Το Υφ. Πολιτισμού εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του λογοτέχνη, δημοσιογράφου Πολύβιου Νικολάου


Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του σημαντικού λογοτέχνη και δημοσιογράφου Πολύβιου Νικολάου.

Ο Πολύβιος Νικολάου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941 και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν μέλος της ΕΟΚΑ και στα 16 του χρόνια φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ βασανίστηκε στους αστυνομικούς σταθμούς της παλιάς Αμμοχώστου και της Ομορφίτας.

Ο Πολύβιος Νικολάου, μαζί με τον αείμνηστο Γλαύκο Ξένο, συνέταξαν το πρώτο δελτίο ειδήσεων στη δημοτική γλώσσα.

Από το 1968 μέχρι το 1979 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο ΡΙΚ. Το 1979 διορίστηκε πολιτικός σύμβουλος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Σπύρου Κυπριανού. Το 1980 διορίστηκε διευθυντής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Επαναπροσέγγισης του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης δύο φορές, για τα έργα του Προδιαγραφή για τους νέους ποιητές από την Αμμόχωστο (1976) και Τα ποιήματα του Φεβράρη (1996), ενώ τιμήθηκε με έπαινο, στο πλαίσιο του θεσμού των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, για το ποιητικό του έργο Μακρόνησος (1987). Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο της ΕΔΕΚ στη μνήμη Δώρου Λοΐζου. Εκτός από ποιητικά έργα, συνέγραψε και θεατρικά.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη, από τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά και Αγίας Μαρίνας στον συνοικισμό Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1109