Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη


Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Λεωνίδα Μαλένη, ενός ενεργού μέλους του πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου μας για πάνω από μισό αιώνα.

Ο Λεωνίδας Μαλένης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1937. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1955, μετέβη στις ΗΠΑ για σπουδές στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων. Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως δημοσιογράφος ενώ το 1961 προσελήφθη ως βοηθός Μορφωτικός Λειτουργός στο Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Το 1962 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου παρακολούθησε ειδικά μαθήματα και επέστρεψε στην Κύπρο όπου συνέχισε την εργασία του στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Από το 1960 έως το 1998 συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ως ηθοποιός σε ραδιοφωνικές εκπομπές, ως σεναριογράφος, στιχουργός και μεταφραστής θεατρικών έργων. Από το 1998 και έπειτα, συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ιδιωτικού σταθμού «Αντένα».

Ο Λεωνίδας Μαλένης ήταν ενεργό μέλος σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς. Διετέλεσε γραμματέας και πρόεδρος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.

Υπήρξε επίσης πολύ παραγωγικός στη συγγραφή. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, άρθρα, κριτική βιβλίου και θεάτρου. Αρκετά από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες όπως ο Γιώργος Κοτσώνης και ο Γιώργος Θεοφάνους.

Το ποίημά του «Χρυσοπράσινο Φύλλο» μελοποιήθηκε από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και έκτοτε έχει ταυτιστεί στη συλλογική συνείδηση ολόκληρου του Ελληνισμού με την ιστορία, τη μοίρα αλλά και τις ομορφιές της πατρίδας μας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










573