα ανιτθέτως, εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα. Ο ρόλος του Προέδρου της Π.Ο.Φ.Ε.Ν., κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της ΕΦΕΚ ΗΒ και η προσπάθεια του να υπονομεύσει και, στο τέλος, να ακυρώσει τις φοιτητικές εκλογές αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ν. είναι ένα «όργανο-εφεύρεση-έμπνευση» του κομματικού κατεστημένου για να αποκλείει ουσιαστικά όσους δεν ακολουθούν τη γραμμή της λήθης και της υποταγής που προστάζει. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως κινήματα που δεν ασπάζονται την Ομοσπονδία ως λύση του Κυπριακού στις θέσεις τους αποκλείονται (σύμφωνα με το καταστατικό) από τη συμμετοχή τους στην Π.Ο.Φ.Ε.Ν. Επίσης, έχοντας υπόψη την επαίσχυντη συνθηματολογία που διανέμεται από την Π.Ο.Φ.Ε.Ν ώστε να χρησιμοποιηθεί από τις Φοιτητικές Ενώσεις κατά τις αντικατοχικές εκδηλώσεις της 15ης Νοεμβρίου μπορούμε να αντιληφθούμε το σκοπό της ύπαρξής της και την συνεχή ενδυνάμωση της με τις κομματικές ευλογίες. Πέρα από αυτό, η Π.Ο.Φ.Ε.Ν είναι ένας θεσμός που παρά του ότι υποτίθεται συντονίζει τις Φοιτητικές Ενώσεις εντούτοις ανέκαθεν απαρτίζεται από Διοικητικό Συμβούλιο που δεν έχει καμιά σχέση με τη φοιτητική ζωή και/ή έρεισμα μέσα στον ίδιο το φοιτητόκοσμο. Σκοπός της είναι η προετοιμασία των νέων επαγγελματιών πολιτικών που θα ακολουθήσουν πιστά τις κομματικές επιταγές. Η συμμετοχή στο ΔΣ της Π.Ο.Φ.Ε.Ν αποτελεί τίτλος τιμής για κάποιον που θέλει να αναρριχηθεί στις κομματικές πυραμίδες και να κάνει μια «λαμπρή» καριέρα ως παπαγάλος των κομματικών θέσεων. Πέρα από αυτά αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Π.Ο.Φ.Ε.Ν. διαχειρίζεται κονδύλια που προέρχονται από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη και ως εκ τούτου όφειλε να ήταν υπόλογη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείρηση αυτών των χρημάτων και κατά πόσον οι αποφάσεις και/ή ενέργειες της ηγεσίας της εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του φοιτητή
Με βάση τα προαναφερθέντα, με πλήρη υπευθυνότητα, και με τη συνείδηση μας καθαρή, ως ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, καταθέτουμε ενώπιον σας την παραίτηση μας από τις δύο έδρες στο σύλλογο της ΕΦΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου. Εμείς ουδέποτε δεν πρόκειται να καρπωθούμε οτιδήποτε δεν κερδίσαμε με την αξία μας, και δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να διατηρούμε δύο έδρες ΚΑΛΠΙΚΕΣ, για τις οποίες οι Κύπριοι φοιτητές δεν ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε μας μέσα από εκλογικές διαδικασίες την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.
Τέλος, καλούμε τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της ΕΦΕΚ να αποδείξουν εμπράκτως πως οι αναφορές τους σε σεβασμό προς τους θεσμούς δεν είναι έπεα πτερόεντα και έστω και την υστάτη, να παραιτηθούν και αυτοί των εδρών που δεν δικαιούνται. Οφείλουν να αντιληφθούν πως χωρίς εξουσιοδότηση από τους ίδιους τους φοιτητές, δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να τους εκπροσωπούν. Εφόσον ακολουθήσετε το παράδειγμα του ΜΕΤΩΠΟΥ και παραιτηθείτε από το ΔΣ της ΕΦΕΚ ΗΒ, προτείνουμε (όπως και μετά το φοιτητικό πραξικόπημα του 2008) τη σύσταση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα οδηγήσει με ασφάλεια την ΕΦΕΚ ΗΒ στη διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών όποτε, τελικά, αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν. Προτείνουμε όπως συμμετέχουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ισότιμα. Το υπηρεσιακό συμβούλιο που θα σχηματιστεί δεν θα μπορεί να αποφασίζει εκ μέρους των φοιτητών αλλά στόχος του θα είναι η συνεννόηση για να οδηγηθεί ο Σύλλογος σε φοιτητικές εκλογές και εξυγίανση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










242